MTV Tel Avivissa: Israel valmistautumassa kostoiskuun Irania vastaan – "Siitä tulee tehokas"

Israelin armeija valmistelee vastausta Iranin aikaisemmin tällä viikolla Israeliin tekemään ohjushyökkäykseen, kertoo nimettömänä pysytellyt israelilainen sotilaslähde.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut lähde ei tarkentanut, koska ja miten hyökkäykseen vastataan.

Israelilaisen Haaretz-sanomalehden mukaan armeija valmistelee "merkittävää" vastausta.

Israelin armeijan mukaan Iran ampui tiistaina Israeliin noin 200 ohjusta. Armeijan mukaan ohjukset vaurioittivat useita ilmavoimien tukikohtia, mutta siviilialueille ei juuri koitunut vaurioita.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen seuraa tilannetta Tel Avivissa.

Nurminen kertoo, että Israelin kostoiskua voi odottaa aika laajalla skaalalla. 

– Horisontti on hyvin laaja. Israel ei suunnitelmistaan juuri mitään hiisku – aika on salaisuus samoin kuin mittakaava. Siitä juuri tänään illalla tuli sama toisteinen ilmoitus, että vastaiskusta tulee tehokas. 

Nurminen kertoo, että jos kostoiskun kohteet eivät ole perinteisiä sotilaskohteita niin vaihtoehtoja kyllä löytyy. 

– Öljyntuotantolaitokset ja öljynjalostamot – joista Iran yhä pakotteistaan huolimatta tulonsa saa – tekisi hyvin kipeää sekä Iranille itselleen, että myös todennäköisesti maailmantaloudelle. (Iskut niihin) voisivat hyödyttää vaikka Venäjänkin öljyteollisuutta. Sellaisessa iskussa on suuria kysymysmerkkejä. 

Nurmisen mukaan toinen mahdollisuus on ydinlaitokset. 

– Israel ei missään vaiheessa tule hyväksymään sitä, että Iranista tulisi ydinasevalta. Kolmas vaihtoehto on tietty Iranin johtajat, mitä taktiikkaa Israel on tehokkaasti käyttänyt viime viikkoina ja kuukausina tappaessaan sekä Hamasin, että Hizbollahin johtajia, Nurminen jatkaa.

Israel sotii nyt useilla rintamilla. Nurmisen mukaan rauha ajatuksena näyttää tällä hetkellä ajatuksena kaukaiselta.

– Täällä on juutalainen uusi vuosi käynnissä ja televisiossa ovat pauhanneet sekä presidentti presidentti (Isaac) Herzog, että pääministeri (Benjamin) Netanjahu. Kumpikin tuntuvat valmistelevan kansaa kostoiskuihin ja todennäköisesti aika pitkiin taisteluihin.

Lue myös:

    Uusimmat