Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on nyt noin 450 koronavirustaruntaa. Testejä on tehty yhteensä 6500.
Tehohoidossa on viisi potilasta. Tehohoidon tarpeen arvioidaan kasvavan jatkossa rajusti, joten tehohoitopaikkojen määrä tullaan lisäämään tuhanteen. Täysimittaiseen tehohoitoon pystyviä paikkoja on tällä hetkellä noin 300.
– Testauskapasiteetti on suhteellisen kohtuullisella tasolla, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo.
Eilen testattiin 1500 suomalaista.
STM kieltää HUSin linjauksen siitä, että terveydenhuollon henkilöstö voisi ulkomailta palatessaan tulla oireettomana suoraan töihin. Jatkossa myös terveydenhuollon henkilöstön täytyy olla kaksi viikkoa karanteenissa. Näin toimitaan siksi, että epidemian huipun uskotaan olevan vasta edessä, joten tervettä terveydenhuollon henkilöstöä tullaan jatkossa tarvitsemaan entistä kipeämmin.
MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä:
15.33 Tiedotustilaisuus on päättynyt.
15.30 Kiuru kertoo, että kunnille on lähetty kirje, jossa vedotaan siihen, että jos riskiryhmiin kuuluvat pyytävät apua, niin sitä myös annetaan.
15.26 Kiuru: Työvelvoite on tärkeä asia, kun varaudumme tulevaan. Sen mahdollinen käyttöönotto valmistellaan lähipäivien aikana.
15.24 Epidemiavarautuminen vaatii strategista tietoa, joka perustuu paitsi koronatestattujen määrään niin myös siihen, kuinka moni joutuu sairaalahoitoon ja kuinka moni joutuu tehohoitoon.
15.19 STM:n mukaan on tärkeää, että testaustuloksella on merkitystä terveydenhoidon kannalta. Laajempi testaus kuitenkin halutaan ottaa käyttöön. Suomen kapasiteetti on "suhteellisen kohtuullisella tasolla" Kiurun mukaan.
15.18 Täysimittaiseen tehohoitoon pystyviä paikkoja on noin 300 tällä hetkellä. Hengityskoneet eivät ole rajoittava tekijä, vaan osaava henkilöstö. Uutta henkilöstöä on jo alettu kouluttaa.
15.17 Vuodeosastokapasiteettia on syytä varautua nostamaan huomattavasti.
15.15 Tehohoidossa on 5 potilasta. Kotiutettujakin on pari kappaletta. Tiedossa ei ole kuolemantapauksia.
15.11 Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki: Akuutit sairaudet hoidetaan jatkossakin hyvin. Jotta haasteeseen pystytään vastata, koko ketju on otettava haltuun. Ihmisten on saatava tietoa. Testauksia kohdistetaan jatkossakin. Testattuja 6500. Näistä positiivisia noin 450.
15.08 Kunta voi luopua kiireettömän hoidon määräajoista. Näistä kannattaa luopua vasta kun sille on todella tarve.
15.06 Tehohoidossa olevien määristä aletaan tiedottaa nyt. Aiemmin ei haluttu kertoa innokkaasti, koska yksittäiset henkilöt ovat voineet olla tunnistettavissa. Jos kuolleita tulee, niin omaisten kanssa joudutaan keskustella, miten menetellään, Varhila linjaa. Näiltä osin on tiukat lainsäädännöt.
15.05 Kansainväliset sopimukset ovat edelleen voimassa, vaikka olisi minkälaiset poikkeuslait voimassa, Varhila sanoo.
15.03 STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: Kaksi yksinkertaista muistisääntöä. Ovatko tilaisuudet välttämättömiä edes 10 hengen osanotolla? Ja jos on, niin miten voidaan tehdä väljissä olosuhteissa hygieenisesti. Toinen sääntö on, että annettuja sääntöjä ei pitäisi paljon joutua tulkitsemaan, mutta ilmeisesti niitä kuitenkin joudutaan tulkita. "Meillä ei ole mahdollisuuksia lukuisiin yksityiskohtaisiin kysymyksiin", Varhila muistuttaa.
15.01 Kiurun mukaan kaikilta vaaditaan nyt paljon ja paljon voidaan vaatia vain, jos kaikki tekevät oman osansa.
14.59 Lapista palanneissa ihmisissä on havaittu kaksi tartuntaketjua, jotka ovat tapahtuneet hiihtokeskuksissa.
14.57 "Linjaukset on tehty koko kansakunnan parhaaksi. Meillä ei ole varaa riskipeliin. Tämän viikonlopun menoja miettiessä pitää ottaa vakavasti lähikontaktien vähentäminen", Kiuru sanoo.
14.55 Ulkomailta palaava terveydenhuollon henkilöstö pysyy jatkossa kotona karanteeniajan kaksi viikkoa. Tämä koskee niin yksityistä kuin julkista sektoria.
14.54 Testauskapasiteettia nostetaan. Kapasiteetti on nostettu 1500 päivässä. Eilen testattiin 1500. Testauskapasiteettia nostetaan heti 2300 näytteeseen päivässä.
14.53 Ihmisten terveys ei voi vaarantua koronavirusepidemian vuoksi. "Potilasturvallisuus on ensisijaista", Kiuru toteaa.
14.51 "Esimerkiksi syöpäleikkauksia on tänäkin päivänä totta kai tehtävä", Kiuru muistuttaa.
14.50 Tehohoitopaikkojen määrä nostetaan tuhanteen. Näin varmistetaan, että vaikeasti ja kriittisesti sairaiden potilaiden hoito on varmaa. Tehohoitopaikkoja tarvitsevat myös muut kuin koronapotilaat. Tästä syystä kiireetöntä leikkaushoitoa vähennetään. Näin siksi, että leikkausten jälkeen tarvitaan usein tehovalvontaa ja tehohoitoa.
14.49 Eri sairaanhoitopiireissä ei tule olla erilaisia käytäntöjä. On tärkeää huolehtia, että yhteisiin toimintakäytäntöihin sitoudutaan, jotta asukkaat ovat samanlaisessa asemassa, Kiuru linjaa.
14.48 Sekä Kelassa että kunnissa täytyy edelleen pystyä asioimaan henkilökohtaisesti. Myös kiireelliset hakemukset on syytä priorisoida.
14.45 Tartuntariski on otettava vakavasti. Ohjeistus kotihoidolle on se, että hoitavia käsipareja olisi nyt mahdollisimman vähän.
14.44 Kuntien on tiedotettava yli 70-vuotiaita asukkaita siitä, mistä apua on saatavilla. Ryhmät on hyvä peruuttaa, mutta samaan aikaan tarvittava tuki on järjestettävä. Yksiköiden johtajien tulee asettaa vierailukielto, joka on nyt tullutkin.
14.44 Valmiuslaki ei oikeuta lakisääteisten palveluiden lakkauttamiseen.
14.41 Kiireettömän hoidon osalta hoitoa voidaan harkitusta supistaa ja priorisoida riskiryhmiä, jos infektiotilanne sitä vaatii.
14.39 Asukkaiden täytyy saada tarvitsemansa välttämätön terveydenhoito ja toimeentulo myös poikkeusoloissa.
14.37 Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru: Tänään ohjeistetaan virkakuntaa siitä, miten asioissa tulee toimia. Ennen tiedotustilaisuutta pidettiin kentälle tiedotustilaisuus, että kaikki tieto olisi heti kentän käytettävissä.
Tilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo miten sosiaali- ja terveydenhuolto toimii koronavirustilanteen aiheuttamissa poikkeusoloissa. Ohjeet kunnille ja sairaanhoitopiireille sekä koko soten tuottajakentälle koskevat muun muassa ikääntyneiden palveluja, lastensuojelua sekä ensi- ja tehohoitoa.
Paikalla on ministeri Kiurun lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sekä muita asiantuntijoita.