Intialaiset tutkijat ovat raportoineet ensimmäisestä merkittävästä tuloksesta Aditya-L1:stä, joka on maan ensimmäinen auringon havainnointilento avaruudessa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.
Tutkijoiden mukaan uudet tiedot voivat auttaa pitämään sähköverkot ja viestintäsatelliitit turvassa seuraavan kerran, kun auringon toiminta uhkaa maan ja avaruuden infrastruktuuria.
Heinäkuun 16. päivänä Aditya-L1:n mukana olevista seitsemästä tieteellisestä laitteesta tärkein, Visible Emission Line Coronagraph eli Velc, keräsi tietoja. Niiden avulla tutkijat pystyivät arvioimaan koronaalisen massapurkauksen (CME) tarkan alkamisajankohdan.
– Varautuneista hiukkasista koostuva CME voi saavuttaa matkallaan jopa 3 000 kilometrin nopeuden sekunnissa. Se voi suuntautua mihin tahansa suuntaan, myös kohti Maata, sanoo professori R Ramesh Intian astrofysiikan instituutista, joka suunnitteli Velcin.
Kuvituskuva. Voimakkain tiedetyistä aurinkomyrskyistä tapahtui vuonna 1859 ja se tunnetaan nimellä Carringtonin myrsky. Nimi tulee myrskyn havainneesta brittitiedemiehestä. Myrsky oli niin voimakas, että lennätinlaitteita hajosi ja revontulia nähtiin Karibialla asti.Maapallo, magneettikenttä, aurinko
Auringon myrskyt, auringonpurkaukset ja koronaaliset massapurkaukset vaikuttavat säännöllisesti Maan säähän. Ne vaikuttavat myös avaruussäähän.
Aurinkomyrskyillä monia vaikutuksia
Space.com-sivuston mukaan aurinkomyrskyt aiheuttavat harvoin suoraa uhkaa ihmishengelle, mutta ne voivat aiheuttaa sekasortoa Maassa häiritsemällä Maan magneettikenttää.
Niiden vaarattomin vaikutus on kauniiden revontulien synty pohjois- ja etelänavan läheisyydessä. Voimakkaampi koronaalinen massapurkaus voi aiheuttaa revontulia myös kauempana, esimerkiksi Lontoossa tai Ranskassa, kuten tapahtui toukokuussa ja lokakuussa.
Vaikutukset ovat kuitenkin paljon vakavammat avaruudessa, jossa koronaalisen massapurkauksen varautuneet hiukkaset voivat saada satelliitin koko elektroniikan toimimaan väärin. Ne voivat kaataa sähköverkkoja ja vaikuttaa sää- ja viestintäsatelliitteihin.
– Nykyään elämämme on täysin riippuvainen viestintäsatelliiteista. CME:t voivat häiritä internetiä, puhelinlinjoja ja radioviestintää, professori Ramesh sanoo.
– Se voi johtaa täydelliseen kaaokseen.
Lue lisää: Utsjokelainen Tiina näki vilauksen auringosta – tältä valo näytti!
Tutkijat sanovat, että jos pystymme näkemään, mitä Auringossa tapahtuu ja havaitsemaan aurinkomyrskyn tai koronaalisen massapurkauksen reaaliajassa ja seuraamaan sen lentorataa, voisi se toimia ennakkovaroituksena sähköverkkojen ja satelliittien kytkemiseksi pois päältä.
Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa, Euroopan avaruusjärjestö ESA, Japani ja Kiina ovat tarkkailleet Aurinkoa avaruuteen perustuvilla aurinkolennoillaan jo vuosikymmeniä.
Intian avaruusjärjestö Isro liittyi tähän valikoituun joukkoon aiemmin tänä vuonna Aditya-L1:llä, joka on nimetty hindujen auringonjumalan mukaan.
Aditya-L1 pystyy avaruudessa sijaitsevalta näköalapaikaltaan tarkkailemaan Aurinkoa jatkuvasti, jopa pimennysten ja pimennysten aikana sekä tekemään tieteellisiä tutkimuksia.
Ennustettavuus paranee
Professori Ramesh sanoo, että kun katsomme Aurinkoa Maasta käsin, näemme oranssin tulipallon, joka on fotosfääri, eli Auringon pinta tai tähden kirkkain osa.
Ainoastaan täydellisen auringonpimennyksen aikana, kun Kuu kulkee Maan ja Auringon välissä ja peittää fotosfäärin, voimme nähdä Auringon koronan, eli Auringon uloimman kerroksen.
– Velcin avulla voimme arvioida tarkasti, milloin koronaalinen massapurkaus alkaa ja mihin suuntaan se on matkalla.
Vuonna 1989 koronaalinen massapurkaus katkaisi osan Kanadan Quebecin sähköverkosta yhdeksäksi tunniksi, jolloin kuusi miljoonaa ihmistä jäi ilman sähköä.
Marraskuun 4. päivänä vuonna 2015 auringon aktiivisuus häiritsi lennonjohtoa Ruotsissa ja joillakin muilla eurooppalaisilla lentokentillä, mikä johti tuntikausien kaaokseen.
Lähde: BBC