Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut suoraan vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
Turkin mediassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole niin isosti esillä kuin Suomessa. Nato-asia on ollut esillä, mutta suuri yleisö ei ole ollut asiasta kiinnostunut.
Maan uutissivustot ovat seuranneet asiaa. Esimerkiksi Hürriyet, NTV ja Cumhuriyet ovat uutisoineet aiheesta, mutta uutiset eivät ole ainakaan enää etusivun tavaraa. Turkkilaismediassa isoimmin esille ovat nousseet Erdoganin kommentit samaan tapaan kuin myös Suomessa.
Suomen ja Ruotsin Nato-hakemus kuitenkin puhuttaa maailmalla paljon, mikä on nostanut myös uutisen profiilia Turkissa.
Esimerkiksi Wall Street Journal julkaisi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksesta ja Turkin vastustamisesta ison artikkelin, ja se on huomattu myös Turkissa. Milliyet otsikoi tiistaina, että "Turkin veto-oikeus on maailmanluokan uutinen".
Erdogan tylynä
Presidentti Erdoganin viimeiset kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ovat maanantailta, jolloin hän sivusi Nato-asiaa lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Algerian presidentti Abdulmecid Tebbunin kanssa.
Suomen ja Ruotsin delegaatiot ovat matkustaneet Turkkiin puhumaan Nato-asiasta. Erdoganilta kysyttiin, mitä hän odottaa tapaamisilta maiden välillä.
– Maiden ulkoministeriöiden välillä on ollut yhteydenpitoa, mutta minun pitää sanoa suoraan. Kummallakaan maalla ei ole selkeää suhtautumista terroristijärjestöihin, Erdogan sanoi turkkilaisen NTV-sivuston mukaan.
– Vaikka he nyt sanoisivat olevansa terroristeja vastaan, he ovat sanoneet meille täysin päinvastaista.
Turkki on ilmoittanut vaatineensa Suomea ja Ruotsia luovuttamaan 33 henkilöä Turkkiin epäiltynä yhteyksistä terrorismiin.
– Vaikka he ilmoittaisivat, että luovuttavat terroristit meille, emme usko heitä, Erdogan totesi tylysti.
Terroristijärjestöillä Erdogan viittaa kurdijärjestö PKK:hon, jota vastaan Turkki on taistellut vuosikymmeniä. Vaikka Erdogan puhuukin sekä Suomesta ja Ruotsista, tuntuu Ruotsin jäsenyys olevan hänelle ja Turkille isompi ongelma.
– Ruotsi on jo nyt terroristijärjestöjen keskus. Terroristit saavat puhua eduskunnassa ja heitä kutsutaan vierailuille. Heidän parlamentissaan on jopa PKK:ta kannattavia terroristeja. Ovatko he tulossa taivuttelemaan meitä? Ei kannata vaivautua, ei kannata väsyttää itseään.
Erdogan sanoo oman mielipiteensä todella selvästi.
– Ensinnäkään emme sano kyllä maille, jotka ovat aiheuttaneet Turkille ongelmia.
Lue lisää: PKK-puolue on Turkin musta piste, joka saa maan syyttämään terrorismin tukemisesta Suomeakin: "Jo PKK:n lippujen näkyminen nähdään rikkeenä"
Katso myös: Turkkilaismedia: Suomi ja Ruotsi kieltäytyivät palauttamasta aktivisteja Turkkiin – ulkoministeri Haavisto kertoo, mistä on kyse
2:22