Näin asetat ICE-yhteystietoja puhelimeesi siten, että niistä on hyötyä – unohda jo "auttamattomasti vanhentunut" käytäntö

0:38img
Tällä kikalla saat entistä enemmän irti iPhonesta – oletko jo ottanut käyttöön?
Julkaistu 14.08.2022 10:57

Ville Järveläinen

DNA kertoo tiedotteessaan, kuinka ICE-kontaktit kannattaa lisätä tämän päivän puhelimiin, jotta tarpeellisiin yhteystietoihin on hätätilanteessa mahdollista päästä käsiksi. Vanhasta tavasta – kirjainyhdistelmästä nimen edessä – ei älykännyköiden aikakaudella ole yleensä apua, mutta silti moni pitää siitä kiinni ymmärtämättä, mikä on muuttunut.

Löytyykö sinunkin puhelimesi osoitekirjasta yhteystietoja, joiden nimen edessä on ICE-merkintä? Kuten olemme aiemminkin kertoneet, ei tästä merkinnästä enää tänä päivänä ole välttämättä mitään hyötyä.

Kaksivaiheiset pääsykoodit, turvakuviot sekä kasvojen- ja sormenjälkitunnistus pitävät huolen siitä, että ulkopuolisen on huomattavasti aiempaa vaikeampaa päästä käsiksi laitteen sisältämiin tietoihin. Arkielämässä tämä on erinomaisen hyvä asia, mutta hätätilanteessa ei niinkään. Vahva lukitus estää pääsyn laitteelle ulkopuolisilta, myös pelastustehtäviä suorittavilta viranomaisilta.

– Älypuhelinten yleistymisen myötä tuo käytäntö on auttamattomasti vanhentunut. Hätätilanteen varalta yhteystietoluetteloon tallennetuista tiedoista ei ole apua, elleivät viranomaiset pääse näkemään niitä, DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan kertoo yhtiön tiedotteessa.

Lue myös: Puhelimesi yhteystietojen ICE-lyhenteistä on tuskin mitään hyötyä, toimi sen sijaan näin – "Kun ensihoitajat tulevat paikalle..."

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen alaisuudessa toimivan Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen kertoi MTV Uutisille viime syksynä, ettei ICE-tunnuksen käyttämisestä puhelimen yhteystietoluettelossa lähiomaisen nimen edessä olekaan erityistä apua.

– Eräs 20 vuotta alalla toiminut ensihoitomestari kertoi, ettei ole kertaakaan törmännyt tilanteeseen, jossa puhelimen osoitekirjaan lähiomaisen nimen eteen laitetusta ICE-tunnuksesta olisi ollut hyötyä, Waitinen totesi tuolloin.

Waitisen mukaan pelastushenkilöstöllä harvoin on edes mahdollisuutta ryhtyä etsimään ICE-yhteystietoja henkilön puhelimesta. Lue aiemmasta jutustamme, mikä on hänestä huomattavasti tehokkaampi keino välittää tietoa hätäyhteyshenkilöstä.

Näin lisäät ICE-yhteystietoja puhelimeesi siten, että niistä voi olla jopa apua

Lukitullakin puhelimella voi aina soittaa hätänumeroon. Kun lisäksi älypuhelimeen asettaa hätäyhteyshenkilön oikeaoppisesti, voi tällekin soittaa lukituksesta huolimatta. Katso alta, miten lisäys tehdään eri laitteilla.

Android

Android-laitteissa ICE-kontaktin lisäämisen tapa vaihtelee valmistajittain ja järjestelmäversioittain, mutta perusajatus on sama.

Uudemmilla järjestelmäversioilla se tapahtuu Googlen ohjeiden mukaan valitsemalla Asetukset > Tietoja puhelimesta > Hätätilannetiedot. Lukitusnäytölle on mahdollista lisätä myös tekstiä, kuten nimiä, puhelinnumeroita tai terveystietoja.

Lue myös: Toivottavasti tämä näky ei ole sinun mökkitieltäsi – paha moka voi maksaa kriittisiä minuutteja: "Osaisivatko auttajat tulla oikeaan paikkaan?"

Esimerkiksi Android 9:ää käyttävällä Samsung-puhelimella polku on hieman pidempi: Asetukset > Tietosuoja ja turvallisuus > Hätäviesti > Yhteystiedot hätätilanteessa > Lisää yhteystieto.

Hätäviesti-valikossa muistutetaan, että hätäpuhelun voi soittaa painamalla virtapainiketta nopeasti viisi kertaa. Samalla toiminnolla käyttäjällä on mahdollisuus laittaa päälle myös hätäviesti valitulle yhteyshenkilölle senhetkisillä sijaintitiedoilla.

Uusimmissa Samsung-puhelinversioissa hätäyhteyshenkilöt lisätään ja muokataan kohdassa: Asetukset > Turvallisuus ja hätätilanteet > Hätäyhteyshenkilöt. OnePlus-puhelimilla hätätilannetietojen lisäys onnistuu asetuksien kohdasta Turvallisuus ja näytön lukitus > Hätäpelastus.

iPhone

Applen iPhonella hätäyhteyshenkilön lisääminen tapahtuu puhelinluettelon kautta. ICE-yhteyshenkilön saa valittua avaamalla ICE-kontaktiksi nimettävän henkilön yhteystietosivun ja valitsemalla "Lisää ICE-yhteyshenkilöksi". Tämän jälkeen yhteystieto näkyy myös kohdassa SOS-tiedot, johon päästään pitkin valikkoreittiä Asetukset > Terveys > SOS-tiedot.

Valitun kontaktin yhteyteen voi lisätä tiedon siitä, onko henkilö esimerkiksi puoliso, sukulainen tai ystävä. SOS-tietoihin voi lisätä myös henkilökohtaisia terveystietoja sairauksista lääkityksiin ja allergioihin.

Näin ICE-kontaktille soitetaan avaamatta lukitusta

Android-puhelimella hätäyhteyshenkilön saa näkyviin, kun pyyhkäisee lukitusruutua ylöspäin ja klikkaa kohtaa Hätäpuhelu. Avautuvassa valikossa voi paitsi soittaa paikalliseen hätänumeroon, myös ottaa yhteyden omistajan valitsemaan ICE-kontaktiin: Tiedot hätätilanteessa > Yhteystiedot hätätilanteessa.

Lukitusta iPhonesta (8 tai uudempi) vastaavat tiedot saa esiin valikosta, joka aukeaa painamalla pohjaan pitkään ja yhtäaikaisesti sekä virtanäppäintä että jompaakumpaa äänenvoimakkuuspainiketta. Sieltä valitaan SOS-tiedot, jolloin ruudulle ilmestyvät terveystiedot sekä yhteyshenkilöt, joille voi soittaa puhelinnumeroa painamalla. Jos lukittu puhelin kysyy pääsykoodia, hätäyhteystietoihin pääsee painamalla Hätätilanne-painiketta ja valitsemalla sen jälkeen SOS-tiedot.

Lue myös: 112 Suomi -sovellukseen uusi hyödyllinen ominaisuus – ota käyttöön viimeistään nyt

Lähde: DNA

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet