Kiinalainen teknologiafirma Huawei on viime vuosina pyrkinyt hälventämään mystistä mainettaan. CNN:n valokuvaaja Kevin Frayer lähti firman kampuksille raportoimaan, ja löysi tavallisia, työssään viihtyviä ihmisiä. Lue alkuperäinen reportaasi ja katso kuvat täältä.
Huawei kuuluu alansa jättiläisiin. Se on maailman kolmanneksi suurin televiestintälaitteiden tuottaja sekä 5G-teknologian suunnannäyttäjä. Viime vuonna firma nousi Applen ohi maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinmyyjäksi.
Silti yhtiö näyttäytyy länsimaalaiselle yhä mystisenä.
Amerikkalaisille Huawei on suorastaan epäilyttävä: Washington on jo vuosien ajan epäillyt, että Kiinan hallinto saattaisi käyttää Huawein laitteistoa muiden valtioiden vakoiluun.
Huawei on toppuutellut moisia syytöksiä väittäen, että se kyllä kieltäytyisi mahdollisista Kiinan hallinnon pyrkimyksistä päästä käsiksi operaattoreille myymäänsä teknologiaan. Viime viikolla Trumpin hallinto kuitenkin asetti firman kauppapakotelistalleen, mikä vaikeuttaa sen Yhdysvaltoihin kohdistuvaa vientiä.
Kiinalaisjätti on ryhtynyt toimiin sen ympäröivän mystisyyden hälventämiseksi. Ensi töikseen se avasi toimitilansa kansainväliselle medialle.
Kuvaaja Kevin Frayer halusi päästä skandaalimaineen taakse
Getty Images -palvelun valokuvaaja Kevin Frayer lähti huhtikuussa etelä-Kiinaan kuvaamaan kolmen Huawein toimitilan arkea.
– Tavoitteenani oli viedä ihmiset Huaweita koskevien skandaaliotsikoiden taakse. Pyrkimyksenä on kuvata, miltä firman sisällä näyttää ja minkälaisia ihmisiä siellä työskentelee.
Huaweilla on maailmanlaajuisesti 180 000 työntekijää. Yli kolmannes heistä on töissä Frayerinkin vierailemilla kolmella kampuksella, jotka sijaitsevat Dongguanin ja Shenzenin miljoonakaupunkien alueilla. Hong Kongin rajalla sijaitsevaa Shenzheniä pidetään Kiinan Piilaaksona.
– Huawein työpaikat ovat erittäin haluttuja, ja ne kuuluvat Kiinan parhaiten palkattuihin, Frayer raportoi.
– Monet firman työntekijöistä ovat opiskelleet ulkomailla tai Kiinan parhaissa kouluissa. Se on onnistunut houkuttelemaan leipiinsä kilpailevien firmojen eksperttejä myös ulkomailta.
Huawein kampukset ovat kuin pieniä kaupunkeja, ja silti rauhallisia
Frayer ihmettelee Huawein kampusten ja toimitilojen kokoa. Myös eurooppalaisen arkkitehtuurin hengessä rakennettu Dongguanin kampus herättää hämmästystä.
– Ensikertalainen häkeltyy paikkojen valtavuuden edessä, hän kertoo.
– Löytyy ravintoloita ja kahviloita sekä kuntoilutiloja – jopa oma liikennöintijärjestelmä. Firmalla on ykkösluokan asiakkaille matkustajahuviloita hienoine ruokasaleineen ja työntekijöille huokeita asuntoja.
Frayer kertoo firmakampusten tuntuvan yliopistokampuksilta: ne ovat hiljaisia ja rentoja, toisin kuin suuri osa Kiinasta yleensä.
– Ainut Kiinasta muistuttava asia on lounaalla ja töiden päättyessä kohdattava väen määrä.
Huawein työntekijät huolissaan firman maineesta
Frayer jututti muutamia työntekijöitä, ja useat heistä ilmaisivat huolensa firmaan kohdistuvista asenteista, joita he nimittivät ennakkoluuloiksi.
– He olivat hyvin tietoisia poliittisista haasteista ja Yhdysvaltain penseydestä. He kuitenkin korostivat, että Huawei on ihan kuin kaikki muutkin teknologiafirmat: se haluaa vain innovoida ja, kuten eräs insinööri ilmaisi, tehdä asioita, jotka helpottavat elämää.
Osa tutkimus- ja kehitystiloista oli tekijänoikeussyistä median saavuttamattomissa, mutta keskimäärin firman linja oli hänen mielestään varsin avoin.
Frayer kutsuu firmaa Kiinan valtaisaksi kansallisylpeydeksi.
– Tietenkin on vaikea saada täysin selville, millaista Huaweilla työskentely oikeasti on, mutta keskimäärin ihmiset näyttivät tyytyväisiltä ja työstään innostuneilta. Saattoi tuntea, että firma on suuri ja yhä kasvamassa.