MTV Uutisten tiedot: Poliittisissa työtaisteluissa vedetään kohta hetki henkeä – isompi yhteenotto silti todennäköinen

SAK lakot
Ulosmarsseja ja mielenilmauksia järjestetään kuitenkin vielä ensi viikon tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.
Julkaistu 05.10.2023 17:25
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

SAK:n poliittisten työtaisteluiden ensimmäinen aalto päättyy ensi viikon torstaina, jolloin kolmeksi viikoksi päätetty työtaistelujakso päättyy. Jatkosta ei ole vielä päätöksiä, koska neuvotteluille halutaan antaa mahdollisuus.

MTV Uutisille kerrotaan ay-lähteistä, että työtaisteluiden aikana on aina hankala aloittaa aitoja neuvotteluita hallituksen kanssa.

Tämän takia suunnitelmissa on, että ensi viikon jälkeen vedettäisiin hieman henkeä ja katsottaisiin, kuunteleeko pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus palkansaajien huolia aidosti.

Ulosmarsseja ja mielenilmauksia järjestetään kuitenkin vielä ensi viikon tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

Ensi viikon torstain jälkeisistä toimista ei ole tehty päätöksiä ja ainakaan rajuja työtaisteluita ei näillä näkymin ole heti ensi viikon jälkeen luvassa.

Jos Orpo ei jousta...

SAK:n piirissä toivotaan sitä, että puhelinlinjat hallituksen suuntaan vilkastuisivat tulevina viikkoina ja aitoja neuvotteluita voitaisiin käydä. Tarkoituksena on siis vetää hetki henkeä ja pitää taukoa työtaisteluista, ellei niihin erikseen provosoida.

Jos Orpon hallitus ei kuitenkaan jousta tai edes neuvottele, SAK:n hallitus valmistautuu päättämään rajummista työtaisteluista viimeistään 6. marraskuuta pidettävässä kokouksessa.

Hengähdystaukoon vaikuttaa toki myös se, että Suomessa moni viettää syyslomaa joko viikolla 42 (16. – 20. lokakuuta) tai viikolla 43 (23.- 27. lokakuuta). Työtaisteluita ei haluta ajoittaa lomaviikoille.

Uusien työtaisteluiden suunnittelu kuitenkin jatkuu ja usko aitojen neuvotteluiden käynnistymiseen on heikko.

Ay-kentällä on kuitenkin toive siitä, että hallituksessa ”hälytyskellot” soisivat jo. Palkansaajien puolelta huomautetaan esimerkiksi tuoreesta Ylen gallupista, jossa hallituspuolue Perussuomalaisten suosio on laskenut, mahdollisesti työelämäkysymysten takia.

Moni kuitenkin uskoo, että rajummista työtaistelutoimista joudutaan myöhemmin syksyllä tekemään päätöksiä.

Hallitus ei ole toistaiseksi vihjannut millään tavalla siitä, että se käynnistäisi palkansaajajärjestöjen haluamia neuvotteluita ja joustaisi yhdestäkään ajamastaan muutoksesta.

Akava ja STTK koolla maanantaina

Hallitus on painottanut, että sen ajamiin muutoksiin liittyy työryhmävalmistelua, johon myös palkansaajajärjestöt osallistuvat. Ay-järjestöt kokevat kuitenkin työryhmät epätasa-arvoisiksi, vaikka keskusteluyhteydet hallituksen suuntaan ovat olemassa.

Palkansaajien keskusjärjestöt eli SAK, STTK ja Akava ovat painottaneet, että ne haluaisivat neuvotteluita mahdollisimman puhtaalta pöydältä siten, ettei hallitus samalla valmistelisi pikavauhtia lakimuutoksia esimerkiksi poliittisten lakkojen rajoittamiseksi. Hallitus taas ei ole valmis pakittamaan jo hallitusohjelmassa linjaamistaan muutoksistaan.

Sekä Akavan että STTK:n hallitukset ovat ensi viikon maanantaina koolla.

Myös nämä molemmat keskusjärjestöt ovat aloittaneet valmistelun mahdollisista työtaistelutoimista, mutta erityisesti korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava haluaa edetä vielä neuvotteluiden kautta, jos se vain on mahdollista.

Myöskään STTK ei ole aloittamassa työtaisteluja syyslomaviikoilla.

Odotukset hallituksen suuntaan ovat kuitenkin heikkoja, joten järjestöissä varaudutaan pitkään vääntöön hallituksen ajamia muutoksia vastaan. Suurempaa yhteenottoa pidetään monissa arvioissa todennäköisenä.

Tästä on syntynyt kiistaa

Palkansaajajärjestöt ovat tyrmistyneet useista hallituksen ajamista muutoksista.

Esimerkiksi työttömyysturvan heikentäminen, tukilakkojen ja poliittisten lakkojen rajoitukset, irtisanomisten mahdollinen helpottaminen ja vuoden määräaikaisuuksien perusteiden höllennys herättävät voimakasta vastustusta.

Myös vientivetoisen palkkamallin tekeminen pysyväksi lainsäädännön kautta sapettaa erityisesti pienipalkkaisia aloja.

Lisäksi myös vuorotteluvapaiden ja aikuiskoulutustuen lakkautukset harmittavat.

Huolena on myös luottamushenkilöiden aseman mahdollinen heikennys.

Miten SAK:n työtaistelutoimet vaikuttavat yrityksiin?

5:37img

Tuoreimmat aiheesta

Työtaistelut