MTV Uutiset seuraa Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltävää tapausta, jossa käsitellään Suomen historiassa poikkeuksellista huijaustapausta.
Tapaus liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle toissa vuonna antamaan langettavaan päätökseen. EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta evätessään irakilaismieheltä turvapaikan.
Miehen väitettiin tulleen surmatuksi pian Irakiin paluunsa jälkeen vuonna 2017. Keskusrikospolisin mukaan mies on kuitenkin hengissä ja asiaa koskevat kirjalliset todisteet olivat väärennettyjä. Miehen tytärtä ja tämän entistä puolisoa syytettään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.
Miehen käsitys on, että syytetty nainen ja tämän lähipiirinsä häntä yritetään liittää perusteetta tapahtuneeseen rikokseen. Miehen ja naisen riitaisilla suhteilla voi olla puolustuksen mukaan vaikutusta naisen ja tämän sukulaisten kertomuksiin. Mies kiistää naisen olleen häneen alisteisessa suhteessa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
12.50 MTV Uutiset päättää oikeudenkäynnin seurannan tältä päivältä. Oikeus jatkaa tänään suunnitelman mukaan käymällä läpi kirjallisia todisteita.
11.38 Oikeus pitää lounastaon.
11.35 Syyttäjä esittelee Irakin viranomaisille tehtyä oikeusapupyyntöä, jossa tiedusteltiin onko kuolleeksi väitetty mies elossa, pyydettiin tältä sormenjäljet ja tämän puhelinnumero sekä tieto siitä, ovatko Suomessa esitellyt asiakirjat viranomaisten tekemiä, onko niissä mainittua ruumiinavausta tehty ja ovatko asiakirjoissa näkyvät leimat virheellisiä.
Irakista saadusta vastauksesta käy ilmi miehen olevan elossa kuten hänen olinpaikkansa. Siinä myös vahvistettiin kuolintodistuksen olevan väärennös, samoin kuin muut väitettyä henkirikosta koskevat asiakirjat.
Vastauksesta kävi myös ilmi, että kuolleeksi väitetty mies oli vieraillut sisäministeriössä palatakseen töihin.
11.25 Syyttäjä käy läpi kääntäjäkin osoittamia epäselvyyksiä ja puutteita väärenentyistä kuolintodistuksesta. Asiakirjassa näkyi kääntäjän mukaan kohtia, joiden perusteelle tekstiä on kirjoitettu vanhan tekstin päälle ja kohtia, joita ei ollut asianmukaisesti täytetty. Myös leimoissa kävi ilmi epäselvyyksiä.
11.05 Oikeudessa todisteina luetaan myös syytetyistä tehtyä uutisointia, jossa toimittajia on harhautettu samoilla väärennetyillä asiakirjoilla kuin joilla oikeusistuimia huijattiin.
Syytetyn naisen mukaan hänen miehensä hoiti paremman suomea puhuvana yhteyttä mediaan. Miehen puolutus kiistää olleensa asiassa aktiivinen.
10.55 Oikeudessa käydään läpi kirjallisia todisteita, muun muassa väärennösten käännöksiä. Oikeus tutustuu muun muassa väärennettyihin väitetyn henkirikoksen esitutkintaa koskeviin asiakirjoihin ja väärennettyyn kuolintodistukseen.
Väärennetyn kuolintodistuksen mukaan kuoleman syynä olisivat olleet kolme ampumahaavaa uhrin päähän ja ruumiiseen. Kertomuksen mukaan aseistautuneet miehet olisivat ampuneet uhrin rekisterikilvettömästä henkilöautosta.
10.45 Oikeus piti tauon, ja oikeudenkäynti jatkuu jälleen.
10.17 Miehen puolustuksen mukaan hän oli saanut kuulla naisen sukulaisilta vasta helmikuussa 2020 siitä, että naisen isä olikin vielä hengissä ja naisen huijanneen oikeudenkäynneistä. Tästä syystä juttuvyyhti lähti purkautumaan, kun mies meni itse Pasilan poliisille ilmoittamaan asiasta viranomaisille.
Mies kiistää syytteet. Puolustus nostaa esille sen, että miehellä on ollut oleskelulupa Suomeen jo pitkään ennen syytetyn naisen tulemista maahan, heidän avioitumistaan tai yhteisen lapsen syntymää.
Miehen käsitys on, että syytetty nainen ja tämän lähipiirinsä häntä yritetään liittää perusteetta tapahtuneeseen rikokseen. Miehen ja naisen riitaisilla suhteilla voi olla puolustuksen mukaan vaikutusta naisen ja tämän sukulaisten kertomuksiin. Mies kiistää naisen olleen häneen alisteisessa suhteessa.
10.11 Naisen puolustus kertoo naisen kasvaneen vanhoillisessa perheessä, jossa häntä on syrjitty sukupuolen perusteella ja hän on ollut alisteisessa asemassa sekä isäänsä ja aviomieheensä. Naisen kerrotaan menneen turvakotiin eräässä osassa liittoa. Puolustus nostaakin esille sen, että onko naisella ollut tosiasiallista mahdollisuutta toimia toisin, kun hänen on käsketty kertomaan sovittu tarina viranomaisille.
Puolustus kuvailee naisen roolia passiiviseksi, ja teon aktiivisina toimijoina olleen tämän isä ja mies.
10.08 Syytteessä olevan miehen ja naisen yhteiselo oli päättynyt. Myöhemmin näiden välille määrättiin lähestymiskielto, ja toinen syytetyistä käveli poliisiasemalle kertomaan Suomen joutuneen lavastuksen kohteeksi.
10.02 Nainen sai oleskelupaikan uuden valituksen myötä. Yksi perustelu oli se, että naisella ei olisi turvaverkkoa Irakissa. Tähän vaikutti väite siitä, että tämän isä olisi siellä kuollut.
9.55 Väärennetyksi syytetyt asiakirjat toimitettiin oikeuteen vuoden 2017 joulukuussa. Syyttäjän mukaan esitutkinnassa ei ole selvinnyt, miten sähköiset asiakirjat ovat päätyneet Suomeen ja mistä sähköpostista.
Alkuperäisten asiakirjojen toimittaminen Suomeen on syyttäjän mukaan kuitenkin saatu selvitettyä. Irakilaismiehen Ruotsissa asuva sukulaismies oli käymässä Irakissa ja sai sieltä asiakirjasalkun toimitettavaksi irakilaismiehen tyttärelle. Hän ei syyttäjän mukaan tiennyt, mistä asiakirjoista oli kysymys.
9.47 Irakilaismies palasi Irakiin vuonna 2017. Hänen tyttärensä jäi Suomeen. Tyttären turvapaikka- ja oleskelulupapäätökset olivat kielteiset. Tämän johdosta syntyi ajatus lavastaa tyttären isän kuolema, jotta tytär ei joutuisi maahan. Tämän aviomieskin pelkäsi tätä, koska tällöin hänen lapsensakin käännytettäisiin pois Suomesta. Oikeuden mukaan tämä oli motiivi rikokselle.
9.41 Teon vaikuttimena oli syyttäjän mukaan naisen halu saada turvapaikka Suomesta. He olivat saapuneet Suomeen syyskuussa 2015 ja hakeneet maasta turvapaikkaa.
9.38: KRP sai Irakista tiedon, että Irakissa tapetuksi väitetyn mies saattoikin olla elossa. Teosta syytetty mies oli itse kävellyt Pasilan poliisiasemalle ja kertonut Suomen tulleen asiassa huijatuksi. Syyttäjän mukaan viranomaiset ovat saaneet useista läheteistä varmistettua, että Irakiin matkannut miestä ei oltu surmattu sillä tavalla, kun oli kerrottu.
9.28: Teosta syytetty mies kiistää syytteet. Hän ei kertomansa mukaan tiennyt oikeudessa käsiteltyjä asiakirjoja väärennetyiksi. Hän ei myöskään ollut mielestään osallinen asiakirjojen käytöstä oikeusistuimissa.
9.22: Nainen kiistää törkeän väärennöksen, mutta myöntää perusmuotoisen teon. Hän ei kertomansa mukaan tiedä, kuka asiakirjat Irakissa olisi tehdyt. Nainen kuvailee asemaansa perheessä alisteiseksi, mikä vaikeutti häntä toimimasta toisin.
Nainen on kiistää teon motiivina olleen huomattava taloudellinen hyöty. Tämän puolustuksen mukaan teon motiivit olivat lähtökohtaisesti muut kuin korvauksen saaminen.
9.12: Syyttäjän mukaan tekijät ovat valmistaneet tai valmistuttaneet väärän kuolintodistuksen ja kolme henkirikoksen esitutkintaa koskevaa asiakirjaa. Näiden todisteiden henkilöt syyttäjän mukaan todistelivat valheellisesti naisen isän kuolleen ampumavälikohtauksessa. Syyttäjän mukaan rikos on törkeä, koska asiakirjoja käytetty tuomioistuimessa todisteina. Asiakirjoja käytettiin paitsi EIT:ssä myös suomalaisessa oikeusistuimessa.
9.08: Oikeudenkäynti alkoi. Syytetyt kätkeytyivät oikeudessa huppujen taakse.