Myös suuret yritykset tarvitsevat Finnveran rahoitusjärjestelyjä – yrityskentällä kaivataan kipeästi valtiolta lisäpiikkiä

2:12img
Syksyn aikana myös suuret yritykset ovat tarvinneet rahoitusjärjestelyjä valtion erityisrahoittaja Finnveran kautta.
Julkaistu 25.11.2020 13:24
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Syksyn aikana myös suuret yritykset ovat tarvinneet rahoitusjärjestelyjä valtion erityisrahoittaja Finnveran kautta, kun koronapandemia on iskenyt uudestaan talouteen.

Kesällä talous osoitti jo toipumisen merkkejä, mutta koronan toinen aalto on kääntämässä suuntaa.

Kokonaisuutena yritysten tukitarpeet vaihtelevat paljon, sillä Finnveran takauksia ja lainoja ei ole tarvittu yhtä paljon kuin keväällä pelättiin.

– Se näkyy, että keväällä liikkeellä olivat pienet yritykset ja nyt syksyllä vaikutukset ovat ulottuneet suurempiin yrityksiin. Keskisuuriin ja jopa suuriin yrityksiin. Rahoituksen saatavuus on kuitenkin erinomaisella tasolla, kertoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Kokonaisuutena suomalaisen yrityskentän koronakestävyys näyttäytyy Finnveralle kuitenkin hyvänä.

– Yritykset eivät ole tarvinneet niin paljon lainoja kuin pelättiin eikä ole tarvittu myöskään uusia lyhennysvapaita keväällä myönnettyjen jatkoksi. Eli yritysten tilanne on ollut vakaampi, mitä keväällä pelättiin, Heinilä sanoo.

– Yritykset ovat löytäneet muita tapoja, jotka ovat auttaneet niitä selviämään. Itse uskon, että suomalaiset yritykset pääsääntöisesti selviävät ja pystyvät vastaamaan uuden kasvun aikaan, hän jatkaa.

Suoralle tuelle tarvetta

Monet yritykset kaipaavat kuitenkin yhä paljon tukea. Moni odottaa joulukuun lopulla hakuun tulevaa kustannustuen toista vaihetta, jossa hakuun tulee 550 miljoonaa euroa.

Kustannustuen toinen vaihe on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Tuen ehdoksi on tulossa se, että, korona on leikannut liikevaihtoa 30 prosenttia.

Ykkösvaiheessa moni hakemus hylättiin, kun erityisesti pienet yritykset hakivat alle 2000 euron tukea. Jopa yli 70 prosenttia hakemuksista hylättiin.

Suomen Yrittäjät uskoo, että lähes 13 000 hakijan määrä kasvaa, kun tukiehdoissa aiotaan luopua esimerkiksi 20 000 euron liikevaihtorajasta.

–Hakemusmäärä on isompi kuin kustannustuki ykkösen kohdalla, johtuen siitä, että aiemmin tuen saantiehdot jonkin verran epäonnistuivat. Kustannustuki kakkosessa ne on realistisemmat yritysten kannalta, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Tuen tarvetta pidetään suurena, koska koronan toinen aalto runtelee taloutta.

– Tilanne on menossa heikompaan suuntaan. Sanoisin, että rakentamisessa ja teollisuudessa on tulossa kylmä talvi. Ei ruusuiselta näytä, Kuismanen harmittelee.

Kustannustuen tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamassa vaikeassa taloustilanteessa. Tuki on korvaus yrityksen vaikeasti sopeutettavista kiinteistä kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista

 Kustannustukeen ehdotetaan nyt muutoksia, joiden ansiosta se vastaisi paremmin eniten kärsineiden yritysten tarpeeseen.

Tuoreimmat aiheesta

Talous