Näihin kuolettaviin virheisiin autoilijat sortuvat tänäkin kesänä – älä päädy tilastoksi

3:56img
Miten ehkäistä väsymystä ratin takana? Tässä Autoliiton vinkit.
Julkaistu 05.06.2021 10:57
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mitkä ovat sellaisia pahoja virheitä, joihin autoilijat sortuvat erityisesti kesäisin?

Vastaus: Väsymys, sairaudet, päihteet, turvavyön käyttämättömyys tai kova nopeus ovat tyypillisiä piirteitä, joita löytyy vakavimpien kesäonnettomuuksien taustoilta.

Liikenneympäristö ja autot ovat kehittyneet entistä turvallisemmiksi ja vahinko-onnettomuudet vähentyneet. Siitä huolimatta liikenneonnettomuuksien kokonaismäärä kasvaa kesäaikaan.

Lue myös: Pitääkö autolla ajaa pientä ylinopeutta, jotta ei mittarivirheen takia aja ainakaan alinopeutta? – "Alkaa herkästi ärsyttää muita"

Väsymys

Väsyneenä teemme herkemmin virheitä kuin virkeänä. Pahimmillaan väsymys voi johtaa nukahtamiseen. Iltapäivän tunnit ovat nukahtamisen kannalta erityisen riskialttiita, koska ihmisen vireystaso laskee iltapäivällä. Väsymystä ja nukahtamisen riskiä lisää tukevan ja rasvaisen aterian syöminen – erityisesti juuri ennen tätä luontaista vireystason laskua.

Paras tapa torjua väsymystä, on nukkua riittävästi. Kesällä, arkirutiinien väistyessä ihmisen vuorokausirytmi muuttuu jonkin verran: Valoisana kesäiltana valvotaan usein pidempään kuin arkisina talvi-iltoina. Joillekin valoisat yöt saattavat aiheuttaa univaikeuksia tai jopa kokonaan estää nukkumisen. Jos unet jäävät vähiin, myös rattiin nukahtamisen riski kasvaa. 

Kuumuus yleisesti väsyttää ja imee voimat ihmisestä. Tämä ilmiö näkyy myös auton ratissa. Nukahtamisriskiä lisäävät erilaiset terveysongelmat, jotka jo pelkästäänkin muodostavat oman riskinsä – erityisesti helteillä.

Ilmastointilaitteiden lisääntyminen autoissa on kuitenkin selkeästi poistanut kuumuusongelmaa. Toimiva, säännöllisesti huollettu ilmastointilaite onkin siis paitsi mukavuus- myös erittäin tärkeä turvallisuusvaruste.

Kesäyön riskit

Tyypillinen lööppeihin päätyvä nuoren kuljettajan onnettomuus tapahtuu kesäisenä viikonloppuyönä: Kyydissä olevat saattavat aiheuttaa kuljettajalle sosiaalista painetta, joka johtaa riskialttiiseen liikennekäyttäytymiseen. Kuljettajan olisikin tärkeää pitää pää kylmänä ja muistaa vastuunsa paitsi omasta – myös matkustajiensa ja muiden tienkäyttäjien turvallisuudesta. 

Onnettomuuden sattuessa tilannetta pahentaa usein se, että nuoret ajavat varsin vanhoilla, romutusikää lähentelevillä, autoilla, joissa turvatekniikkaa on nykyautoja selkeästi vähemmän. Lisäksi valitettavan usein ainakin osa autossa matkustavista ei ole käyttänyt turvavyötä ja käytetty ajonopeus on ollut kova. Myös päihteillä saattaa olla vaikutusta onnettomuuteen joko suorasti tai epäsuorasti. 

Lööppeihin nämä onnettomuudet päätyvät usein siksi, että ainakin osa uhreista on ollut nuoria ja heitä on ollut useampia. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että valtaosa nuorista osaa käyttäytyä vastuullisesti kaikilla elämän osa-alueilla – myös liikenteessä.

Lue myös: Tien päällä apuaan tarjoava voi joutua maksumieheksi, vaikka tarkoitus olisi hyvä: "Jos ei ihan tiedä, mitä on touhuamassa"

teppoboksi teppo vesalainen

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne