Neuvotteluissa kansainvälisestä muovisopimuksesta ei päästy tänään yhteisymmärrykseen Etelä-Korean Busanissa, kertoo uutistoimisto AFP:lle kokouksen puheenjohtaja, ecuadorilaisdiplomaatti Luis Vayas Valdivieso.
Kaksi vuotta sitten alkaneiden neuvottelujen alkuperäinen tavoite oli laatia muovin käyttöä, kierrätystä ja tuotantoa rajoittava sopimus vuoden loppuun mennessä. Muovintuotannon arvioidaan kolminkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä, ja yli 90 prosenttia muovista jää kierrättämättä.
Uutistoimisto AFP:n mukaan öljyntuottajamaat, kuten Saudi-Arabia ja Venäjä, eivät ole olleet tyytyväisiä kunnianhimoiseen sopimusluonnokseen. Muovi valmistetaan raakaöljystä.
AFP kertoi aiemmin, että kaikki neuvotteluiden osapuolet ovat samaa mieltä käsillä olevasta ongelmasta. Öljyntuottajamaat kuitenkin vastustavat kansainvälisesti sitovaa sopimusta ja vaativat, että sopimus koskisi vain muoviroskan käsittelyä.
Busaniin keräytyi AFP:n mukaan edustajia lähes 200 maasta. Neuvotteluiden oli tarkoitus päättyä tänään. Valdivieson mukaan niitä kuitenkin joudutaan jatkamaan myöhempänä ajankohtana.
Suomi on ollut neuvotteluissa sitovan sopimuksen kannalla.
Lue myös: Valtamerten roskapankki paisuu 20 miljoonalla muovitonnilla joka vuosi – nyt muovista luopumiseen halutaan sitova sopimus
– Näyttää siltä, että puheenjohtaja on valinnut strategian, jonka tarkoituksena on säilyttää teksti jatkoneuvotteluille. Se ei ole puhdas sopimusteksti vaan sisältää vielä eri vaihtoehtoja tai vaihtoehtoisia muotoiluja monissa kohtaa, kertoo Suomen pääneuvottelija Tuulia Toikka ympäristöministeriöstä.
Enemmistö kannattaa sopimusta
Neuvotteluiden viides ja viimeiseksi suunniteltu kierros alkoi Etelä-Koreassa maanantaina. Muuan muassa Ranska, Ruanda ja Fidzi ovat AFP:n mukaan kritisoineet maita, jotka ovat sopimuksen syntymisen tiellä. Ruandan edustaja Juliet Kabera sanoi, että maa ei voi hyväksyä hampaatonta sopimusta.
Portugalin mukaan hankaluudet neuvotteluissa ovat herättäneet pelon siitä, että neuvotteluita joudutaan jatkamaan myöhemmin. Nyt niin näyttää käyvän.
Neuvotteluissa on haluttu toistaiseksi välttää tilannetta, jossa maat äänestäisivät sopimuksesta.
– Silloin ulkopuolelle jäisi monta tärkeää maata, joiden kuuluisi olla mukana, ja sopimuksen vaikutukset pienenisivät, sanoi Saksan edustaja Sebastian Unger AFP:lle.
Yli sata maata kannattaa sitä, että muovintuotannon vähentämiselle asetettaisiin tavoite, ja kymmenet maat kannattavat tiettyjen kemikaalien ja tarpeettomien muovituotteiden käytön lopettamista.
Miljoonia tonneja muovia ympäristöön muutaman minuutin päästä käytöstä
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi neuvotteluja aiemmin tällä viikolla. Mykkänen toivoi neuvotteluista pelisääntöjä, joiden myötä muoviroskan päätyminen meriin vähenisi selvästi. Muovin kierrätykselle Suomi haluaa globaalit säännöt. Lisäksi Mykkänen toivoi, että fossiilisen muovin tuotanto saataisiin "käännettyä pikkuhiljaa hillitymmälle tasolle".
Mykkäsen mukaan moni köyhä maa pitää muovin kierrättämistä tärkeänä osana talouttaan, eikä muoville nähdä vaihtoehtoa raaka-aineena.
– Tätä peistä siellä nyt väännetään, mutta uskon, että jälleen pääsemme pari askelta eteenpäin, Mykkänen sanoi.
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mukaan muovin tuotanto ja käyttö kasvoivat vuonna 2020 yli 430 miljoonaan tonniin, kun kaksikymmentä vuotta aiemmin se oli 234 miljoonaa tonnia.
AFP:n mukaan muoviroskista yli 20 miljoonaa tonnia päätyy ympäristöön vain minuuttien kuluttua käytöstä.
Muovihiukkasia eli mikromuovia on tämän seurauksena löydetty pilvistä, valtamerien syvyyksistä sekä ihmisten verestä, aivoista ja jopa istukasta sekä äidinmaidosta.