Joka viides kokee yksinäisyyttä töissä – tutkija lataa neuvot työpaikalle: "Ehdottomasti siitä lähdetään"

Koetko yksinäisyyttä töissä? 8:49
Yksinäisyys töissä piinaa joka viidettä: "Ihminen voi kokea yksinäisyyttä muiden ihmisten ympäröimänäkin."

Joka viides suomalaistyöntekijä kokee olevansa töissä yksin. Tutkija antaa helpon neuvon, jolla luoda yhteyttä muihin etäpalaverissa.

Maailmalla joka neljäs kärsii yksinäisyydestä töissä. 21 maassa tehty tutkimus paljasti, että suomalaisistakin työssäkäyvistä 22 prosenttia kokee eristyneisyyttä töissä.

Työyksinäisyys ei merkitse fyysistä yksinäisyyttä. Se on kokemus siitä, etteivät odotukset sosiaalisia suhteita kohtaan kohtaa todellisuutta. 

– Se [sosiaalisuus töissä] ei ole sellaista, mitä minä toivoin. Ihminen voi kokea yksinäisyyttä muiden ihmisten ympäröimänäkin, Vaasan yliopiston tutkija Liisa Mäkelä summaa.

Esimerkiksi tv-sarjoissa työpaikat ovat täynnä tiiviitä kaverisuhteita, jotka jatkuvat myös vapaa-ajalle. Tosielämässä tällaisia suhteita ei välttämättä synny.

"Kyllähän tervehtimättä jättäminen on todella ankara asia"

Suomessa joka viides työntekijä kokee olevansa töissä yksin.

– Hän ei koe, että löytäisi kytköstä muihin, tai tulisi tunnetta, että hänet hyväksytään sellaisena kuin hän on, Mäkelä kuvaa.

Yksinäisyystutkimusta tekemässä olleen Compass Groupin toimitusjohtaja Hannu Rahnaston mukaan sairauspoissaoloja on itsensä yksinäiseksi kokevilla jopa kaksi kertaa enemmän.

Rajuimmillaan yksinäisyys sikiää suoranaisesta ulossulkemisesta: kollegat eivät pyydä mukaan lounaalle, tai töihin tullessa kaikki eivät tervehdi.

– Kyllähän tervehtimättä jättäminen on todella ankara asia, jota ihmiset tekevät toisilleen. Ehdottomasti siitä lähdetään, että kaikkia tervehditään, Mäkelä kuvaa.

"Etäpalavereissa meidän ihan ensimmäinen ohjeemme"

Toisinaan kokemus voi kummuta työn arjesta. Viestit töissä kulkevat puhutun sanan sijaan nykyisin esimerkiksi Teamsissa. Se voi osaltaan lisätä eristyneisyyden kokemusta, sillä kasvokkain kohtaamista ei korvaa mikään.

– Sanotaanko, että etäpalavereissa meidän ihan ensimmäinen ohjeemme organisaatioissa oli, että kamerat päälle. Jos ollaan videovälitteisesti tekemisissä toisten kanssa, se jo auttaa paljon, kun on se toinen ihminen, hänen kasvonsa, Mäkelä linjaa.

Mitä etätyö tekee yksinäisyyden tunteelle, kannattaako hybridityö? Mitä on sosiaalinen rohkeus? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Moni lapsi on yksinäinen ja koulukiusattu – näin lasta voi auttaa

Lue myös:

    Uusimmat