Kylmä uuvuttaa jäihin tippuneen nopeasti – tunnistatko hypotermian oireet?

jäillä
Hypotermia voi yllättää olosuhteisiin nähden huonosti pukeutuneen. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 22.01.2016 16:24

Annimari Pasanen

annimari.pasanen(at)mtv.fi

Hypotermia eli ruumiinlämmön lasku voi kohdata jäihin tippunutta tai talvipakkasella metsään eksynyttä. 

Hypotermia alkaa tavallisesti ihon voimakkaalla jäähtymisellä. Seuraavia oireita voi olla nälän tunne, huonovointisuus, puhumattomuus sekä väsymys ja sekavuus. Lievässä hypotermiassa uhri voi myös olla äreä.

– Uhri voi olla puhutellessa sekava ja ehkä vähän ärtynyt. Hän saattaa sanoa, että ”kaikki on hyvin, mene pois”, koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta kertoo.avanto_pakkanenJäihin tippuneen tulee päästä pian lämpimään.Lehtikuva

Ruumiinlämmön laskiessa alle 34 asteen tajunnantilassa alkaa esiintyä häiriöitä ja arvostelukyky heikkenee. Hiltunen kertoo hypotermisiä ihmisiä löydetyn joskus alastikin.

– Hypotermian loppuvaiheessa ihmiselle tulee olo, että hänellä on kauhean kuuma, hikikin, ja hän alkaa riisua vaatteita pois.

Kohtalaisessa tai vakavassa hypotermiassa ihminen alkaa vaipua tajuttomuuteen, eikä hän puhu tai vastaa kysymyksiin. Ruumiinlämmön laskiessa edelleen lihakset jäykistyvät, ja sydän ja hengitys pysähtyvät alle 25 asteessa.

Tiesitkö? HELP-asento lämmittää kehoa

Jos veden varaan joutuneella on pelastusliivit, hän voi pitää itseään lämpimänä HELP-asennon (Heat Escape Lessening Posture) turvin. 

Help-asennossa tulee kellua pelastusliiveissä liikkumatta ja koukistaa polvia niitä rintakehän eteen. Polvia tulee tukea käsillä vasten vartaloa. 

– Kun kellut sellaisessa asennossa, on lämmönhukka pienimmillään, koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta neuvoo. 

– Tai jos saat jään reunasta kiinni, muttet pääse sieltä lyös, niin HELP-asennolla saat itselle minuutteja tai jopa tunteja aikaa selviytyä.

Hypotermia tulee jäihin tippuneelle nopeasti. Yleensä jäihin pudonnut on ilman suojavarusteita, jolloin avannosta päästyä on tärkeää hakeutua välittömästi lämpimään. Ilman kuivia ja lämpimiä vaihtovaatteita ruumiinlämpö laskee hyvin nopeasti.

Hypotermiaan voi joutua myös hyvin pitkään kylmässä ulkona oleillut, esimerkiksi eksynyt henkilö. Ruumiinlämmön lasku voi myös yllättää olosuhteisiin nähden huonosti pukeutuneen. 

Kylmänkesto yksilöllistä

On yksilöllistä, kuinka kauan ihminen kylmää kestää. Säännöllisellä kylmälle altistumisella saattaa olla merkitystä.

– On tutkittu, että jos ihminen käy avantouimassa, niin hänen kylmänsietokykynsä on parempi.

0-asteisessa vedessä ihmistä kohtaa uupumus ja tajuttomuus yleensä jo alle 15 minuutissa. Vesi tunkeutuu vaatteiden läpi hetkessä ihmisen joutuessa veteen ja jäähdyttää kehoa paljon nopeammin kuin samanlämpöinen ilma.

– Kuolemasta puhutaan 15-40 minuutissa, Hiltunen kertoo.

Veden 
lämpötila

Uupuminen ja 
tajuttomuus

Kuolema

0

alle 15 min

15 - 45 min

0 - 5

15 - 30 min

30 - 90 min

5 - 10

30 - 60 min

1 - 3 tuntia

10 - 15

1 - 2 tuntia

1 - 6 tuntia

15 - 21

2 - 7 tuntia

2 - 40 tuntia

21 - 27

3 - 12 tuntia

3 tuntia ----

Vesi jäähdyttää elimistöä monta kertaa nopeammin kuin yhtä lämmin ilma. Yllä on suuntaa antava taulukko. Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

Kylmä vie dementikon ja kännikalan

Hiltunen kertoo, että tavallisimmin hypotermia tappaa vähissä vaatteissa ulos lähteneitä ja eksyneitä dementikkoja, baari-illan jälkeen pakkasilla lumihankeen sammuneita alkoholin vaikutuksen alaisia sekä jäihin tippuneita. Hiltusen mukaan suurin osa jäihin tippuneista ei välttämättä kuole hukkumiseen vaan nimenomaan hypotermiaan jo pelastauduttuaan jäistä.

Lähteenä haastattelun lisäksi: Suh.fi, Terveyskirjasto

Miten jäistä pelastaudutaan? Katso video!

MTV Lifestylen toimittaja testasi, miten tavallinen pulliainen suoriutuu, kun hän putoaa jäihin. Videolla pelastaudutaan sekä naskaleiden avulla että ilman niitä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Talvi