MTV Uutisten tiedot: Viinit eivät tule ruokakauppoihin, pakolaiskiintiöstä ja kehitysapuleikkauksista yhä epäselvyyttä

10:19img
Näin kristillisten Sari Essayah kommentoi neuvotteluja alkoholijuomien osalta keskiviikkoaamuna.
Julkaistu 14.06.2023 15:01(Päivitetty 14.06.2023 16:44)
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Hallitusneuvotteluissa väännettiin myöhään eilen alkoholin myynnin vapautuksista. MTV Uutisten tietojen mukaan viinivahvuiset alkoholijuomat eivät ole tulossa ruokakauppoihin. Asiasta kertoo myös Yle.

MTV Uutisten tietojen mukaan reformipöydässä muut ryhmät kristillisdemokraatteja lukuunottamatta kannattivat viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa. Kristillisdemokraatit on vastustanut tiukasti Alkon monopolin purkamista kansanterveydellisiin huoliin vedoten. Asia siirtyi puheenjohtajapöydän ratkaistavaksi.

STT:n tietojen mukaan neuvotteluissa olisi päästy sopuun, että kaupoissa myytävän alkoholin enimmäisprosentti kuitenkin nousee 5,5 prosentista kahdeksaan. Viinien alkoholiprosentti on tyypillisesti yli kymmenen. Alkoholittomien ja joidenkin matala-alkoholillisten viinien kohdalla prosenttiraja sallii ruokakaupassa myymisen jo nyt.

Neuvottelulähde kuvailee puheenjohtajapöydän käsittelyä MTV Uutisille siten, että kristillisdemokraatit sai vastustukselleen tukea myös RKP:stä, vaikka se oli reformipöydässä ollut viinien myynnin vapauttamisen kannalla. MTV Uutisten tietojen mukaan Alkon aukioloaikoihin ei ole odotettavissa muutoksia, mutta alkoholin ulosmyyntiin ravintoloista ja pienpanimoista saattaa tulla helpotuksia. 

Neuvottelulähteen mukaan apteekkitoiminnan vapautukset taas etenevät puheenjohtajapöydän käsittelyn jäljiltä enemmän kuin reformipöytä esitti.

Kiintiöpakolaisten määrästä yhä kiistaa

MTV uutisten tietojen mukaan kiintiöpakolaisten määrästä ei ole vieläkään sopua. 

Neuvottelulähteistä vahvistettiin MTV Uutisille aiemmin, että kiintiöpakolaisten määrä tulee olemaan alle 750 vuodessa.

Edelleen siis kuitenkin väännetään siitä mikä olisi hyväksyttävä määrä kaikille. Selvää on, että perussuomalaiset haluaa laskea kiintiön mahdollisimman paljon alle 750 pakolaisen vuodessa. RKP taas haluaa sopia mahdollisimman suuresta luvusta. 

Perussuomaiset on vaalien alla halunnut poistaa koko pakolaiskiintiön, eli laskea se nollaan. Tämä olisi kuitenkin vastaan kansainvälisiä sopimuksia. Marinin hallitus nosti kiintiöpakolaisten määrän 1 500 henkilöön vuonna 2022. Tämän vuoden pakolaiskiintiö on 1 050. 2000-luvulla 750 on ollut tyypillinen pakolaiskiintiö.

RKP kiistää kuitanneensa kehitysyhteistyön leikkauksia

Hallitusmuodostaja Petteri Orpo sanoi aamulla Säätytalossa tiedotusvälineille että, kehitys­yhteistyö­kiistaan on löytynyt sopu. RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan tämä on kuitenkin vasta viimeinen asia, jota RKP aikoo kuitata. 

Mistään ei ole sovittu, kunnes kaikesta on sovittu, on Henrikssonin viesti.

– Olemme tavallaan loppusuoralla. Siellä on myös tapahtunut edistymistä (kehitysavun määrärahoista). Mutta se on se viimeinen, eli kun päätetään kaikesta, päätetään myös siitä. Viimeinen silaus puuttuu, korosti RKP:n Henriksson toimittajille aamulla. 

MTV Uutisten tietojen mukaan kehitysavun leikkaukset kasvaisivat vuosittain, koska monivuotisista sopimuksista ei välttämättä haluta tai päästä heti irti. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan leikkaus olisi yhteenlaskettuna yli miljardi euroa vaalikauden eli neljän vuoden aikana. MTV Uutisten saamat tiedot luvusta eivät ole yhtenäisiä, luku voi olla miljardia pienempi.

Juttua täydennetty kello 16.44: Tarkennettu ja lisätty juomien määrittelyä.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut