Naimisissa olevien melanoomat todetaan muita aiemmin

Naimisissa olevien melanooma-ihosyövät todetaan varhaisessa vaiheessa todennäköisemmin kuin eronneiden, leskeytyneiden ja sinkkujen. Samantapaisia tuloksia on saatu aiemminkin, ja yhdessä ne viittaavat siihen, että siviilisääty voi vaikuttaa melanoomapotilaan ennusteeseen.

Katso yllä olevalta videolta, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.

JAMA Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 52 000 potilasta, joiden melanooma ei ollut vielä muodostanut etäpesäkkeitä.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot potilaiden siviilisäädystä melanoomatietoihin, he havaitsivat melanoomien olevan varhaisemmassa vaiheessa naimisissa olevilla. Heille myös tehtiin vartijasolmukebiopsia todennäköisemmin kuin muille potilaille. Vartijasolmukkeen tutkiminen on tärkeää, sillä melanooma leviää yleensä ensimmäisenä sinne.

Tulokset viittaavat yhdessä aiempien tutkimusten kanssa siihen, että avioliitossa olevien melanoomapotilaiden ennuste on parempi kuin muiden potilaiden. Luultavasti tämä johtuu monestakin seikasta, mutta on hyvin todennäköistä, että puolisot kannustavat toisiaan hakeutumaan lääkäriin epäilyttävien ihomuutosten takia.

Avioliitto ja pitkät parisuhteet voivat suoda lisävuosia monellakin mekanismilla. Pitkä ja kestävä parisuhde voi esimerkiksi merkitä taloudellista vakautta, sosiaalista tukea sekä vakaita, terveellisiä elintapoja. Tuoreessa tutkimuksessa nämä seikat huomioitiin, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

Vaikka tulokset ovat uskottavia, ne pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin havaintojen voi sanoa varmuudella selittyvän siviilisäädyllä. Nyt tehdyssä analyysissa ei esimerkiksi huomioitu avoliittoja, joten monet ei-naimisissa olevat saattoivat elää pitkissä parisuhteissa. On myös mahdollista, että terveysseikat ja elintavat vaikuttavat siihen, ketkä ylipäätään päätyvät naimisiin.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 100 uutta melanoomatapausta. Melanooma on yleistynyt ja yleistyy edelleen pääosin väestön ikääntymisen takia. Valtaosa tapauksista on keski-ikäisillä ja vanhoilla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat