MTV Yhdysvalloissa: Oikeuden päätös Trumpille jättimäinen voitto – "Merkitystä ei pysty edes tarpeeksi korostamaan"

Korkein oikeus myönsi Donald Trumpille osittaisen syytesuojan – tätä se tarkoittaa 3:30
Videolla MTV:n kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti New Yorkista – "Tämä on jättimäinen voitto Trumpille"

USA:n korkeimman oikeuden päätös osittaisen syytesuojan myöntämisestä Donald Trumpille on hänelle jättimäinen voitto, mutta Joe Bidenin ahdinkoa päätös ei välttämättä helpota, arvioi MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvaltain entisellä presidentillä Donald Trumpilla on Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuoreen päätöksen mukaan osittainen syytesuoja.

Se koskee oikeuden mukaan Trumpin virassa tekemiä virallisia toimia. Virkatehtävien ulkopuolisiin tekoihin syytesuoja ei päde.

Tuomarit antoivat päätöksen äänin 6–3. Oikeuden kolme liberaalia tuomaria äänestivät päätöstä vastaan.

Päätöstä pidetään voittona Trumpille, koska se todennäköisesti viivästyttää oikeudenkäyntiä, jossa Trumpia syytetään yrityksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos.

Trumpia syytetään juonimisesta Yhdysvaltain pettämiseksi, juonimisesta virallisen menettelyn estämiseksi sekä virallisen menettelyn estämisestä ja tämän yrittämisestä.

Virallisella menettelyllä viitataan vuoden 2021 loppiaiseen, jolloin kongressi oli vahvistamassa Joe Bidenin vaalivoittoa. Tuolloin Trumpin kannattajat hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressitaloon.

Trump sanoi sosiaalisen median alustallaan Truth Socialissa, että päätös on "suuri voitto perustuslaille ja demokratialle".

MTV:n kirjeenvaihtaja: Päätöksen merkitystä ei voi liikaa korostaa

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että voitto on Trumpille suorastaan jättimäinen ja sillä on erittäin suuri merkitys hänen presidentinvaalikampanjalleen.

–Sitä ei pysty edes tarpeeksi korostamaan. Koko tapaus palaa nyt alempiin oikeusasteisiin, mikä viivästyttää oikeudenkäyntien alkamista merkittävästi.

Trump on pyrkinyt lykkäämään oikeudenkäyntejään ainakin vaalien jälkeiseen aikaan. Jos Trump valitaan marraskuussa uudelleen presidentiksi, hän voi määrätä häntä vastaan nostetun liittovaltion oikeudenkäynnin lopetettavaksi.

Oikeus on puolueellinen

Yhdysvaltain korkeinta oikeutta on moitittu puolueelliseksi jo ennen tätä päätöstä. Kritiikille on Karppisen mukaan aihetta.

– Korkein oikeus on voimakkaasti kallellaan konservatiiveihin päin. Trump on itse nimittänyt kolme yhdeksästä korkeimman oikeuden tuomarista. Näiden kolmen lisäksi kahden muun puoliso on aktiivisesti mukana kampanjoimassa Trumpin puolesta. Toinen heistä yritti kumotaJoe Bidenin vaalivoiton, ja toinen on liehutellut kotinsa lipputangossa kongressihyökkäystä tukevia lippuja.

– Lisäksi arvostelijat ihmettelevät sitä, että korkein oikeus jätti päätöksen viimeiseen työpäiväänsä eikä sitä kiirehditty, vaikka asia on vaalien kannalta mitä kiireellisin.

Ei helpota Joe Bidenin ahdinkoa

Presidentti Joe Bideninkampanjaväki on julkistanut Trump-päätöksestä lyhyen lausunnon. 

Sen mukaan päätös ei muuta sitä tosiasiaa, että Trump yritti kumota vaalituloksen vuonna 2020.

– Totta kai Biden yrittää kampanjatilaisuuksissaan varmaan korostaa, että nyt varsinkin häntä pitäisi äänestää, Karppinen arvioi.

– Mutta on sanottava, että Bidenin kampanja on kovassa vastatuulessa ja hänellä on yhä tehtävää sen eteen, että kritisoivat äänet viime viikon vaaliväittelyn esiintymisen jälkeen hiljentyisivät. Täällä on jatkunut taustajupina siitä, pitäisikö Biden ehdokkaana korvata. 

Lue myös:

    Uusimmat