Helsingin historiallisessa kokouksessa tapaa tänään kaksi imagoltaan hyvin erilaista miestä. Vaikka lehdistotilaisuuksia on luvassa, ei kaikkia kortteja taatusti paljasteta kameroiden edessä. Voiko miesten väleistä päätellä mitään olemusten perusteella, millaisia asioita kansalaisen kannattaa tapaamisen aikana seurata?
Yllä: MTV Uutiset seuraa historiallista päivää suorana
Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemen mukaan kaikkein kiinnostavinta on seurata Venäjän presidentti Vladimir Putinin ensireaktioita.
Tyypillisesti Putin muistaa tarkasti yksityiskohtia, numeroita ja asioita.
– Välillä ei aina ihan edes ymmärretä, mihin kaikkiin asioihin hän tiedoillaan viittaa, mutta selkeästi hänellä on käsitys siitä, minkälaisen esityksen hän haluaa pitää. Siellä on jokin ajatus ja koreografia, josta ei välttämättä poiketa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sen sijaan vaikuttaa reagoivan tilanteissa herkästi, joten Pynnöniemen mukaan on mielenkiintoista nähdä, rikkooko se Putinin esiintymistä.
– Ne ensireaktiot ovat usein kiinnostavimpia ja paljastavimpia.
Yllätykset eivät yllätä
Jopa kuluneen viikon aikana Trump on vuoroin kehunut, vuoroin haukkunut eri osapuolia. Senkin takia on vaikea ennustaa, millä mielellä hän esiintyy tapaamisten jälkeen.
Pynnöniemi korostaa kuitenkin sitä, että Putin tuntee Trumpin tyylin ja on todennäköisesti osannut varautua siihen.
– Se, että voi tulla yllätyksiä, ei tule kenellekään yllätyksenä.
Pynnöniemen mukaan Putin tunnetaan keskustelijana, joka pystyy mukautumaan vastapuolen toiveiden mukaisesti ja peittämään todellisen ajattelunsa. Senkin vuoksi ensireaktiot, jos sellaisia tulee, on tärkeimpiä.
– Hän on se, joka peittää korttinsa, kun taas Trump käyttäytyy päinvastoin. Trump on myös jäänyt kiinni valehtelusta ja vääristä faktoista usein, mutta hän ei vaikuta edes välittävän tästä. Putin sen sijaan pitäytyy pienissä faktoissa, mutta hän toistaa usein samaa tarinaa 90-luvusta ja Ukrainan tilanteesta – hänellä siis se iso valhe kulkee mukana.
Kaikkea ei kansalaisetkaan pysty näkemään. Presidentit näkevät ja keskustelevat kahden kesken ennen tiedotustilaisuuksia. Tunnelma näissä tilaisuuksissa saattaa olla erilainen, mikä katsojan on hyvä muistaa.
Mitä päästään kysymään?
Viime aikojen isot käänteet kansainvälisesti kuohuttaneissa uutisissa luovat myös kiinnostavan ulottuvuuden tapaamiseen.
Britanniassa nainen kuoli altistuttuaan novitshok-hermomyrkylle. Hermomyrkky on samaa ainetta, jota käytettiin ex-venäläisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen.
Britannia on syyttänyt Skripaleihin kohdistetusta myrkkyiskusta Venäjän hallitusta. Tapaus johti diplomaattiseen kriisiin ja useiden diplomaattien karkotuksiin.
Yhdysvalloissa edustajainhuoneen demokraatit ehtivät jo vaatia Helsingin huippukokouksen perumista. Syynä on se, että Yhdysvalloissa asetettiin eilen 12 venäläistä tiedustelu-upseeria syytteeseen hakkeroinnista Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.
Torstaina Nato-kokouksen yhteydessä Trump ilmoitti, että hän aikoo puhua Putinille Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
– Se, että nousevatko nämä aiheet Helsingin tapaamisessa esille, riippuu pitkälti siitä, päästäänkö niistä kysymään. On kiinnostavaa kuulla, mitä erityisesti yhdysvaltalaismedia ja suomalaiset kysyvät.
Pynnöniemi kuitenkin painottaa, että jos kokouksen antina on yhteisymmärrys isoista asioista, voivat edellä mainitut asiat jäädä Helsingissä pieneen rooliin.
Joutuuko Trump odottamaan?
Putin on myös tyypillisesti, syystä tai toisesta, odotuttanut mediaa ja myös tapaamiskumppaneitaan. Esimerkiksi presidentin vuosittaiset puheet saattavat olla tunteja myöhässä, lisäksi miestä ovat odottaneet vuosien aikana niin Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä isännät Suomessa ja Japanissa.
Myöhästyykö Putin tänään tapaamisesta, johon koko maailman katseet ovat kohdistuneet? Vai tuleeko hän kerrankin ajoissa ja sovitusti paikalle – mikä sekin olisi kiinnostava yksityiskohta.