MTV Sport selvitti: Aivotärähdysten määrä selvässä laskussa SM-liigassa

Hartwall Areenan uuden kaukalon joustopleksit ovat käytössä toista kautta.
Joustokaukalot tulivat pakollisiksi tälle SM-liigakaudelle.Lehtikuva
Julkaistu 27.02.2015 11:31
Toimittajan kuva

Eemeli Pienimaa

Joustokaukaloihin siirtyminen on osoittautunut viisaaksi päätökseksi.

Jokaisen SM-liigaseuran kotihallista piti löytyä tämän kauden alussa joustokaukalo. Asia on kirjattuna liigalisenssin ehtoihin. Pelaajien kannalta merkittävä työturva-asia on vihdoin kunnossa.

Muun muassa Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen on vertaillut osuvasti vanhanmallista ”betonilaitaa” ja joustokaukaloa. Eroa on kuulemma kuin tiiliseinällä ja pomppulinnan seinällä.

Joustokaukalossa laita ja muovipleksi antavat myöten, joten iskut laitaa vasten ovat pehmeämpiä kuin ennen. Myös tilastot kuluvalta kaudelta tukevat tätä.

– Viime vuosina aivotärähdyksiä on tilastoitu noin 60 per kausi. Tällä kaudella suunta on selvästi alaspäin. Arvio on, että runkosarjan päätteeksi aivotärähdyksiä on 45-50, Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela selvittää MTV Sportille.

Aivotärähdykset SM-liigassa

  • viime kausina aivotärähdyksiä on tilastoitu noin 60 kaudessa eli yksi per runkosarjan kierros
  • arvio tästä kaudesta on 45-50 aivotärähdystä
  • 2000-luvulla 12 suomalaista pelaajaa on lopettanut aivotärähdyksen vuoksi
  • 2000-luvulla noin 60 suomalaista pelaajaa on lopettanut loukkaantumisen tai tapaturman vuoksi

Prosentuaalisesti jopa neljänneksen lasku on merkittävä muutos. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että osa päähän kohdistuneista iskuista sattuu avojäällä. Näissä tapauksissa joustokaukalo ei estä päävammoja.

– Myös ylävartalovammojen, erityisesti olkapäävammojen määrä on laskenut. Vanhoilla laidoilla olisi sattunut enemmän. Nyt lievimmät aivovammat jäävät tulematta, koska laita joustaa, Saarela tietää.

Laji siistiytynyt

SM-liigakausi 2012-2013 oli hyvin poikkeuksellinen. Jo syyskuussa kuohui Jokerien Semir Ben-Amorin hyökätessä HIFK:n Ville Peltosen kimppuun. Peltonen oli sittemmin osallisena toisessakin puhuttaneessa tapauksessa, kun Jokerien Markus Nordlund taklasi HIFK-ikonia.

Jääkiekko oli esillä ikävässä valossa, kaukaloväkivallasta puhuttiin jatkuvasti.

– Se kausi herätti jääkiekkoväen. Sen jälkeen peli on siistiytynyt paljon ja pelaajien kunnioittaminen parantunut, Saarela arvioi.

Keskustelu jääkiekon turvallisuudesta ryöpsähti käyntiin, kun HIFK:n Ville Peltonen sai lievän aivovamman Jokereiden Markus Nordlundin rajusta taklauksesta.

Tapaus Nordlund-Peltonen puhutti kaksi vuotta sitten.

Ainakin pelikieltojen määrä on vähentynyt. Viime kaudella tähän aikaan SM-liigassa oli annettu pelikieltoja 47 ottelun edestä, nyt määrä on 28.

– Pudotus on järkyttävä. Kurinpitotoimet ovat vähentyneet selvästi. Suuntaus on oikea, Saarela iloitsee.

Linjakkuus kurinpitopäätöksissä, valveutuneisuuden lisääntyminen sekä joustokaukalot yhdessä ovat muovanneet suomalaista pääsarjakiekkoa uuteen suuntaan.

– Jääkiekko on kontaktilaji eikä kaikkia vammoja voida estää millään. Ylilyöntien, liian kovien taklausten ja sovittujen tappeluiden määrä on vähentynyt selvästi. Siihen pitää olla tyytyväinen, Saarela niputtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga