Alkoholi ja päihteet vaikuttavat jonkin verran suomalaisilla työpaikoilla kuolemaan johtaneisiin tapaturmiin. Väkivallan uhkakin voi tehdä työkyvyttömäksi pitkäksi aikaa.
Tapaturmavakuutuskeskuksen johtaja Mika Tynkkynen kertoo, että kaikista kuolemaan johtaneista työpaikkaonnettomuuksista päihteet olivat mukana noin 5-10 prosentissa. Nykyään Suomessa kuolee työtapaturmissa parikymmentä ihmistä vuosittain.
Tynkkysen mukaan keskuksen järjestelmät eivät erottele erikseen päihteitä kuolemaan johtaneista tapaturmista, mutta erikseen onnettomuustutkintaraporteista tutkimalla on päästy summittaiseen arvioon päihteiden vaikutuksesta.
– Ne ovat äärimmäisen vaikeita todentaa. Vaikka verestä löytyisikin alkoholia tai jotain lääkeaineita, on hankala sanoa, onko sillä ollut sitten faktisesti siihen onnettomuuden kulkuun vaikutusta ja syy-yhteyttä.
Ulkomaalaisten osuus ei näy
Tynkkysen mukaan varsinkin rakennuksilla paljon käytetty ja alihankkijoiden käyttämä ulkomainen työvoima ei näy tilastoissa mitenkään erityisesti.
Tapaturmavakuutuskeskus on kyllä kiinnittänyt huomiota lisääntyneeseen ulkomaiseen työvoimaan, mutta ennen kaikkea kielestä johtuvien kommunikaatiovaikeuksien vuoksi.
– Meillähän eivät välttämättä tule tutkinnan piiriin kaikki tällaiset tapaukset. Vaikka tapauksia sattuukin, ne eivät välttämättä tule tietoomme, koska työntekijät eivät ole suomalaisen sosiaaliturvan piirissä.
Ketjutus ei vaaranna turvallisuutta
Tynkkynen kumoaa käsityksiä siitä, että työmaat muuttuisivat vaarallisemmiksi isoilla työmailla ja silloin, kun töitä ketjutetaan aliurakoitsijoille.
– Toki niin on joskus ollut. Nykyäänkin vielä törmätään tilanteisiin, joissa pitkien urakointiketjujen takia tiedonkulku katkeaa ja tulee vaaranpaikkoja.
– Mutta kolikolla on toinenkin puoli. Pääurakoitsijat ovat hyvin valistuneita turva-asioissa. Viime vuosina on yleistynyt käytäntö, jossa he sitten vaativat samaa turvallisuustasoa kaikilta kautta linjan.
Keskuksen ennakkoarvion mukaan vakuutuslaitokset korvasivat vuonna 2015 yhteensä noin 123 000 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa.