Muutoksia kellojen siirtelyyn tuskin on luvassa lähivuosina, koska EU-mailla ei ole riittävää intoa viedä asiaa eteenpäin.
Ensi yönä tasan neljältä kelloja siirretään taas tunnilla taaksepäin. Näin siirrytään kesäajasta talviaikaan eli niin kutsuttuun normaaliaikaan.
Viisareiden siirtelemistä jatketaan todennäköisesti vielä pitkään, koska aloite siitä luopumisesta ei ole edennyt EU:n päätöksentekokoneistossa.
Euroopan komissio on ehdottanut kesäajasta luopumista, ja Euroopan parlamentti äänesti asian puolesta viime vuonna. Muutos ei ole kuitenkaan edennyt sen pidemmälle, koska EU-maita edustava neuvosto ei ole käsitellyt asiaa.
Asiaa tuskin edistetään lähiaikoina, koska monella EU-jäsenmaalla ei ole riittävää kiinnostusta asiaan. Suomi on yksi harvoista, joita muutos todella innostaisi.
Lähes 40 vuotta kellojen siirtelyä
Suomi oli aikanaan yksi viimeisistä Euroopan maista, joka otti kesäajan pysyvästi käyttöön. Viisareita on siirrelty Suomessa säännöllisesti vuodesta 1981 alkaen.
Suomi ei voi yksinään luopua kellojen siirtelystä, vaan asia vaatii yhteisen EU-päätöksen.
Jos kellonaikojen siirtelystä luovuttaisiin, kukin EU-maa saisi itse päättää pysyvästä ajastaan.
Moni on ollut huolissaan siitä, että muutoksen seurauksena Eurooppaan voisi syntyä epäloogisia aikavyöhykkeitä, jos koordinaatio aikavalinnoissa ei toimisi kunnolla.