HelsinkiMissio on aloittanut ohjelman, jonka tarkoituksena on vähentää työssä koettua yksinäisyyttä.
Uutisaamussa keskusteltiin siitä, kuinka etätyöaika on vaikuttanut ihmisten kokemiin yksinäisyyden tunteisiin työssä. On syytä huomioida, ettei yksinäisyyden tunteeseen niinkään vaikuta se, onko ympärillä ihmisiä vai ei.
– Se tulee enemmän omasta subjektiivisesta kokemuksesta, kertoo Nina Junttila, Turun yliopiston tutkija ja kasvatuspsykologian professori.
HelsinkiMissio on käynnistänyt hankkeen, jossa työpaikkoja haastetaan kartoittamaan työntekijöiden kokemuksia yksinäisyydestä ja kuinka sitä voidaan lieventää konkreettisesti.
Lue myös: Koulukiusaamisesta jää ikuiset arvet – puutu piinaan näin: "On pahinta, jos kukaan ei reagoi mitenkään"
Etätyöaikana yksinäisyys on näkyvämpää
Korona on vaikuttanut yksinäisyyden tunteeseen monilla elämän osa-alueilla, eikä työpaikka ole poikkeus. Kun työt hoidetaan pitkälti etäyhteyksien ja etäkokousten varassa, voi monelle tulla tunne siitä, ettei häntä huomata tai muisteta.
– Näin etätyöaikana se voi olla aika helposti huomattavissa siinä, että ketä kutsutaan mukaan, kertoo HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.
Yrityksissä voi olla piileviä rakenteita, jotka vaikuttavat työntekijöiden yksinäisyyden kokemukseen.
– Pahinta on se, että ihminen vain ohitetaan ja hän ei ole yhtään näkyvä työyhteisössä, Colliander kommentoi.
Työteho voi kärsiä, jos ihminen kokee yksinäisyyttä.
– Työstä lähtee motivaatio ja merkityksellisyyden kokeminen, tutkija Junttila kertoo.
Tutkimuksissa se näkyy pitkinä sairastumisina, irtisanoutumisina ja työtehon vähenemisinä.
– Jokainen meistä kokee yksinäisyyttä silloin tällöin ja olisi ihanaa, että siitä pystyttäisiin puhumaan ja siihen tarttumaan myönteisesti, Colliander visioi.
Katso yllä olevalta videolta, kuinka HelsinkiMissio suunnittelee puuttuvansa konkreettisesti työpaikoilla koettavaan yksinäisyyteen.