Tutkijat löysivät merkkejä moninkertaisesti lähihistorian voimakkainta aurinkomyrskyä voimakkaammasta avaruussään ilmöistä, joka voisi tehdä koko sähköverkkomme toimintakyvyttömäksi. Tutkijoiden arvioiden mukaan moinen ilmiö todistetaan kerran tuhannessa vuodessa, mutta sen todellinen luonne on yhä epäselvä.
Vuoden 1859 aurinkomyrsky on lähihistorian voimakkain. Myös Carringtonin tapauksena tunnettu myrsky alkoi Auringon koronan eli ulomman kaasukehän massapurkauksesta. Tavallista voimakkaampi purkaus suuntasi suoraan Maahan.
Uudessa tutkimuksessa puun vuosirenkaisiin varastoitunut radiohiili vihjaa, että Maahan on osunut jopa 12 kertaa voimakkaampia myrskyjä, uutisoi Interesting Engineerin -sivusto.
5:35Näin Carrington-aurinkomyrsky uhkaa Maan sähköverkkoja.
Vuosirenkaiden paljastama ilmiö kylvisi tuhoa tietoliikenteessä
Vuosirenkaiden perusteella on havaittu, että vuonna 774 ilmakehään pöllähti poikkeuksellisen valtava määrä radiohiiltä. Vastaava määrä tuhoaisi nykypäivänä Maata kiertävät satelliitit, sähköverkon ja internetkaapelit.
Radiohiili eli C-14 on radioaktiivinen hiilen isotooppi, jota syntyy ilmakehässä kosmisen säteilyn seurauksena. Kosmiseksi säteilyksi kutsutaan avaruudesta saapuvia suurenergisiä hiukkasia.
Aurinkomyrskyt sysäävät radiohiiltä ilmakehään. Edellisissä tutkimuksissa tavallista suuremmat radiohiilipiikit on selitetty rajummilla aurinkomyrskyillä. Aurinkomyrsky voi näkyä Maassa harmittomina revontulina, mutta myös vakavat seuraukset ovat mahdollisia.
Lue myös: Miten internet- tai sähköverkko voisi kaatua pysyvästi ja mihin se johtaisi? "Miljoonat voisivat nääntyä nälkään"
Radiohiilipiikit eivät ehkä aurinkomyrkyjä
Queenslandin yliopiston tutkija Benjamin Pope päätti analysoida tutkimuksia puiden vuosirenkaista selvittääkseen, mistä voimakkaat radiohiilipiikit ovat peräisin. Hän halusi haastaa suositun aurinkomyrsky-hypoteesin.
Puiden vuosirenkaista voidaan päätellä, milloin radiohiiltä on ollut poikkeuksellisen paljon ilmakehässä. Se onnistuu mittaamalla isotoopin pitoisuutta.
Tutkinto-opiskelijat kehittivät ohjelman, jolla käytiin läpi aikaisemmissa tutkimuksissa kerättyä vuosirengasdataa. Syntyi malli, joka havainnollistaa hiilimääriä vuosirenkaissa 10 000 vuoden ajanjaksolta.
Kummallinen ilmiö esiintyi kerran vuosituhannessa
Tutkimustulokset osoittavat, että kummallisia radiohiilipiikkejä esiintyy kerran tuhannessa vuodessa. Pahimmillaan radiohiilipitoisuus on ollut ilmakehässä korkealla tasolla jopa kolmen vuoden ajan.
Tutkijat epäilevät, että kyseessä ei ole tavanomaista suurempi auringonpurkaus vaan jatkuva purkaus, joka kestää kuukausia tai jopa vuosia.
– Osoitimme, että ilmiö ei korreloi aurinkopilkkujen aktiivisuuden kanssa, tutkimuksen kirjoittaja Qingyuan Zhang sanoo.
Popen mukaan on huolestuttavaa, että piikkien syntyperää ei täysin tunneta.
– Saatavilla olevan datan perusteella vastaavan tapahtuman todennäköisyys seuraavan vuosikymmenen aikana on prosentin luokkaa, hän arvioi.
Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences -lehdessä.