Koronatehopotilaiden määrä on lisääntynyt HUS-alueella viimeisen kahden viikon aikana tuntuvasti. Potilaita on jouduttu lähettämään muualle Suomeen saamaan hoitoa, jottei osasto ylikuormittuisi. Seuraava askel on avata Kirurgisen sairaalan koronateho-osasto.
Potilaita on lähetetty Lahteen, Kotkaan, Tampereelle ja Turkuun. Asiasta kertoi aiemmin Yle.
Teholinjan linjajohtaja, ylilääkäri Minna Bäcklund kuvaa potilasmäärien kasvua merkittäväksi.
– Kyllä olemme huolestuneita tämän tilanteen kehittymisestä. Pääsääntöisesti olemme kuitenkin pärjänneet vielä varsin hyvin.
Tällä hetkellä koronatehot toimivat HUS-alueella Meilahdessa ja Jorvissa muiden tehohoito-osastojen yhteydessä.
Lue myös: MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Koronaan on kuollut eilisen jälkeen kolme ihmistä – uusia tartuntoja on 590, rokotettuja 14 000 lisää
THL: Tehohoidossa 35 potilasta
Hoitajat eivät halua koronateholle
Mikäli tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa edelleen, seuraava askel on avata Kirurgisen sairaalan yhteyteen Helsinkiin viime keväänä perustettu koronateho-osasto. Se on kuitenkin vaikeaa ilman valmiuslain voimassaoloa, sillä hoitajat ovat haluttomia siirtymään muilta osastoilta koronateholle vapaaehtoisesti.
Osasto avattiin viime keväänä ja sen toiminta ajettiin alas loppukesästä.
– Kyllä se näin ihan ymmärrettävästikin on. Kaikilla on vielä aika tuoreessa muistissa kevään tapahtumat, ja olihan se aika moinen kuormitus ihan fyysisesti ja myöskin sillä tavalla, että joutuu täysin pois omalta mukavuusalueeltaan uusiin ympyröihin ja hoitamaan kriittisesti sairaita potilaita.
Samalla muuta hoitoa pitäisi ajaa alas ja perua kiireettömiä leikkauksia. Parhaillaan ylihoitajat neuvottelevat tilanteesta ja pohtivat, miten hoitajapula koronatehoilla saataisiin ratkaistua.
Yksi ratkaisu saada hoitajia lisään vaativaan työhön on maksaa heille suurempaa palkkaa. MTV Uutisten tietojen mukaan tehohoitoon oltaisiin HUS-alueella rakentamassa hoitajapoolia, josta nämä olisivat tarpeen mukaan siirrettävissä myös pandemiaosastolle.
Lue myös: Koronatilanne pahenee - HUS päivitti kriisisuunnitelmansa
Potilaiden siirrot sujuneet hyvin
Bäcklundin mukaan tehohoitoa vaativien koronapotilaiden siirrot vaativat myös paitsi oikean ajoituksen, myös osaavaa henkilökuntaa. Täysin riskittömiä ne eivät ole.
– On katsottava, että potilas on siirtokunnossa, eikä liian sairas. Toisaalta juuri toipuvaa tai ehkä helpomman taudinkuvan mukaan menevää potilasta ei kannata lähteä siirtämään.
Siirrettävän potilaan mukaan ambulanssiin lähtee aina lääkäri.
– Osaavan ambulanssihenkilökunnan ja teho-osastojen henkilökunnan kanssa yhteistyössä nämä siirrot ovat sujuneet oikein turvallisesti.
Helsingissä koronateholla nuorimmat potilaat ovat tällä hetkellä alle 30-vuotiaita.
– Kyllä meillä on ihan kaikenikäisiä. Ihan tuosta nuorista aikuisista, noin 30-vuotiaista, sinne yli 70-vuotiaisiin. Kaikista ikäryhmistä tulee teho-osastolle potilaita.