"Mullikkamäki" muistuttaa Yhdysvaltojen mystisistä metsäsuomalaisista – uutuuskirja kertoo, keitä nämä Ruotsista karkotetut kaskeajat olivat

Kirjailija Ville-Juhani Sutisen uutta teosta "Paratiisista" on luonnehdittu ensimmäiseksi kattavaksi romaaniksi metsäsuomalaisista. Aihe on jäänyt historiantutkimuksessa vähemmälle huomiolle.

Mutta keitä nämä mystiset metsäsuomalaiset olivat?

– He olivat Ruotsiin kuuluneen Suomen alueella 1600-luvun alussa eläneitä kaskeajia, jotka lähtivät Keski-Ruotsin suuriin erämaihin. Suomesta alkoivat metsät loppua, joten he lähtivät eteenpäin, määrittelee Sutinen.

Teos pohjautuu historiallisiin faktoihin, mutta tarina itsessään on fiktiivinen. Ero faktan ja fiktion välillä on joskus häilyvä, ja Sutisen mukaan hämäryys lisääntyy, mitä kauemmas historiaan liikutaan. 

Metsäsuomalaiset jääneet varjoon amerikansuomalaisten tarinassa

Aiemmin Sutinen oli tutkinut 1800-luvun amerikansuomalaisten vaiheita, ja törmännyt usein alueelle saapuneiden metsäsuomalaisten kohtaloihin. Ruotsista metsäsuomalaiset lähetettiin Amerikkaan asuttamaan Uuden-Ruotsin siirtokuntaa nykyisen Delawaren alueelle, jossa kirjailija itsekin vieraili hakemassa inspiraatiota.

– Uuden-Ruotsin siirtokunnan historia näkyy siellä muun muassa siten, että yksi suomalaisia kuljettaneista laivoista on museoitu. Siirtokunnan keskuskaupunki Nya Göteborg on kuitenkin jäänyt kokonaan Philadelphian lentokentän alle. 

– Pohdin, miksi tämä aihe ohitetaan amerikansuomalaisten suuressa kertomuksessa aina niin nopeasti ja miksei siitä puhuta enemmän. Myöhemmin ymmärsin, että informaatiota oli yksinkertaisesti niin vähän. Uusi-Ruotsi ei myöskään ollut kovin pitkäikäinen eikä mikään menestys.

Ruotsalainen siirtokunta jäi lyhytikäiseksi ja sulautui myöhemmin osaksi Hollannin siirtokuntaa. Suomalaiset eivät kuitenkaan palanneet kotiin, vaan heistä tuli Hollannin ja Englannin alamaisia, jotka sopeutuivat elämään Pohjois-Amerikassa. Jotain suomalaista on sentään säilynyt vanhan siirtokunnan historiasta.

– Mullica Hill on edelleen olemassa Delawaressa. Se tulee suomalaisesta mullikka-sanasta, Sutinen kertoo.

Suomalaisia karkotettiin Ruotsista

Yksi Sutisen romaanin teemoista on ihmisen sopeutuminen uusiin olosuhteisiin ja erilaiseen luontoon. Suomalaisilla olikin siinä jonkin verran vaikeuksia.

Sutisen mukaan ensimmäiset metsäsuomalaiset eivät lähteneet valtameren toiselle puolelle vapaaehtoisesti, vaan heidät karkotettiin Ruotsista. Kaivosteollisuus vaati entistä enemmän tilaa, mikä ei sopinut suomalaisille.

– Osin valheellisesti, osin totuudenmukaisesti laivojen mukana Ruotsiin kiiri takaisin myös tietoa siitä, että Amerikan metsissä riittää hakattavaa ja kaskettavaa. Eli suomalaiset myös innostuivat lähtemään ja vapaaehtoisia meni sinne muutaman laivan verran.

Lue myös:

    Uusimmat