Kuinka huolellisesti muovi- tai kartonkipakkaukset tulisi pestä ennen lajittelua? Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen ympäristöasiantuntijan mukaan lajittelu on pian helpottumassa entisestään.
Suomalaiset ovat vuosien saatossa oppineet paremmiksi kierrättäjiksi, mutta erityisesti biojätteiden ja muovipakkausten lajittelussa olisi vielä paljon parannettavaa, toteaa HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Laine MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
– Sekajätteestä 70 prosenttia pääkaupunkiseudulla olisi kierrätyskelpoista jätettä, esimerkiksi biojätettä tai muovipakkauksia.
Muovi- ja kartonkipakkausten lajitteluun on kuitenkin tulossa kertakäyttömuovidirektiivin johdosta muutoksia, joiden tarkoituksena on helpottaa lajittelua entisestään.
– Puhtausvaatimuksiin on tulossa muutoksia. Se on todella hyvä uutinen meille kaikille, eli siihen tulee helpotusta, Laine sanoo.
Lue myös: Pakasterasia ei kuulu muovinkeräykseen – tiesitkö nämä seikat kierrätyksestä?
Pakkausta ei tarvitse enää huuhdella ja kuivata
Ympäristöasiantuntija Laineen mukaan yleinen kuluttajien esittämä kysymys koskee nimenomaan muovi- ja kartonkipakkausten puhtautta. Kuinka puhtaaksi ne sitten pitäisi saada ennen kierrätykseen viemistä?
– Kunhan se pakkaus on tyhjä, sen voi laittaa lajitteluun. Eli ei tarvitse huuhdella tai kuivatella sitä.
Pakkaus on kierrätykseen riittävän puhdas ja kuiva, jos sitä voi säilyttää muutamien päivien ajan kotona ilman haju- tai homehaittoja. Suoranaiset ruoantähteet pitää kuitenkin poistaa pakkauksista.
Esimerkiksi litran jogurttitölkistä saa tähteet helposti pois muutamalla kikalla.
– Hyvä vinkki on laittaa vaikka maitoa tai mehua sinne, hölskyttää ja laittaa kaikki smoothien sekaan. Purkin voi myös leikata auki ja kaapia sieltä tähteet lusikalla, Laine toteaa.
Jos pakkauksissa on paljon öljyä, tulee öljy ensin imeyttää paperiin. Pizzalaatikoissa olevat rasvatahrat ja kovettuneet juustot taas eivät haittaa kierrätystä.
– Jos laatikossa on pizzapaloja, niin ne tietysti suuhun tai sitten biojätteeseen, jos ne ovat menneet vanhaksi.