Korona-aika karsi aiemmin rajusti yritysten työmatkailua sekä kotimaassa että ulkomailla. Vaikka matkustamista onkin nyt taas vapautettu, sitä tehdään monin paikoin vielä rajatusti.
– Osa työntekijöistä on käynyt tapaamassa tiimejään, mutta matkustaminen on vielä aika vähäistä, sanoo pankkikonserni Nordean henkilöstöjohtaja Johanna Bergström.
Hänen mukaansa koronaepidemian aikana tehty digitaalinen loikka mahdollistaa sen, että jatkossa työmatkoja on paljon vähemmän ja sähköisiä kokouksia enemmän.
– Matkustamisen vähentäminen kuuluu meidän vastuullisuustavoitteisiinkin.
Myös kaupan alan Keskon henkilöstöjohtaja Matti Mettälä uskoo, että sähköisten työkalujen käytön myötä matkustaminen Keskossa vähenee – jopa kymmeniä prosentteja.
– Tästä syntyy ajan säästöä ja kustannussäästöä ja ilmaston kannaltahan on hyvä, että matkustetaan vain silloin kuin se on tavoitteen saavuttamiseksi välttämätöntä, hän sanoo.
Mettälä arvioi, että kotimaan työmatkat vähenevät Keskossa suhteellisesti enemmän kuin ulkomaille kohdistuvat työmatkat.
– Tavarantoimittajasuhteiden ylläpitämisessä kasvokkain pidettävät neuvottelut ovat usein välttämättömiä. Varmasti niitä edelleen tarvitaan, mutta nyt todennäköisesti suunnitellaan tarkemmin esimerkiksi sitä, kuinka usein jotain ulkomaista tavarantoimittajaa tavataan.
Työmatkoilla voi valita turvallisimman tavan
Teleyhtiö Elisassa useimpiin EU-maihin matkustetaan maanantaista 18. lokakuuta alkaen normaalein liiketoiminnallisin perustein. Vain hyvin korkean koronariskitason maita vältetään. Niin ikään kotimaassa työmatkoja voi tehdä.
– Työmatkoilla voi valita sen turvallisimman matkustustavan. Esimerkiksi jos käyttää kaukojunaa, voi varata koko hytin itselleen tai hyödyntää ekstraluokkaa. Omalla autolla matkustamista suositellaan silloin, kun se on mahdollista, sanoo henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho.
Hänen mukaansa Elisassa on ollut jo ennen koronaa vahva videoneuvottelukulttuuri.
– Ei kukaan lähde Helsingistä Tampereelle tai toisin päin kahden tunnin kokouksen takia, vaan ne hoidetaan videolla.