MTV Uutisten tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla on jo useita viikkoja valmisteltu koronapassin edellyttämistä työntekijöiltä. Se mitä ammattiryhmiä vaatimus koskisi, on vielä auki.
MTV Uutisten saamien tietojen mukaan valmistelussa on toinenkin vaihtoehto, jota päättäjille tarjotaan päätöksenteon pohjaksi. Toisessa vaihtoehdossa tartuntatautilakia muutettaisiin siten, että tietyissä työtehtävissä vaadittaisiin koronarokotteen ottamista.
– Tartuntatautilain 48 pykälään liitettäisiin koronarokotus yhtenä rokotteena, jota voitaisiin edellyttää lain mukaan eli nimenomaan työantajien pitäisi huolehtia rokotussuojasta.
– Toinen vaihtoehto, mitä on pohdittu, on koronapassin käytön laajentaminen työyhteisöihin, sanoo turvallisuus- ja terveysosaston osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.
Vaihtoehtoja päätöksenteon pohjaksi
Valmistelua on tehty yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön sekä oikeusministeriön kanssa, sillä molempiin vaihtoehtoihin liittyy huomattava määrä erilaisia perusoikeuksiin liittyviä kysymyksiä ratkaistavaksi.
Tässä vaiheessa valmistelua koronapassin käytön laajentamista ei ole rajattu koskemaan ainoastaan hoitohenkilökuntaa.
– Onko sellaisia ammatteja, joihin liittyy erityinen riski, ja joissa välttämättömyys ja perustuslaillinen harkinta puoltaisi sitä, että koronapassia käytettäisiin, pohtii Puumalainen.
Puumalaisen mukaan toisena vaihtoehtona valmistelussa olevan koronapassin käytön väliaikainen laajennus voisi olla käytössä alkuvaiheessa kesäkuun loppuun ja sitä voitaisiin jatkaa epidemiatilanteen niin vaatiessa.
– Eduskunta päättää siitä, miten nopeasti ja priorisoiden näitä asioita käsitellään. Joka tapauksessa on epätodennäköistä, että ehdittäisiin tämän vuoden puolella. Alkuvuoden puolella se olisi kyllä mahdollista, arvioi Puumalainen.
Puumalaisen mukaan pikaista ratkaisua rokoteasioihin ei ole luvassa, mutta koronapassin väliaikainen laajennus onnistuisi arvioiden mukaan kuitenkin nopeammin kuin pitkää lausuntokierrosta vaativa tartuntatautilain muutos.
Lausuntokierros voi viedä tavallisesti jopa kuudesta kahdeksaan viikkoa, mutta lyhyimmillään kuuleminen on kestänyt vain yhden iltapäivän riippuen asiasta ja kiireestä.