Hypotermiaan joutuneelle annetaan ensiapua sen mukaan, onko hypotermia lievä vai vakava.
– Jos uhri pystyy liikkumaan, niin ensimmäisenä vaihdetaan märät vaatteet kuiviin. Tarvittaessa voi antaa omiakin vaatteita ja suojata uhria tuulelta, koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta neuvoo.
Uhri tulisi mahdollisuuksien mukaan siirtää heti lämpimään tilaan. Hänelle voi tarjota lämmintä, sokeripitoista juotavaa, puhutella ja pitää rauhallisena.
– Vähän voi liikutella, ettei jäädä ihan paikalleen.
Paleltunutta tai lieveästi hypotermista potilasta tulee lämmittää niin, että hänen kätensä ja jalkateränsä upotetaan noin 42–43-asteiseen veteen. Samaan aikaan voidaan lisätä muuta vaatetusta. Myös uhrin päätä tulisi lämmittää laittamalla hänelle esimerkiksi pipo päähän.
– Ja nestettä tulee olla koko ajan riittävästi saatavilla.
Alkoholia potilaalle ei kannata antaa, sillä alkoholi laajentaa pintaverisuonia ja vain lisää lämmönhukkaa.
Koska hypotermisen uhrin lämpötilaa ei tule nostaa liian nopeasti, uhria ei pidä viedä liian kuumaan, kuten 80-asteiseen saunaan.
Älä liikuttele tai hiero vakavasti paleltunutta
– Jos ihminen on hypotermian vuoksi täysin liikuntakyvytön tai tajuton, niin häntä ei kannata turhaan liikutella. Kun uhri on niin kylmä, niin kaikkea hieromista ja ylimääräistä liikuttelua on vältettävä, Hiltunen muistuttaa.
Raju liikuttelu tai hieronta voi aiheuttaa verenkierron vilkastumista, joka voi laittaa kylmää verta liikkeelle sydämeen. Tämä saattaa aiheuttaa jopa sydänpysähdyksen.
Vakavasti hypoterminen tulee suojata kylmältä mahdollisuuksien mukaan varovasti liikutellen. Potilaan luo on tärkeää hälyttää lisäapua soittamalla 112:een.
Lähteenä haastattelun lisäksi: Suh.fi, Terveyskirjasto
Miten jäistä pelastaudutaan? Katso video!
MTV Lifestylen toimittaja testasi, miten tavallinen pulliainen suoriutuu, kun hän putoaa jäihin. Videolla pelastaudutaan sekä naskaleiden avulla että ilman niitä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.