Tiedemiehet ymmällään: Tyynellemerelle ilmestyi uusi saari kahdessa kuukaudessa – mutta mitä ihmettä on sitä peittävä liejumainen muta?

0:57img
Julkaistu 09.02.2019 08:56

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Tiedemiehet ovat ymmällään eteläiselle Tyynellemerelle kuin tyhjästä ilmestyneestä uudesta saaresta. Jotkut tiedemiehet ovat verranneet kahdessa kuukaudessa syntynyttä Hunga Tongaa Mars-planeettaan.

Saari syntyi hyvin nopeasti joulukuun 2014 ja tammikuun 2015 välisenä aikana sen jälkeen, kun alueella purkautui vedenalainen tulivuori. Tulivuoresta purkautunut laava yhdisti toisiinsa kaksi vanhempaa saarta.

Kun satellittikuvat neljä vuotta sitten paljastivat saaren syntyneen, sen uskottiin katoavan muutamassa kuukaudessa.

Toisin kuitenkin kävi ja nyt saari on tiedemiehille aivan ainutlaatuinen tutkimuskohde.

Ensimmäinen retki Hunga Tongalle lokakuussa

Paikalliset ovat antaneet saarelle nimen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai eli lyhyemmin Hunga Tonga (lyhenne HTHH). Nimi viittaa läheisiin saariin ja tulivuoreen, jonka sylkemästä massasta saari on muodostunut.

Hunga Tonga on Islantiin vuonna 1963 kohonneen Surtseyn lisäksi ainoa vulkaaninen saari, jonka tiedetään muodostuneen viimeisten 150 vuoden aikana. 

Saarta on tutkittu satellittikuvista sen syntymästä saakka. Ensimmäisen kerran ihminen astui saarelle kuitenkin vasta viime vuoden lokakuussa, lähes neljä vuotta sen syntymisen jälkeen.

– Olimme innoissamme kuin koululaiset, kuvaa tutkimusretkelle osallistunut Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedemies Dan Slayback NASA:n blogissa.

Herneenkokoista soraa ja mutaista savea

Slaybackin mukaan suurin osa saaresta on eräänlaista mustaa soraa.

– En halua kutsua sitä hiekaksi, koska jyvät ovat herneen kokoisia. Kuljemme enimmäkseen sandaaleissa, mikä on melko tuskallista, koska jalan ja kengän väliin pääsevät hiekkaherneet sattuvat, Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedemies Dan Slayback kuvaa NASA:n blogissa.

Kiehtovinta saaressa Slaybackin mukaan on sieltä löytyvä vaalea, liejumainen muta.

– Se on todella tahmeaa. Vaikka olimme nähneet sen, emme olleet ymmärtäneet, mitä se oli. Olen vieläkin ymmälläni siitä, mistä se peräisin. Tuhkaa se ei ole, Slayback toteaa.

Tutkijat ovat luoneet saaresta erittäin tarkan 3D-kartan satellittien avulla. 

– Minut yllätti se, kuinka tärkeää tätä varten oli käydä saarella itse. Maisema on niin paljon helpompi ymmärtää. 

Slayback kertoo myös, että sateet näyttävät rapauttavan saarta nopeammin kuin ennen käyntiä luultiin. 

– Keskityimme eroosioon etelärannikolla, jossa myös aallot syövyttävät saarta.

Neljä vuotta vanha Hunga Tongan saari on osa Polyneesian kuuluvan Tongan kuningaskuntaa.

Lähteet: CNN, NasaSea Education Association.

Täydennetty kello 9.53 tiedolla Islannin Surtseysta: Hunga Tonga on Islantiin vuonna 1963 kohonneen Surtseyn lisäksi ainoa vulkaaninen saari, jonka tiedetään muodostuneen viimeisten 150 vuoden aikana. 

Tuoreimmat aiheesta

Luonnonmullistukset