Tutkijat havaitsivat syyskuussa vuonna 2023 yhdeksän päivää kestäneen seismisen aktiivisuuden signaalin havaintoasemilla eri puolilla maapalloa.
Signaali oli poikkeuksellinen, sillä se muodostui monotonisesta huminasta maanjäristyksille tyypillisestä rymisevästä värähtelystä poiketen. Vielä omituisempaa oli, että ilmiö kesti peräti yhdeksän päivän ajan.
Seismologian asiantuntijat Stephen Hicks UCL:stä ja Kristian Svennig Tanskan geologian tutkimuslaitokselta kertovat Ars Technica -tiedesivustolla julkaistussa artikkelissaan, että tapaus luokiteltiin ensin tunnistamattomaksi seismiseksi USO-ilmiöksi (Unidentified Seismic Object).
Lue myös: Äärimmäiset sääilmiöt leimasivat viime vuotta Euroopassa
Lähde löytyi Grönlannista
Ilmiön lähde onnistuttiin lopulta paikantamaan Grönlannissa sijaitsevaan etäiseen Dicksonin vuonoon.
Seismisen ilmiön oli aiheuttanut massiivinen maanvyörymä, jossa 10 000 olympiakokoluokan uima-altaallista vastaava määrä kiviä ja jäätä oli syöksynyt alas vuonoon.
Maanvyörymä synnytti vuonoon katastrofaalisen, 200 metriä korkean megatsunamin. Tsunami jäi heilahtelemaan vuonoon edestakaisin yhdeksän päivän ajaksi. Vesi heilahteli rajusti vuonossa peräti 10 000 kertaa.
Tutkijat ovat julkaisseet havaintonsa nyt Sience-julkaisussa.
"Taustalla ilmaston lämpeneminen"
Tutkijoiden mukaan maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen oli ohentanut jäätikköä kymmenillä metreillä, jolloin maa oli lähtenyt syöksymään alas jyrkkää rinnettä.
Lue myös: Ilmaston lämpenemisellä erikoinen vaikutus: Pidentää päivää
Tutkijoiden mukaan ihmiskunta liikkuukin luonnonilmiöiden kanssa tällä hetkellä tuntemattomilla vesillä.
– Vielä vuosi sitten tällaisen yhdeksän päivää kestävän ilmiön mahdollisuus olisi hylätty järjettömänä.
– Samoin sata vuotta sitten ilmaston lämpenemisen aiheuttama arktisten rinteiden epävakaisuus ja vuosittaiset maanvyörymät olisi leimattu kaukaa haetuiksi. Kuitenkin näistä ilmiöistä on nyt tulossa meidän uutta todellisuuttamme, tutkijat toteavat.
Tutkijat varoittavat, että Dicksonin vuonon megatsunami ei tule olemaan ainoa tapaus laatuaan ikijään sulaessa jyrkillä jäätikkörinteillä.
– Voimme odottaa tällaisia tapahtumia yhä useammin ja vielä suuremmassa mittaluokassa maailman napa-alueilla ja vuoristoseuduilla.