MTV Uutiset seurasi Viestikoekeskus-jutun käsittelyä: Syyttäjä vaatii toimittajille puolentoista vuoden ehdollista vankeutta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Helsingin Sanomien julkaiseman Viestikoekeskus-jutun käsittely valmisteluistunnolla. MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä kello 9.30 alkavan valmisteluistunnon kulkua. Juttu päivittyy.

11.20 Valmisteluistunto päättyy. Pääkäsittely alkaa 29.9. kello 9 Helsingin käräjäoikeudessa.

10.37 Juttuun on kutsuttu laaja joukko todistajia, muun muassa julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja ja puolustusvoimien turvallisuuspäällikkö. Heidän kuulemiseensä päästään todennäköisesti vasta joulukuussa. Syytteessä olevia toimittajia, Tuomo Pietiläistä, Laura Halmista ja vt. esimiestä Kalle Silfverbergiä, on tarkoitus kuulla marraskuun lopulla.*

Jutun käsittelyn on määrä päättyä ennen joulua, tuomio tulee seuraavan vuoden puolella.

10.16 Puolustusvoimien edustaja myöntää, että puolustusvoimat tiesi etukäteen toukokuussa 2017 siitä, että salaisia asiakirjoja oli päätynyt Helsingin Sanomien toimittajalle. Tuolloin ei kuitenkaan tiedetty vielä, että asiakirjoista oltiin valmistelemassa artikkelia. Juttu julkaistiin joulukuussa 2017.

Puolustusvoimat teki asiasta rikosilmoituksen vasta jutun julkaisun jälkeen.

Syyttäjä vaatii nettijuttua poistettavaksi

10.15 Syyttäjä vaatii myös Viestikoekeskuksesta kertovaa verkkojuttua poistettavaksi Helsingin Sanomien nettisivuilta. Se on julkaistu 16.12.2017. Kyseinen artikkeli on yhä netissä. Vaatimus on hyvin poikkeuksellinen. Se perustuu lakiin sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä, jonka 22 § 3 momentissa todetaan näin.

"Tuomioistuin voi määrätä sisällöltään lainvastaiseksi todetun verkkoviestin poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäväksi."

Helsingin Sanomia edustava asianajaja Kai Kotiranta kertoi vastustavansa vaatimusta.

10.00 Syytteen mukaan artikkelit ovat kertoneet Jyväskylän Tikkakoskella sijaitsevasta puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta tietoja, jotka ovat koskeneet erityisesti sotilastiedustelun tehtäviä, toimintaa, organisaatiota, suorituskykyä ja hankintoja, ja jotka suoraan tai yhdistettynä muihin julkaistuihin tietoihin on säädetty suoraan salassa pidettäviksi.

Syyttäjän näkemyksen mukaan toimittajat tiesivät, että olivat julkaisemassa salassa pidettäviä tietoja ja siten syyllistymässä maanpetosrikokseen. Tämä käy ilmi muun muassa julkaisua edeltävistä nettihauista maanpetosrikoksesta ja kirjoittajien keskinäisestä viestittelystä, jotka ovat jutussa syyttäjän kirjallisia todisteita.

Toimittajia kuullaan oikeudessa todistelutarkoituksessa. Lisäksi syytteet liittyvät turvallisuussalaisuuden paljastamisen yritykseen. Syyttäjän mukaan artikkelille oli valmisteltu jatkojuttu, joka jätettiin kuitenkin julkaisematta vastaavan päätoimittajan määräyksestä sen jälkeen, kun ensimmäiseen juttuun oli kohdistunut valtaisa arvosteluryöppy.

9.50 Syyte annettiin toimittajille paperiversiona. Syyttäjän rangaistusvaatimus on 1 v 6 kk ehdollista vankeutta.

9.45 Puheenjohtajan mukaan syyte ja osa esitutkintaa on tulossa julkiseksi. Sen sijaan muun muassa todisteluun liittyviä turvaluokiteltuja asiakirjoja ei julkaista.

9.40 Oikeuden puheenjohtaja Maritta Pakarinen aloittaa istunnon sen jälkeen, kun kuvaajat ovat tehneet työnsä. Syytettä ajaa erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen. Syytteen nostosta on kuitenkin päättänyt apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Syytteessä olevat toimittajat eivät ole paikalla, sillä kyseessä on vasta valmisteluistunto, johon syytettyjä ei ole velvoitettu saapumaan.

Paikalla on paljon mediaa seuraamassa käsittelyä ja tänään on aikataulujen lisäksi päättää jutun salassapitoon liittyvistä vaatimuksista.

9.10 Oikeudessa paikalla on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, joka välttyi syytteeltä viime syksynä. Syyttäjän mukaan ei ollut näyttöä siitä, että päätoimittaja tai toimituspäällikö olisivat olleet tekemässä julkaisupäätöstä.

Syytteessä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on sen sijaan kolme Helsingin Sanomien työntekijää. Syytettyjen joukossa on kaksi joulukuussa 2017 julkaistun jutun toimittajaa ja yksi vt. esihenkilö.

- Tämä on tietenkin hyvin vakava paikka. Samalla suhtaudumme hyvin vakain mielin oikeudenkäynnin alkuun. Lähtökohta on se, että Helsingin Sanomien toimittajat eivät ole syyllistyneet mihinkään rikolliseen, Niemi sanoi MTV Uutislle.

"Jokainen lause löytyy julkisista lähteistä"

- Me pystymme osoittamaan, että jokainen julkaisemamme lause löytyy julkisista lähteistä ja lähtökohtaisesti kansallista turvallisuutta ei tällä jutulla siten ole vaarannettu, eikä Helsingin Sanomat tule sellaista vaarantamaankaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe sen sijaan on eri mieltä. Hänen mukaansa jutussa julkaistiin salaista tietoa, eikä jutun julkaisuun ollut laillista perustetta.

Syyttäjä vaatii toimittajalle lähtökohtaisesti vankeutta, sillä maanpetosrikoksiin lukeutuvalla turvallisuussalaisuuden paljastamisella rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

Lähes viisi vuotta sitten julkaistusta jutusta syntyi valtava kohu ja muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö jyrähti uutisoinnista. Sotilastiedusteluun keskittyvästä Tikkakoksen Viestikoekeskuksesta kertoneen jutun katsottiin paljastavan ulkomaille salaisia ja arkaluonteisia tietoja Suomen sotilastiedustelusta.

Kaikki syytetyt kiistävät syytteen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tai sen yrityksestä.

Juttuun liittyy myös tutkinta siitä, kuka vuoti tiedot Helsingin Sanomien toimittajille.

* Aikatauluja koskevaa kohtaa jutussa muokattu kello 10.40.

Lue myös:

    Uusimmat