Museo tuohtui: Suojellun toisen maailmansodan aikaisen Sturmbock-linnoitteen rakenteita käytetty nuotiopuina Lapissa

Sturmboch1
Emil Kastehelmi
Julkaistu 13.08.2020 05:46
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Enontekiöllä käsivarren Lapissa sijaitsevassa Sturmbock-museossa on havaittu historiallisten alueen tuhoamista ja roskaamista.

Toisen maailmansodan aikaisen natsi-Saksan joukkojen puolustuslinja Sturmbockin jäljellä olevia puurakenteita on poltettu nuotiossa. 

Ilmiö ei ole ainutlaatuinen, mutta Enontekiössä toimiva Sturmbock-museo katsoi parhaakseen muistuttaa, että puolustuslinjan jäänteet pitää jättää rauhaan,  sillä ne ovat Metsähallituksen suojelemia. 

– Kyllä niitä puita on käytetty pitkin historiaa, ei tässä ole mitään täysin uutta, toteaa museon ainoa työntekijä Reijo Mannela

Mannelan mukaan tällä kertaa tulisijoihin ei ole päätynyt paljon puuaineista. Joskus on jopa joku silta poltettu, hän kertoo.

9:41img

Saksalaisten rakentamasta Sturmbock-puolustuslinjasta paljastui täysin uutta tietoa – katso Viiden jälkeen -ohjelman raportti vuoden takaa!

Turisteja vai paikallisia?

Suojeltu asema ja kielto silti tuppaavat unohtumaan. Mutta kuka tai ketkä linnoitteiden puita polttopuuna käyttävät? Välinpitämättömät tai tietämättömät retkeilijät?

– Kyllä ne varmasti ovat paikallisia. Voi olla retkeilijöitäkin, mutta ei yleensä, Mannela kertoo.

Marjastajia, kalastajia, metsästäjiä. Tuntureilla kun ei ole mäntypuita nuotioon, Mannela kuvailee. Onneksi tuho ei ole ollut nyt suuri.

Museota harmittaa enemmän roskaaminen

Sturmboch2

Ruossakeron lähellä sijaitsee saksalaisten räjäytetty silta.

Vähintään yhtä paljon Mannelaa harmittaa roskaaminen. Sturmbockin Facebook-sivulla kuvat kertovat, että tähän on syy. Hiiltyneestä nuotiosta löytyy ainakin peltipurkki ja pahvimuki. 

– Tuollainen sotkeminen on isompi ja pahempi asia, museotyöntekijä sanoo rauhalliseen tyyliin.

Samaa sanoo kolme vuotta Sturmbockia projektissaan kollegansa Aleksi Rikkisen kanssa tutkinut Emil Kastehelmi. Jätettä on päätynyt paljon kauaksikin käsivarren E8-tieltä.

– Se on ikävä ilmiö. Historiallisissa kohteissa on paljon ihmisten jättämiä roskia, Kastehelmi sanoo harmistuneena.

Niitä on päätynyt myös Sturmbockin kohteisiin, minkä Kastehelmi ja Rikkinen ovat valitettavasti todenneet myös tänä kesänä. 

Lue myös: Emil ja Aleksi löysivat Lapista liki hehtaarin kokoisen vankileirin – sotahistorialle omistautuneilta opiskelijoilta täysin uutta tietoa saksalaisten rakentamasta Sturmbock-puolustuslinjasta

Miinalaatikko katosi jonkun matkaan

– Vanhoja sotahistoriallisia esineitä viedään pois, ja tilalle on jätetty roskia. On kadonnut esimerkiksi sodanaikainen miinalaatikko.

Kastehelmi muistuttaa, että kaikki maastosta löytyvät sota-ajan asevoimien tarvikkeet ovat puolustusvoimien omaisuutta. Niiden vieminen kotiin reissumuistona on siis laitonta, ja se myös haittaa tieteellistä tutkimusta.

Miinalaatikon tai pienemmänkään räjähteen siirtäminen paikaltaan maastossa ei ole järkevää turvallisuudenkaan kannalta. Vaikka räjähdysvaara ei olisi suuri, se on aina olemassa.

Itse Sturmbock-museo kertoo vuonna 1944 valmistuneen, Norjassa olleiden saksalaisten puolustamiseksi rakennetun linjan lisäksi Lapin sodasta ja siviilien asemasta. Linjaa oli rakentamassa tuhansia ihmisiä, heistä osa neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Vanhat huoltotiet kelpaavat maastopyöräilijöille

Sturmboch3

Sillan rakenteita on yhä jäljellä paikalla vuosikymmenien jälkeen.

Museoalueella on myös muun muassa korsuja ja juoksuhautoja. 

Puolustuslinjaan käy tutustumassa matkailijoita, ja saksalaisten silloiset huoltotiet ovat erityisesti maastopyöräilijöiden suosiossa, Mannela kertoo. 

– Ohi voi kulkea myös kalastajia ja riekonmetsästäjiä. 

Lisää kuvia Sturmbockin linnoitteiden jäänteistä voi nähdä lisää Forgottenfronts-Instagram-tililtä.

Tuoreimmat aiheesta

Lappi