Suomalaiset pääsivät tänään kysymään heitä askarruttavia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoilta laitoksen järjestämässä verkkotilaisuudessa.
Kysymyksiin vastaavat ylilääkäri Hanna Nohynek, ylilääkäri Tuija Leino sekä johtava asiantuntija Mia Kontio.
THL:n mukaan kysymyksiä tuli runsaasti.
Näin kansalaiset kysyvät
Mikä on uusin tieto AstraZenecan rokotteen tehosta?
Nohynek: Pitää kysyä, että mitä kohtaan teho on. Lievää tautia, vakavaa tautia vai kuolemia? Etelä-Afrikan varianttia vastaan rokotteella lievää tautia vastaan on kerrottu olevan 22 prosenttia, mutta vakavaa tautia vastaan se toimii hyvin. Suomessa tästä ei ole vielä huolta, sillä muunnoksia on vähän.
Miksi lapset, jotka ovat riskiryhmää, eivät saa rokotetta?
Leino: Rokotteita ei ole vielä tutkittu lapsilla eli rokotetta ei ole rekisteröity lapsille. Tauti on myös hyvin lievä lapsilla.
Nohynek: Monet yhtiöt tutkivat asiaa parhaillaan. Mutta emme vielä tiedä, milloin saamme tuloksia.
Uskaltaako allergiset ottaa rokotteen?
Nohynek: Suositus on se, että rokotteen voi ottaa. Allergia ei ennusta, kuka saa vaikean allergisen reaktion ja kuka ei. Vaikean allergisen reaktion on saanut yksi sataatuhatta kohden. Se on hieman enemmän kuin influenssarokotteessa, jossa yksi saa sen noin miljoonaa ihmisteä kohden.
Kuka vastaa haittavaikutuksista?
Nohynek: Rokotteen valmistajalla on tuotevastuu. Jos tulee vakava haitta, meillä on olemassa potilasvahinkolaki ja vakuutus, josta valtio korvaa.
Voinko valita, minkä rokotteen otan?
Kontio: Tällä hetkellä ei voi. Iäkkäille on RNA-rokotteet ja AstraZeneca alle 70-vuotiaille.
Mitä jos samassa taloudessa useat saa rokotteen eri aikoihin?
Nohynek: Kysymys menee samaan kategoriaan, voiko relata rajoituksista, jos on saanut rokotteen. Ei voi. Rokotetulla voi olla mahdollisuus levittää virusta eteenpäin.
Pitääkö ensimmäisen ja toisen rokotteen olla sama?
Nohynek: Kyllä. Ei ole tarpeeksi tietoa, voiko eri rokotteella rokottaa. Tästä on tutkimuksia meneillään ja tuloksia tulossa.
Annetaanko rokote jo koronan sairastaneille?
Nohynek: Ei ole kiirettä, sillä vasta-aineiden on arvioitu kestävän ainakin kuusi kuukautta. Sen jälkeen yksi annos voi riittää.
Pitääkö todistaa jotenkin, että kuuluu riskiryhmään?
Kontio: Tietyt tilat ja sairaudet pystytään varmistamaan. Toki toivoimme, että ihmiset ovat rehellisiä. Tässä on tarkoitus suojella kuolemilta ja vakavilta taudeilta. Mutta kyllä näitä tarkistetaan.
Pitääkö koronan varotoimia noudattaa, vaikka rokotteen on saanut?
Nohynek: Täydellistä steriiliä suojaa rokotteesta ei saa. Sen vuoksi ei voida toistaiseksi luopua esimerkiksi maskeista ja turvaväleistä.
Vastauksia on lyhennetty. Katso pääkuvan videolta täydet vastaukset ja vastaukset myös muihin kysymyksiin.