Venäjän sotaharjoitus Helsingistä alkaneen suuren purjehduskisan reitillä? Kipparit saivat pimeistä laivoista varoituksen: "Tuli täytenä yllätyksenä"

Itämerellä on samaan aikaan Venäjän merivoimien vuosipäivän vietto, kun Roschier Baltic Sea Racen laivat kisailevat merellä. 

Helsingistä alkaa tänään yksi Royal Ocean Racing Club -avomeripurjehdusssarjan (RORC) osakilpailuista. Sarjan suurimmat osakilpailut ovat maailman suurimpia ja arvostetuimpia avomerkisoja, ja nyt käynnistyvä Baltic Sea Race tähyää sarjan kärkikaartiin. Kilpailu oli sarjan ohjelmassa viimeksi kaksi vuotta sitten.

Kilpailun reitti kulkee Helsingistä Tukholman edustalle, mistä se jatkuu Gotlantiin. Kisa jatkuu Viron Saarenmaalle ja lopulta Hiidenmaan ohittaen takaisin Helsinkiin.

Samaan aikaan on myös Venäjän merivoimien vuosipäivän vietto Itämerellä sunnuntaina. MTV Uutisten saamien tietojen mukaan avomerikilpailun kippareita on varoiteltu Itämerellä mahdollisesti liikkuvista venäläislaivoista. 

Kilpailun järjestäjien saaman tiedon kerrotaan olevan vähäistä, eikä venäläislaivojen sijainnista Itämerellä ole tietoa. 

– Kisajärjestäjien ilmoitus Venäjän mahdollisesta sotaharjoituksesta Roschier Baltic Sea Racen kilpailureitillä kippareiden kokouksessa perjantai-iltana tuli meille kaikille täytenä yllätyksenä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tämän tason purjehduskilpailussa joudutaan miettimään tällaisia. Veneen kipparina minä vastaan koko miehistön turvallisuudesta. Tämä on vakava asia, sanoo Arto Linnervuo, joka toimii kisassa Tulikettu Redkik Racingin kipparina.

Kilpailijoita on muistutettu ehdottomasti seuraamaan VHF-kanavaa ja jakamaan tarvittaessa tietoa muille kilpailijoille. Meri-VHF on merenkulussa käytettävä lyhyen kantaman kansainvälinen yhteydenpitojärjestelmä.

– Sotalaivojen kanssa ei kommunikoida kuten esimerkiksi kauppalaivojen kanssa VHF-radiolla. Kauppalaivojen kanssa keskustellaan useinkin, kerrotaan suunta ja vauhti, jotta vältetään vaaratilanteet varsinkin öisin. Sotalaivat eivät lähetä signaaleja vaan ajavat niin sanotusti pimeästi. Se voi aiheuttaa haasteita etenkin yöaikaan. Monissa kisaveneissä ei myöskään ole omaa tutkaa, jolla sotalaivan voisi havaita, Linnervuo kertoo.

Linnervuon mukaan mahdollinen sotalaivan kohtaamisella voi turvallisuuden lisäksi olla vaikutusta myös kilpailun tuloksiin. 

– Jos joutuu esimerkiksi yllättäen kääntämään kurssia 20 astetta, se saattaa aiheuttaa sen, ettei veneessä ole enää oikeat purjeet, ja olosuhteet ajaa toiseen suuntaan voivat olla huonommat. Sotalaivojen mahdollinen kiertäminen myös lisää kuljettavaa matkaa, Linnervuo kertoo.

Myös myrskystä varoitettu

Sotalaivojen lisäksi kilpailijoita on Linnervuon mukaan varoitettu Itämerellä muodostumaisillaan olevasta myrskystä. Myrskytuulet voivat yltää yli 20 m/s -nopeuksiin ja aallokon korkeus voi hyvin olla neljä metriä.

– Jo tällaiset olosuhteet tekevät purjehduksesta vaativaa ilman pimeitä sotalaivojakin. Vaikka tilanne on erittäin vakava, kyse on lopulta vain kilpapurjehduksesta. Me ajattelemme tilannetta Ukrainassa, ja jos me joudumme tästä kärsimään, niin siitä ei voi puhua edes samassa lauseessa verrattuna sodassa aiheutettuun kärsimykseen, Linnervuo sanoo. 

Kisa starttasi lauantaina puolilta päivin Suomenlinnan liepeillä, kun yli 40 rinnakkain etenevää purjevenettä väritti hetkeksi Helsingin merimaisemaa. RORC-sarja koostuu kaikkiaan 27 kilpailusta, joista 16:ssa – Helsingissä käytävä kilpailu mukaan lukien – voi kerryttää pisteitä sarjan kokonaiskilpailuun.

Venäjän merivoimien vuosipäivä on Venäjän merivoimien vuosittainen näytös, jonka tarkoituksena on juhlistaa Venäjän laivastoa. Vaikka tapahtuma oli suosittu 1970-luvulla, peruttiin se vuonna 1980, kunnes vuonna 2017 Venäjän presidentti Vladimir Putin palautti tapahtuman yleiseksi juhlapäiväksi.

Juhlallisuuksia pienennetty tänä vuonna

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä on pienentänyt juhlallisuuksia aikaisemmista vuosista. Se on esimerkiksi ilmoittanut peruuttavansa merkittävän osan sunnuntaina pidettäväksi suunnitellusta vuosittaisesta laivastopäivän paraatista Pietarin edustalla sijaitsevassa Kronstadtissa. 

Britannian puolustusministeriön tiedustelupalvelun päivityksen mukaan osa juhlallisuuksista on peruttu turvallisuushuoliin vedoten. Laivaston päivän pääparaati on suuri tapahtuma, ja siihen on osallistunut useita kertoja aiemmin Vladimir Putin. Asiasta uutisoi muun muassa norjalaismedia The Barents Observer.

Vaikka Pietarissa ei ole tämän vuoden juhlinnassa Venäjän pohjoisen laivaston suurempia sota-aluksia, Novye Izvestia -lehti kertoo, että juhlallisuuksia tullaan silti viettämään. Kiinalla on sota-aluksia Neva-joella. Merivoimien paraati Severomorskissa sujuu suunnitelmien mukaan. Samoin Kaliningradissa ja Vladivostokissa.

Vladimir Putinin osallistumista ei ole vahvistettu, mutta norjalaismedian mukaan sekä Venäjän uusi puolustusministeri Andrei Belousov että laivaston ylipäällikkö amiraali Aleksandr Moisejev ovat paikalla. Pohjoisen laivaston päämajaan, pystytetään iso televisio, jonka sanotaan näyttävän Putinin puhetta.

Sevastopolissa ja Novorossijskissa, Mustanmeren laivaston tukikohdissa ei järjestetä juhlallisia tapahtumia.

 

Lue myös:

    Uusimmat