Mustat aukot hotkivat tähtiä luultua yleisemmin – kosminen kannibalismi tulossa myös Linnunradallemme

Interstellar-elokuvaa varten mallinnettu musta-aukko. Kuvakaappaus YouTubesta
Interstellar-elokuvaa varten mallinnettu musta-aukko. Kuvakaappaus YouTubesta.MoiveTrailersCZ / YouTube
Julkaistu 27.02.2017 19:04
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Jättimäiset mustat aukot hotkivat kovan onnen tähtiä sata kertaa useammin kuin mitä tähän asti on tiedetty. Näin kertoo tänään julkistettu tutkimus.

Tiedemiesten mukaan moisen kosmisen kannibalismin on oletettu olevan erittäin harvinaista. On oletettu, että tällaista tapahtuu tähtijärjestelmässä eli galaksissa kerran 10 000 – 100 000 vuodessa.

Kun musta aukko imaisee tähden, kyseessä on erittäin "väkivaltainen" tapahtuma, jossa musta aukko repii tähden eräänlaiseksi spagetiksi.

Tapahtuma alkaa, kun tähti tulee supermassiivisen mustan aukon niin sanottuun tapahtumahorisonttiin. Kyseinen tapahtumahorisontti on eräänlainen raja, jonka tuonpuoleisesta tarkkailijan ei ole mahdollisuuksia saada minkäänlaista informaatiota. Lopulta tähti syöksyy mustaan aukkoon, joka nimensä mukaisesti on musta, koska valokaan ei pääse sieltä pois.

Hotkaisuja hyvin usein

Yleensä näitä hotkaisuja on tavattu astronomisissa selvityksissä, kun on tutkittu kymmeniä tuhansia galakseja. Nyt uudessa tutkimuksessa tapahtuma on havaittu tutkimalla vain noin 15 galaksin törmäystä. Kyseessä on astronomisessa mielessä hyvin pieni määrä galakseja.

Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa, että tähden katoaminen mustaan aukkoon on huomattavasti yleisempää kuin tähän asti on tiedetty.

– Yllättävä löytö osoittaa, että kun kaksi galaksia törmää toisiinsa, todennäköisyys sille, että tähtiä niellään mustaan aukkoon lisääntyy, Sheffieldin yliopiston tutkija James Mullaney kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Supermassiiviset mustat aukot ovat massaltaan miljoonia tai miljardeja kertoja aurinkomme massan kokoisia. Tällaisia mustia aukkoja on nykytiedon mukaan lähes kaikkien tunnettujen galaksien keskustoissa.

Oman galaksimme eli Linnunradan "nukkuva" musta aukko sijaitsee Jousimiehen tähdistössä.

Myös me törmäämme joskus

Kun Linnunrata yhdistyy läheisen Andromedan galaksin kanssa, vastaavia tähtien hotkaisuja mustaan aukkoon sattuu kerran kymmenessä vuodessa, tiedemiehet sanovat. Aikaa tämän yhdistymisprosessin alkuun on vielä noin 4,5 miljardia vuotta.

– Maasta katsottuna nämä tapahtumat näyttävät eräänlaiselta avaruudelliselta valon välähdykseltä, joka kestää muutaman kuukauden tai vuoden ajan, Mullaney sanoo.

Tämä tietenkin perustuu siihen, että maassa on vielä joku, joka on katsomassa tuota kosmista kannibalismia.

Uudet tutkimukset on julkaistu Nature Astronomy -julkaisussa. Havainnot ovat perustuneet Kanarian saarilla sijaitsevan Herschel-teleskoopin hyödyntämiseen.

Muutettu 28.2. klo 12.07: Muutettu miljoonat miljardeiksi (Aikaa yhdistymisprosessin alkuun on vielä noin 4,5 miljardia vuotta). 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus