Jos haaveenasi on avioitua ulkomailla, kannattaa asian järjestely aloittaa ajoissa.
Yhä useampi suomalainen solmii avioliiton ulkomailla. Selvitimme, mitä avioituminen ulkomailla vaatii!
”Häät järjestettiin paikallisen hääfirman kautta, jonka omistavat pari amerikkalaista. Olin kuvitellut, että simppeleiden häiden järkkäily olisi vain pieni vaiva, mutta olin väärässä. Sain lähetellä satoja sähköpostiviestejä ja vääntää asioita rautalangasta, vaikka emme olleet tarkkoja häiden yksityiskohdista. Uskon, että tähän vaikuttivat kulttuurierot ja asiat olisi ollut huomattavasti helpompi hoitaa suomalaisten kanssa.”
– Morsian 26, avioitui Thaimaassa Siaminlahdella sijaitsevalla Koh Taolla
Aloita ajoissa
Myös suomalainen voi solmia avioliiton toisessa maassa kyseisen maan lakien ja määräysten mukaisesti. Vihkijänä toimii kyseisen maan pappi tai siviiliviranomainen. Myös avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu häämaan lakien mukaan.
Aloita selvittely ajoissa! Yllätyksiä voi tulla. Papin ja vihkipaikan etsiskelyyn menee oma aikansa.
Kuka vihkii?
Papinkaan hankkiminen ei ole aivan yksinkertaista. Jokaisella evankelisluterialisen kirkon papilla on virkansa puolesta oikeus vihkiä Suomen rajojen sisäpuolella – mutta siihen oikeus sitten tyssääkin. Ulkomailla vihkimisen voi suorittaa vain vihkimisoikeuden kohdemaahan saanut pappi. Huomaathan, että pappi täytyy myös lennättää kohdemaahan.
Ulkomailla työskentelee muutamia siirtolais- ja turistipappeja, joille Opetus -ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vihkimisoikeuden asemapaikassaan. Näissä maissa avioliitto on siis mahdollista solmia Suomen lain mukaan, kotimaisen viranomaisen edessä.
"Järjestäjä ei vastannut välillä yli viikkoon mihinkään viesteihin ja sai palan nousemaan kurkkuun tämän vuoksi useaan otteeseen. Paikalle tuotu hääkakku oli myös täysin palanut ja järjestäjä hylkäsi paikalle heidän pyynnöstään varaamamme iPodin rantaan heti sen jälkeen kun heidän velvollisuutensa päättyi. Oikeastaan koko ajan oli sellainen olo, ettei häidemme järjestäminen ollut järjestäjälle sydämen asia. Heidän varaamansa kampaaja-meikkaaja ei myöskään puhunut sanaakaan englantia tai minkäänlaista elekieltä."
– Morsian 26, avioitui Thaimaassa Siaminlahdella sijaitsevalla Koh Taolla
Kuka rekisteröi?
Useissa maissa naimisiin voi mennä ainoastaan siviilivihkimisellä. Tällaisessa tilanteessa pari voi pyytää erikseen kirkollisen siunauksen, johon ei tarvita erillistä vihkilupaa.
Missä tahansa maailmankolkassa suoritetun vihkimisen edellytyksenä on suoritettu avioliiton esteiden tutkinta. Suomessa esteettömyystodistuksen saa yleensä viikon kuluttua siitä, kun on pyytänyt avioliiton esteiden tutkintaa. Ulkomailla viranomaisen suorittama avioliiton esteiden tutkinta voi sen sijaan kestää viikkoja.
Jos suomalaisrakastavaiset solmivat avioliiton ulkomaan viranomaisen edessä, liitto ei ole lainvoimainen ennen kuin se on rekisteröity Suomessa. Vihkimisen jälkeen pari itse toimittaa tarvittavat rekisteröintiasiakirjat rekisteriviranomaiselle. Ruotsista avioliitot rekisteröityvät automaattisesti Suomeen, muissa Pohjoismaissa eivät.
Alkuperäinen ja asuinmaassa virallisesti laillistettu avioliittotodistus tai virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös lähetetään lähimpään Suomen edustustoon tai suoraan oman viimeisen kotikunnan maistraatille Suomeen. Koska avioliittotodistus on laadittu yleensä antomaan kielellä, voi olla tarpeen, että virallinen kääntäjä kääntää sen joko suomeksi tai ruotsiksi. Jos käännös tehdään ulkomailla, se tulee myös laillistaa.
"Jos olette tarkkoja siitä, mitä häihinne haluatte, älkää järjestäkö häitä ulkomailla kokonaan järjestäjän kautta. Silloin ei koskaan voi olla varma, kohtaako oma maku järjestäjän maun kanssa."
– Morsian 26, avioitui Thaimaassa Siaminlahdella sijaitsevalla Koh Taolla
Muut käytännön seikat
Kannattaa myös pohtia, kuka tilaisuuden itse asiassa järjestää. Käytättekö paikallista hääpalvelua, vai valitsetteko valmiin hotellipaketin? Millaisen hääpuvun valitset, ja miten saat sen pakattua mukaasi? Entä, jos matkatavarat katoaisivat – epätodennäköistä, mutta niinkin voi käydä.
Häihin saattaa liittyä myös ei-niin-romanttista järjesteltävää. Kohdemaasta riippuen esimerkiksi passien ja rokotusten on oltava kunnossa.
Häät tropiikissa voivat muuntua hyvin pieneksi tilaisuudeksi, jos perhe tai lähimmät eivät työ- tai rahatilanteen vuoksi voi matkustaa paikalle. Tähän kannattaa varautua ajoissa, ainakin henkisesti.
Avioon Thaimaassa?
Thaimaassa on mahdollista mennä naimisiin suomalaisen turistipapin edessä. Liitto solmitaan thaimaalaisessa maistraatissa. Thaimaassa ei tunnisteta samaa sukupuolta olevien avio- eikä avoliittoa, joten parisuhdetta ei voi rekisteröidä.
Avioon mielivä pari tuo mukanaan Suomesta monikielisen esteettömyystodistuksen; monikielisyys on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vihkijäviranomainen on ulkomainen.
Vihkimisen jälkeen maistraatista saatu vihkitodistus on käännätettävä englanniksi. Tämän jälkeen se laillistetaan Thaimaan ulkoministeriössä ja leimautetaan Suomen Bangkokin suurlähetystössä. Näin liitto saadaan virallistettua myös Suomessa.
Thaimaalainen maistraatti voi tosin vaatia muitakin papereita esteettömyystodistuksen lisäksi. On myös mahdollista, että hääsuunnittelija hoitaa paperityöt – luonnollisesti maksua vastaan. Paperien käännättämiseen ja leimauttamiseen voi kulua useampi virastopäivä.
Lisätietoja saa esimerkiksi Suomen lähetystön nettisivuilta.
Lähteet: Evl.fi, Maistraatti.fi, Suomen suurlähetystö Bangkokissa