Kansainvälisten tutkimusten mukaan korona sairastaminen ja samalla rokotusten ottaminen tuottaa erittäin pitkäkestoisen suojan vakavaa koronatautia vastaan, kertoi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek hetki sitten.
– Jos on sekä sairastanut taudin että on rokotesuoja, vakavan taudin suoja on erittäin pitkäkestoista. Puhutaan yli vuodesta ja joissain artikkeleissa (tutkimus) jopa 15 kuukaudesta, Nohynek sanoo.
Suomessa on Nohynekin mukaan erittäin korkea rokotuskattavuus kahden ensimmäisen annoksen osalta. Myös kolmansia rokotteita on annettu paljon.
– Neljänsissä olemme saavuttaneet keskimäärin 60 prosentin kattavuuden 65 ikävuoden tuolla puolen.
– Tällä hetkellä annetaan syystalven tehosteita, joissa on varianttikoodi. Niitä on annettu noin 93 000 annosta valtaosin vanhemmille ikäryhmille ja riskiryhmille.
THL:n mukaan koronatartuntoja on tällä hetkellä paljon, vakavan taudin riski on paljon aikaisempaa matalampi. Sairaalahoidossa on havaittavissa kuormitusta, mutta merkittävällä osalla potilaista hoidon syy ei ole vakava koronatauti.
Sairalaahoidossa kuluva aika on lyhentynyt ja tehohoitoa tarvitsevia koronapotilaita on vähän.
THL:n katsauksessa kerrottiin myös, että osastohoidossa on lähinnä ikääntyneitä ja huonokuntoisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet sairaalaan yleistilan laskun vuoksi.
Perusterveillä työikäisillä on THL:n arvion mukaan tällä hetkellä erittäin pieni riski joutua sairaalahoitoon koronan takia
Lisää rokotuksia?
THL muistuttaa myös, että jos on sairastanut koronan ja saanut kaksi rokotetta, suoja uutta tartuntaa vastaan laskee tasaisesti puolen vuoden aikana. Kolmannen annoksen jälkeen saavutetaan jälleen lyhytaikainen suoja tartuntoja vastaan.
– Tartuntasuojan näkökulmasta taudin sairastaneetkin hyötyvät lyhytaikaisesti rokotuksista, mutta lisäannoksilla ei saada merkittävää hyötyä, kun suoja tartuntoja vastaan laskee aina uudelleen lyhyen ajan jälkeen matalammalle tasolle.
– Ihmisiä pitäisi siis rokottaa uudestaan ja uudestaan, mikä ei ole järkevää resurssien käyttöä. Lisäksi uusia, suojaa kiertäviä variantteja voi nousta, jolloin käytännössä tartuntasuoja voi olla tätä matalampi. Myös rokotusten turvallisuutta on tarkasteltava saatavien hyötyjen rinnalla , sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka.
Sairastettu koronatauti tuottaa kehossa vastaavan suojan kuin rokotus. Tämänhetkisissä rokotussuosituksissa se tarkoittaa käytännössä sitä, että 18–59-vuotiailla ja 60–64-vuotiailla, joilla ei ole rokotesuojaa heikentäviä sairauksia, sairastetun koronataudin katsotaan vastaavan yhtä rokoteannosta.