Posti- ja kuriiritoiminnassa tapahtuu eniten työtapaturmia suhteessa tehtyihin työtunteihin. Toisiksi yleisimpiä tapaturmat ovat rakennusalalla ja sahatavaran sekä puutuotteiden valmistuksessa.
Luvut perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin. Työtapaturmatiedot sisältävät palkansaajien vähintään 4 päivän työkyvyttömyyteen johtaneet työpaikkatapaturmat.
Tilanne on jonkin verran muuttunut vuosien aikana, sillä vuonna 2008 eniten työtapaturmia tapahtui sahatuotteiden valmistuksessa. Sitä seurasivat rakennusala, metallituotteiden valmistus ja nyt kärjessä oleva posti- ja kuriiriala.
Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Simo Salminen kertoo, että taustalla saattaa olla polkupyörälähettien määrän kasvu.
– Polkupyörälähettien ja vastaavien määrä on lisääntynyt ainakin pääkaupunkiseudulla. Nämä voivat liikkua hurjastikin liikenteessä, mistä tämä voi syntyä, Salminen kommentoi.
Taantuma vähentää työtapaturmia
Työtapaturmien määrän lasku liittyy taantumaan, myös suhteessa tehtyihin työtunteihin. Esimerkiksi sellaiset työtapaturma-alttiit alat kuin rakentaminen vähenevät taantuman aikana.
– Voi myös olla, että töitä tehdään rauhallisemmin, kun ei ole samanlaista kiirettä kuin nousukauden aikana, Salminen pohtii.
Vaikka lyhyellä aikavälillä merkittäviä muutoksia työtapaturmien määrässä ei ole tapahtunut, pitkällä aikavälillä tilanne on toinen. Vielä 1970- luvulla tapahtui reippaasti yli sata kuolemaan johtavaa työtapaturmaa vuodessa, kun vuonna 2013 luku oli 16. Kuolettavien työtapaturmien määrä on viime vuosina pyörinyt muutamissa kymmenissä.
Myös pienempiin vahinkoihin johtaneiden työntapaturmien määrä on laskenut vuonna 1976 sattuneista 125 400 työtapaturmasta toissavuonna sattuneisiin 40 473 tapaturmaan.
Lyhyellä aikavälillä merkittävimmät onnettomuuksien muutokset liittyvät lamoihin ja taantumiin, vaikka pientä kehitystä Salmisen mukaan tapahtuu jatkuvasti.
Työtapaturmat2
Organisaation ongelmat tärkeä syy turmiin
Työtapaturmissa erityisen tarkasti tutkitaan kuolemaan johtaneita työtapaturmia. Tutkimusten perusteella niissä taustalla ovat usein organisatoriset ongelmat: puutteellinen tiedonkulku ja työnjohto. Esimerkki tällaisistä syistä johtuvasta onnettomuudesta on se, että jokin suuri työkone laitetaan päälle tietämättä, että sen lähellä työskentelee toinen ihminen.
Muita merkittäviä syitä työtapaturmiin ovat aiemmin mainitun kiireen lisäksi inhimilliset virheet, kuten unohtaminen ja väärinymmärrykset.
Salmisen mukaan suurimmassa riskiryhmässä ovat tilastojen mukaan alle 30-vuotiaat miehet. Kasvaneeseen riskiin voi liittyä kokemattomuus, mutta myös riskinotto voi olla osasyy kohonneisiin lukuihin.
Työtapaturmat