Kaamosoireiluun apua psykologin vinkistä: "Osalle meistä työkyvyn kannalta välttämätöntä"

Syksyllä valo vähenee ja tekemisen kuuluisi hidastua. Nykymaailmassa tämä ei kuitenkaan toteudu.

Kun kesän riennoista laskeudutaan syksyyn, sekä hämärä että väsymys saattavat lisääntyä. Modernissakin maailmassa vuodenajat vaikuttavat ihmiseen.

– Olemme edelleen hermostolta eläimiä, eli reagoimme vuoden kiertokulkuun, psykologi, psykoterapeutti ja tietokirjailija Hanna Markuksela muistuttaa.

"Osalle meistä työkyvyn kannalta tämä on välttämätöntä"

Syksyllä vauhtia kannattaisi hiljentää. Hämärässä energiatasot laskevat.

– Tarvitsemme valoa jaksamiseen. Sanoisin ihan ykkösvinkkinä tähän aikakauteen, että mieti valoaltistusta ja sen ajoittamista, Markuksela vinkkaa.

Omilla valinnoillaan voi toki vaikuttaa jaksamiseensa. Tärkeää on esimerkiksi se, onko unelle aikaa ja mahdollisuuksia. Kaamosoireilu voi käynnistyä nopeasti syksyn tullen, kun valo vähenee. Jopa 30 prosenttia väestöstä kärsii kaamosrasituksen oireista.

Avuksi voi ottaa kirkasvalolampun, josta "otetaan" valoa aamun aikana.

– Osalle meistä työkyvyn kannalta tämä on välttämätöntä, Markuksela linjaa.

"Yritämme pysyä sellaisessa tahdissa ja tekemisen tyylissä, joka ei ole meille luontaista"

Ihminen ei jaksa suorittaa robotinkaltaisesti samalla vauhdilla koko vuotta. Siksi omia aikatauluja kannattaisi Markukselan mukaan suunnitella niin, että syksyn hämärään säästyisi enemmän palautumisaikaa. Harva osaa hidastaa, ja moni uupuu jo nuorena.

– Tämä kertoo siitä, että yritämme pysyä sellaisessa tahdissa ja tekemisen tyylissä, joka ei ole meille luontaista.

Toki osa työntekijöistä jaksaa painaa pitkää päivää. Jos suuri osa kuitenkin kärsii jaksamisen ongelmista, pitäisi Markukselan mukaan herätä. Yhteiskunnassa jonkin pitäisi muuttua.

– Hirveän monet jutut, jotka alkavat olla perusosa elämää, kuten että saamme väärään aikaan kirkkaita valoja, rasitamme aivoja enemmän kuin koskaan, eli työ ei ole samalla tavalla ruumiillisesti rasittavaa, näiden takia ihmiset ovat yhä nuorempana ylirasittuneita. Emme pääse purkamaan stressiä päivän aikana lajinomaisesti, Markuksela sanoo.

Miten stressi puretaan? Miksi osa ihmisistä jaksaa paremmin kuin toiset? Miksi tiettyyn työrytmiin sulloutuminen tekee hallaa? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Yhdeksän kymmenestä uupuu jo uran alkumetreillä – missä vika?

Lue myös:

    Uusimmat