MTV Suomenlahdella: Meripelastaja on tottunut liikkumiseen "valvovan silmän alla"

7:17imgKotkan meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja, merikapteeni Ville Suni kertoo, mitä on havainnut Venäjälle kuuluvan Suursaaren ohi ajaessaan. Katso videolta koko haastattelu.
Julkaistu 28.05.2024 06:08
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

MTV Uutiset hyppäsi Kotkan meripelastusyhdistyksen aluksen kyytiin Haapasaariston ulkopuolelle Venäjän merirajan tuntumaan. Merikapteeni on tottunut merellä liikkumiseen "valvovan silmän alla".

– Tästä on huomattavasti lyhyempi matka Venäjälle kuin esimerkiksi Kotkaan. Suursaari jää tuonne taakse ja tällä hetkellä arvioisin, että noin 17 kilometriä jää sinne matkaa. Kotkaan matkaa on noin 25 kilometriä, kuvailee mereltä haastattelun sijaintihetkellä Kotkan meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja, merikapteeni Ville Suni.

Merellä liikkuessa ollaan molempien maiden viranomaisten valvonnassa.

– Kävimme hetki sitten tuolla ulkomerellä, niin siellä oli tämä kuuluisa viimeinen rajapoiju, mistä alkaa kansainvälinen vesialue ja pelkkä Suomi-Venäjä-raja. Käytännön syistä ja hyvää merimiestapaa noudattaen emme häiritse kummankaan maan viranomaisia liikkumalla aivan rajan tuntumassa.

Henkilökohtaisesti Venäjän läsnäolo merillä ei merikapteenia jännitä.

– Se on siellä aina ollut ja tulee varmaan pitkään olemaankin. Osaamme paikalliset varsinkin elää ja suhtautua siihen melkoisen rauhallisesti. Tietysti mitä vain voi tapahtua, niin kuin ollaan nähty, Suni toteaa.

Aiemmin MTV Uutisten Haapasaaressa haastattelemat Suomenlahden merivartioston sekä Haapasaari-Seuran edustajat vakuuttivat rauhallista suhtautumista viime viikolla uutisoituihin itänaapurin mahdollisiin meriraja-aikeisiin.

Lue myös: Voiko Venäjän merirajan ylittää vahingossa? Paljastus suorassa lähetyksessä: "Kuulustelut, oikeuteen ja sakkoja"

Kotkan meripelastusyhdistys Ville SuniMerikapteeni Ville Suni toimii Kotkan meripelastusyhdistyksen puheenjohtajana.MTV

Merikapteeni paljastaa, että vesillä Venäjän puolelle seilannut vene ei ole tavaton tapaus.

– Ihan tässä lähivuosinakin varmaan joitain, Suni sanoo.

– Myös omasta suvusta löytyy tapaus, jossa kalassa olleet ihmiset ajautuivat Venäjälle ja tulivat hyvässä kunnossa muutaman päivän päästä Pietarin kautta takaisin Suomeen.

Sunin mukaan tyypillinen tehtävä meripelastusyhdistykselle on avunsaajan veneen koneeseen tullut tekninen vika, jonka johdosta vene voidaan joutua hinaamaan maan kamaralle korjattavaksi.

1950-luvulla perustetulla Kotkan meripelastusyhdistyksellä on sen tietojen mukaan jäseniä noin 600.

kotkan meripelastusyhdistys kuvakaappausKotkan meripelastusyhdistys toteuttaa muun muassa

Lue myös: Sisäinen aluevesi, talousvyöhyke, aava meri – tunnetko merialueiden käsitteet?

Asiantuntija: Suomen reaktio Venäjän väitettyihin meriraja-aikeisiin diplomaattinen onnistuminen

Tuoreimmat aiheesta

Suomenlahti