Naisilla on vastaisuudessa mahdollisuus yrittää lykätä lapsenhankintaa pakastamalla omia munasolujaan. Halpaa tai yksinkertaista munasolujen pakastaminen ei kuitenkaan ole.
Mehiläisestä arvioidaan, että pakastaminen maksaa tällä hetkellä noin 3000 euroa. Lopputulos, eli munasolun sulattaminen, hedelmöityshoidot ja raskaus tulevat maksamaan kokonaisuudessaan noin kymppitonnin.
– Se ei ole mikään yksi käynti. Ensimmäiseksi tavataan lääkäri ja terapeutti, käydään koko prosessi läpi ja keskustellaan siitä, että onko tämä keino naiselle sellainen, joka voi tulla myöhemmin tarpeeseen, Mehiläinen Felicitas -lapsettomuusklinikan lapsettomuuslääkäri Tuija Foudila toteaa.
Hoitopolku on periaatteessa samanlainen kuin koeputkihedelmöityksissä. Siihen kuuluu erilaisia lääkärikäyntejä, 9-12 päivän hormonipistokset, sekä kahdesta kolmeen hoitojaksoa, missä kerätään munasoluja talteen. Prosessi kestää ja Foudila muistuttaa, että siihen täytyy myös sitoutua.
Pelisäännöt ovat jo olemassa
Suomen Fertiliteettiyhdistys julkaisi keväällä suositusohjeet munasolujen ennakoivasta pakastamisesta. Ohjeet tulevat tarpeeseen, koska menetelmä on yleistymässä ympäri maailmaa.
– Kun nainen saa informaation tästä prosessista, joka on kuitenkin aika työläs ja kallis, niin asia saattaa jäädä vielä harkintavaiheelle, eikä sitä ole vielä toteutettu. Tärkeää kuitenkin yhdistyksen mielestä on, että mitään esteitä munasolujen pakastukselle ei aseteta, sanoo Väestöliiton Turun klinikan erikoislääkäri ja Suomen fertiliteettiyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Poranen.
Tähän tarvitaan hänen mukaansa kuitenkin moniammatillinen neuvonta, ennen kuin prosessiin lähdetään.
– On tärkeää myös seurata näiden syntyneiden lasten terveyttä, koska he ovat pakastetuista munasoluista aikaansaatuja, tosin tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä siitä, että toimenpiteessä olisi jotain negatiivisia sivuvaikutuksia, listaa Poranen.
Tekniikka kehittyy
Ensimmäinen pakastetusta munasolusta alkunsa saanut lapsi syntyi jo 1986.
– Siitä asti on kehitetty munasolujen pakastamista. Mutta koska munasolu on haastava rakenne pakastaa, niin se kehitystyö on ollut pitkää ja vasta nyt on onnistuttu saamaan sellaisia tuloksia, että se on luotettavaa, kuvailee tekniikan päätymistä laajempaan käyttöön Miia Savander, joka työskentelee Mehiläinen Felicitaksessa vastaavana biologina.
Niin Poranen kuin Foudila muistuttavat, että munasolun pakastaminen ja hedelmöityshoidot eivät aina takaa lasta. Onnistumisprosentti on kuitenkin uuden tekniikan myötä kasvanut. Aiemmin hoitoa on käytetty vain erityistapauksissa, kuten esimerkiksi ennen syöpähoitoja.
Nyt yksityisellä lapsettomuusklinikalla, Mehiläinen Felicitaksella, on aloitettu munasolujen pakastaminen ennakoivasti.
– Yhteydenottoja on tullut pitkin talvea ja kesää ja kevättä ja nyt sitten tällä hetkellä viisi asiakasta on aloittanut hoitopolun ja neuvonnan ja näin poispäin. Vielä ei olla pakastettu yksiäkään munasolua, kertoo lapsettomuuslääkäri Tuija Foudila.
Lapsia halutaan yhä vanhempina
Myös Väestöliiton lapsettomuusklinikalla on valmius munasolujen pakastamiseen. Siellä pakastusta ei ole kuitenkaan tehty. Väestöliiton Turun Klinikalta kerrotaan, että yhteydenottoja asiasta on tullut paljon. Yksi syy omien sukusolujen pakastamiseen on elämäntapojen muutos. Lapset hankitaan yhä vanhempina.
– Nykyään voi tulla sellainen tilanne vastaan, että nainen 40-vuoden iässä joutuukin turvautumaan sitten luovutettujen munasolujen käyttöön. Siittiöitä on voinut kuitenkin pakastaa aikaisemmin, niin tavallaan mietitään, että miksi ei sitten munasoluja voisi pakastaa ja tähän on tullut avuksi kehittyneet laboratoriomenetelmät. Aikaisemmin munasolujen pakastaminen on ollut vaikeaa. Nykyään tekniikka on niin paljon kehittynyt, niin sekin onnistuu, toteaa Poranen.
Munasolujen pakastamista suositellaan alle 35-vuotiaille. Toimintaa säätelee myös Suomessa hedelmöityshoitolaki. Varsinaista yläikärajaa ei munasolun käyttämiselle ole, mutta Foudilan mukaan yleensä yli 45-vuotiaille ei se enää onnistu.
– Yleisenä rajana pidetään vaihdevuosia, jonka jälkeen hedelmöityshoidot ovat vaikeita.