Tutkijat ällistyivät: Musta aukko alkoi röyhtäillä

Musta aukko on alkanut syytää ulos materiaalia vuosia sen jälkeen, kun aukko "söi" pienen tähden, kertoo tuore tutkimus.

Ensimmäistä kertaa havaittua ilmiötä kuvataan aterian jälkeiseksi röyhtäilyksi.

Tutkimus julkaistiin kuun alussa The Astrophysical Journal -julkaisussa ja siitä uutisoi muun muassa CTV News.

Tutkimuksen mukaan 665 miljoonan valovuoden päässä Maasta sijaitseva musta aukko alkoi syytää ulos materiaalia puolella valonnopeudella kesäkuussa 2021. Musta aukko oli repinyt sitä lähellä liikkuneen tähden palasiksi lokakuussa 2018.

– Tämä yllätti meidät täysin. Kukaan ei ole ennen nähnyt mitään tällaista, sanoo tutkimuksen johtaja Yvette Cendes.

Tähti kokee niin kutsutun spagettifikaation

Tutkijat havaitsivat tapahtuman tarkastellessaan uudelleen niin sanottuja vuorovesihäiriötapahtumia (TDE). Vuorovesihäiriössä tähti venyy pitkäksi nauhaksi ja kokee niin kutsutun spagettifikaation mustan aukon nielaistessa sen sisäänsä, kertoo Euroopan eteläinen observatorio.

Vuorovesihäiriön seurauksena syntyy ikään kuin salama tai ulospurkaus, jota tähtitieteilijät voivat tarkkailla miljoonien valovuosien päästä.

New Mexicon radioteleskoopista saadussa datassa näkyi kyseisestä mustasta aukosta tullut ulosvirtaus kesäkuulta 2021.

Tutkijoiden mukaan ulospurkaus tapahtuu yleensä hyvin nopeasti vuorovesihäiriön jälkeen, ei vuosia sen jälkeen, kuten nyt on havaittu.

Tutkimusryhmä sanoo olevansa epävarma, miksi ulosvirtaus viivästyi usealla vuodella.

– Ikään kuin tämä musta aukko olisi alkanut äkillisesti röyhtäilemään materiaalia tähdestä, jonka se söi vuosia sitten, tutkija Cendes kuvailee.

Tutkimusryhmän mukaan tulokset voivat helpottaa tieteilijöitä ymmärtämään paremmin mustien aukkojen "ruokintakäyttäytymistä".

Tutkijat haluavat myös selvittää, tapahtuuko ilmiötä useamminkin.

Lue myös:

    Uusimmat