Näin ihmiset yrittävät manipuloida sinua – lue varoittavat esimerkit!

Yritä oppia tiedostamaan, milloin sinua yritetään manipuloida.
Julkaistu 22.09.2011 14:04(Päivitetty 14.09.2012 10:46)

Tuntuuko sinusta, että sinua on viilattu linssiin, mutta et ole täysin varma miten? Tai että läheisesi tuntuisivat käyttävän sinua vain hyväkseen? Lue vinkit, mitä keinoja ihmiset käyttävät saadakseen sinut toimimaan heidän tahtonsa mukaan.

Sanalla manipulointi on ikävä kaiku, sillä monet manipuloijat ovat narsistisia ihmisiä, joilla on tarve hallita toisia ihmisiä. He kokevat olevansa suorastaan oikeutettuja tähän ja osaavat kietoa ihmiset pikkusormensa ympärille ja syyllistää heitä ilman omia syyllisyyden tuntoja. Toki ihmiset manipuloivat toisiaan tiedostamattakin.

Manipuloinnin tarkoituksena on johtaa ihmistä harhaan tarkoituksella – mainio manipuloija pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan toisten ajatuksiin ja tekemisiin, ja usein myös onnistuu tässä.

Koska tietämys on paras ase, voit itse vaikuttaa siihen onnistuvatko ihmiset manipuloimaan juuri sinua. Lue alta marcandangel.comin listaamat esimerkit.

1. Ajan ja huomion puutteeseen takertujat

Yksi tapa manipuloida on saada sinut sitoutumaan johonkin epämieluisaan tai -oleelliseen tehtävään juuri oikealla hetkellä, kun muutoin sanoisit ei. Tätä keinoa manipuloija käyttää silloin kun olet kiireinen, et ole täysin henkisesti hereillä tai ajatuksesi juoksevat muualla.

Esimerkki: On perjantai, kello lyö viisi, olet juuri kävelemässä pois työpaikkasi ovesta viikonlopun viettoon, kun kollegasi huikkaa, voisitko kenties ensi viikolla hoitaa hänen puolestaan tehtävät X, Y ja Z, koska hän itse on lähdössä lomalle. Kyseessä on "pikku juttu, helppo nakki, pieni homma".

"Toki", vastaat nopeasti – "laita vaikka sähköpostilla lisää yksityiskohtia."

Maanantaina selviää, että kyseessä ei olekaan pikkujuttu, eivätkä kyseiset hommat edes kuulu omiin työtehtäviisi.

Yritä oppia tiedostamaan, milloin sinua yritetään manipuloida.

2. Yleisten uskomusten muuttuminen faktoiksi

Tällainen manipuloija väittää asian olevan puhdasta faktaa yleisten uskomusten perusteella. Hän saattaa käyttää hienoja sanoja ja sanakäänteitä (katso kohta 3) ja vetoaa 'alan ammattilaisten' väittämiin.

Esimerkki: "En ole ainut joka on tätä mieltä: jopa yhdeksän kymmenestä lääkäristä sanoo dieettipilleri XYZ:n olevan turvallinen!"

3. Kapulakielen käyttäminen

Etenkin kiireisessä ja kireässä bisnesmaailmassa monisyisen ammattikielen (tai siansaksan) käyttäminen ja tarkoituksenmukainen monimutkaistaminen ovat keinoja säikäyttää sinut olemaan samaa mieltä asiasta, jota et täysin ymmärrä. Tähän keinoon perustuvat myös virka-, kapula- sekä byrokratiakieli.

Esimerkki: "Dynaaminen liikehdintä sivistyneessä demokratiassa johtaa matriisin luhistumiseen, vai mitä mieltä te olette?"

4. Auktoriteettiaseman hyväksikäyttäminen

Ihminen, jolla on vaikutusvaltaa, valtaa tai mainetta, todennäköisesti osaa varsin mutkattomasti vakuuttaa ja suostutella ihmiset taipumaan omaan tahtoonsa ja tottelemaan häntä.

Esimerkki: Siviilivaatteisiin pukeutunut poliisi koputtaa ovellesi ja sanoo kylmänrauhallisesti tulevansa tutkimaan asuntosi. Koska hän väittää olevansa poliisi (ja vaikka hän ei näyttänyt kotietsintälupaa), uskot hänen puhuvan totta.

5. Kohtuuttoman pyynnön esittäminen ensin

Kun joku esittää kohtuuttomalta tai ylenpalttiselta kuulostavan pyynnön, siitä on helppo kieltäytyä. Mutta jos kysymyksen esittäjä näyttää pettyneeltä, maansa myyneeltä ja esittää lähes heti perään huomattavasti kohtuullisemman pyynnön, kuinka siitä voi kieltäytyä?

Esimerkki: "Lahjottaisitteko 100 euroa hyväntekeväisyyteen?"

"Ikävä kyllä minulla ei ole niin suuriin summiin varaa.."

"Voi että.. no voisitteko lahjoittaa vaikkapa viisi euroa?"

Manipuloija yrittää vedota tunteisiisi, ajatuksiisi ja arvomaailmaasi.

6. Löyhät johtopäätökset

Sinua voidaan yrittää manipuloida vakuuttumaan jostain asiasta muka-nokkelilla johtopäätöksillä, joilla ei ole todellisuudessa ole painoarvoa.

Esimerkki: "Tämä vauvanruoka on täynnä vitamiineja ja mineraaleja. Se on erittäin terveellistä. Jos ostat edelleen muita vauvanruokatuotteita, laiminlyöt lapsesi terveyden!"

7. Pulan ja loppumisen illuusio

Jos jokin tuote on loppumaisillaan, sen täytyy olla hyvin suosittu, eikös? Tuotteet, tavarat (tai mahdollisuudet) ovat paljon vetoavampia, jos niitä on vain rajallinen määrä tarjolla.

Esimerkki: "Vain tänään alennuksessa! Rajallinen määrä! Osta ennen kuin loppuu!"

8. Todellisuuden koristelu

Todellisuuden 'kermakakkukuoruttelu' on kovin yleistä: sinulle uskotellaan, että jokin asia on parempi kuin se todellisuudessa onkaan. 13,90 euron hinta kuulostaa paljon paremmalta, kuin 14 euron. Myös varsinkin aikamääreet tuntuvat olevan aina joustavia.

Esimerkki: "Pöytänne on valmis viiden minuutin kuluttua." Miksi viiden? Koska se kuulostaa paremmalta kuin viidentoista.

9. Aiheen vaihtaminen

Joku onnistuu suuntaamaan puheenaiheen muualle, uuteen aiheeseen (mutta varsin epämääräiseen) alkuperäisestä. Samalla sinua saatetaan syyllistää, sanojasi vääristellä ja kääntää asia niin, aivan kuin sinä olisit huono ja paha ihminen.

Esimerkki: "Ai sinun mielestäsi ydinvoimaloita tulisi pitää nykyinen määrä? No, etkö nähnyt miten kävi Japanissa vuonna 2011? Sitäkö sinä haluat? Kaikki ihmiset ja viattomat eläimet kärsisivät, niinkö? Haluatko tosiaan olla siitä vastuussa? Mieti sitä ensi kerralla kun äänestät ydinvoimaloiden puolesta, niin!"

Ala anna ihmisten manipuloida sinua syyllistämällä.

10. Syyllistäminen

Aivan kuten yllä kohdassa nro 9, syyllistäminen on yksi pahimmista manipuloinnin keinoista. Syyllistäminen voi tulla jo ensimmäisessä lauseessa esille, jolloin sinua pidetään heti ensialkuun syyllisenä ennen kuin ehdit edes selittää mistä on kyse.

Esimerkkki: "Näin poikasi käsissä mustelmia. Mistä lähtien sinun mielestäsi lapsen fyysinen kurittaminen on ollut ok?"

11. Pelon lietsonta

Tunteillasi leikkiminen on manipuloijalle sallittua. Hän saattaa herättää sinussa syyllistämisen ohella pelontunteita hienostuneesti ja kun mietit ratkaisua tilanteeseesi, hän tarjoaa yllättäen omaansa.

Esimerkki: "Sinun työpanoksesi on ollut viime aikoina aika heikkoa ja minulle on ehdotettu, että laittaisin kaikki työnsä kanssa ponnistelijat koeajalle. Älä kuitenkaan huoli, en tee sitä nyt. Mutta nyt sinulla olisi oiva tilaisuus näyttää mihin sinusta on! Joten olisitko valmis tulemaan töihin tänä lauantaina?"

12. Lumipalloefekti

Tätä keinoa lapset osaavat käyttää jo pienestä pitäen! Ensin kysytään jotain pientä, ja kun annat pikkusormesi, sinulta viedään koko käsi: pyynnöt muuttuvat vain suuremmiksi ja suuremmiksi.

Esimerkki:

Lapsi: "Äiti, voinko mennä tunniksi leikkimään Liisalle?"

Äiti: "Toki."

Lapsi: "Soitin juuri Liisalle ja hän onkin menossa elokuviin illalla. Saanko minäkin mennä?"

Äiti: "Totta kai."

Lapsi: "Minulla on vain 5 euroa.. voisitko antaa lisää rahaa lippuun?"

Lapsi: "... niin, ja saisinko vielä rahaa popkorniin kun siellä tulee varmaan nälkä?"

Lapsi: "…ulkona sataa, voisitko viedä minut autolla sinne?"

Lapsi: ".. voisitko olla maailman paras äiti ja hakea meidät sitten elokuvista?"



AVA

Lähde: Marcandangel.com

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle