Mullistava suomalaiskeksintö auttaa tunnistamaan kahden merkittävän kansantaudin riskin vain minuuteissa

Uusi suomalainen pikatesti tunnistaa kakkostyypin diabeteksen riskin nopeasti ja tarkasti, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Seitsemässä minuutissa tehtävän testin kerrotaan tunnistavan varhaisen riskin tyypin 2 diabetekselle. Lisäksi se tunnistaa parodontiitin eli hampaan kiinnityskudossairauden.

Testi voidaan tehdä paitsi hammaslääkärin ja lääkärin vastaanotoilla myös kotona, samaan tapaan kuin raskaustesti tai koronan pikatesti.

Testi ei juuri anna vääriä positiivisia tuloksia

Testi perustuu suunesteistä mitattaviin tulehdusproteiineihin, jotka liittyvät sekä diabeteksen kehittymiseen että iensairauksiin. Suuhuuhdepikatesti on professori Timo Sorsan kehittämä ja patentoima. Tiedotteessa kerrotaan, että testi on USA:n ja EU:n viranomaisten hyväksymä.

– Tutkimuksessamme havaitsimme, että aMMP-8 pikatesti tunnistaa parodontiitin erittäin tarkasti, 90 prosentin tarkkuudella, ja esidiabeteksen tai tyypin 2 diabeteksen 85 prosentin tarkkuudella. Testi ei juuri anna vääriä positiivisia tuloksia, mikä lisää sen luotettavuutta ja hyödyllisyyttä terveydenhuollon ammattilaisten työkaluna, Sorsa kertoo tiedotteessa.

Sorsan mukaan aiemmin vastaavaa nopeaa ja yksinkertaista testiä ei ole ollut saatavilla.

Tyypin 2 diabetes on merkittävä kansansairaus Suomessakin. Sitä sairastavia on Suomessa Diabetesliiton mukaan noin 400 000. Lisäksi arvioidaan, että 50 000–100 000 sairastaa sitä tietämättään. 

Hampaan kiinnityskudoksia vaurioittava parodontiitti on sekin merkittävä kansantauti.

Lue myös:

    Uusimmat