Isisin rahoitus perustuu useisiin lähteisiin, joista merkittävinä pidetään muun muassa öljytuloja, käteisen rosvoamista pankeista, omavaltaista verotusta ja kidnappauksia.
Isisin rahavirtoihin perehtynyt taloustieteen professori Frank R. Gunter on arvioinut, että Isisin rahavirrat uhkaavat ehtyä. Isis on saanut kerättyä lyhyessä ajassa huomattavat taloudelliset resurssit, mutta Gunterin mukaan niiden ylläpitäminen on vaikeaa.
– Sen täytyy joko laajentua nopeasti tai tuhoutua hitaasti, Gunter arvioi kesällä Foreign Policy Research Instituten artikkelissa.
Gunterin mukaan Isis on saanut valloittamiltaan alueilta aluksi valtavasti tuloja, mutta se ei pysty pitämään rahavirtoja yllä. Järjestön nujertamiseksi olisi tärkeää estää sitä valtaamasta uusia kaupunkeja.
– Ei pelkästään inhimillisten tragedioiden ehkäisemisen takia, vaan myös siksi, että Isisiä estetään ryöstämästä lisää pankkeja, maatiloja ja yrityksiä. Järjestön kasvun estäminen kuristaa sen.
Isisin rahoituksen tyrehdyttäminen vaatii kansainväliseltä yhteisöltä erilaisia ratkaisuja verrattuna esimerkiksi terroristijärjestö al-Qaidan rahoituksen suitsimiseen. Al-Qaida nojasi merkittävässä määrin Persianlahden varakkaisiin tukijoihin, mutta Isis kerää rahoitusta erityisesti omalta alueeltaan. Näin ollen perinteiset pankkijärjestelmien kautta toteutetut toimet tehoavat Isisiin heikommin kuin al-Qaidaan.
Mielivaltaisia veroja ja maksuja
Isisin keskeinen tulonlähde sen kontrolloimilla alueilla on erilaisten verojen ja maksujen periminen. Toiminta on mafian kaltaista eli rahaa peritään kuvitteellisista palveluista tai suojelusta. Yrityksiin kohdistuvat mielivaltaiset verot ja maksut ovat aiheuttaneet sen, että osa yrittäjistä on lopettanut toimintansa kokonaan.
Myös käteisen ryövääminen pankeista on tuonut rahaa järjestön kassaan. OECD:n alainen hallitusten välisen toimintaryhmän FATF:n raportin mukaan Isis on katsonut alueillaan toimivien valtiollisten pankkien varat omikseen ja yksityisten pankkien osalta se perii viiden prosentin palkkion käteisnostoista. Nämä rahavirrat hyytyvät myös, kun uusia talletuksia Isisin kontrolloimiin pankkeihin ei uskalleta tehdä.
Öljytulot uhattuna
Isisin on arvioitu tienaavan jopa 50 miljoonaa dollaria kuukaudessa öljyn avulla. Järjestön vastainen koalitio onkin pyrkinyt iskemään öljytuloihin. Eilen Yhdysvaltain hävittäjät iskivät Itä-Syyriassa rekkoihin, joita järjestö on käyttänyt raakaöljyn salakuljettamiseen.
Isisilla on öljyn suhteen sama ongelma kuin Irakin turvallisuusjoukoilta kaapattujen aseiden ja muun kaluston kanssa: sillä on rajallisesti kykyä operoida ja ylläpitää laitteistoa.
– Esimerkiksi Syyrian al-Omarin öljykentällä tulisi käyttää erityistä vesi-injektiomenetelmää, jotta tulos olisi maksimaalinen. Koska Isisillä ei ole tarvittavaa osaamista ja laitteistoa, se pystyy irrottamaan vain murto-osan kentän potentiaalisesta tuotannosta, todetaan FATF:n helmikuisessa raportissa.
Yhdysvaltain ulkoministeriön arvion mukaan öljytulot ovat tämän vuoden osalta aiempaa pienempiä paitsi sotilaallisten iskujen, myös öljyn maailmanmarkkinahinnan alamäen takia. Lisäksi Yhdysvallat arvioi, että Turkin toimet raja-alueella öljyn salakuljetuksen kitkemiseksi ovat vähentäneet Isisin öljytuloja.
Lunnaita maksetaan – ainakin salassa
Yksi Isisin tulonlähteistä on ollut kidnappaukset ja niiden avulla saatavat lunnasrahat. Järjestön arvioidaan kaapanneen satoja ihmisiä. YK:n mukaan valtaosa kaapatuista on alueen omia asukkaita, mutta rahallisesti suurimmat vaatimukset tehdään ulkomaalaisista. Osa kaapatuista onkin vapautettu lunnaita vastaan, mutta osa on murhattu brutaalina viestinä maailmalle.
Kaappauksista saadun tulon arviointi on vaikeaa, koska tyypillisesti lunnaiden maksaminen halutaan salata ja maksajina on usein yksityisiä yrityksiä. Kansainvälisen yhteisön virallinen periaate on, että lunnaita ei pidä maksaa. Erityisesti Yhdysvallat on ollut tiukasti lunnaiden maksamista vastaan. Ajatuksena on, että jos lunnaita ei makseta, niillä tienaavat rikollisryhmät vähitellen luopuvat kidnappauksista.
Todellisuudessa käytäntö voi olla toinen. Esimerkiksi Al Jazeera -uutiskanava paljasti lokakuussa, että Italia on –vastoin virallista linjaansa – maksanut mittavia lunnaita sekä Somaliassa että Syyriassa.
Professori Gunter arvioi, että tuottoisat ulkomaalaisten kaappaukset ovat ehtyvä tulonlähde, koska he eivät turvallisuussyistä enää oleskele alueella entiseen tapaan.
– Uhka joutua kidnappauksen tai ihmiskaupan kohteeksi on aiheuttanut sen, että myös asukkaat pakenevat Isisin kontrolloimilta alueilta. Koska lähtijöillä on arvokasta osaamista ja varallisuutta, heidän lähtönsä heikentää Isisin valtaa, Gunter toteaa.
Vierastaistelijoiden omat rahalähteet
- Rikollisuus, esimerkiksi huumekauppa
- Sosiaaliavustukset, esimerkiksi työttömyyskorvaukset ja perheavustukset
- Maksamatta jätetyt kulutusluotot
- Useiden pankkitilien avaaminen ja pankin salliman tilinylityksen hyödyntäminen käteisen saamiseksi
- Lahjoitukset perheeltä, läheisiltä ja tukijoilta (kerätään sosiaalisen median kautta, lähetetään joko käteisellä tai rahansiirtopalvelun kautta)
Lähde: FATF / Ranska
Vierastaistelijat maksavat omia matkojaan
Isis saa resursseja toimintaansa myös ulkomailta muun muassa järjestön riveihin lähtevien taistelijoiden kautta. FATF:n arvion mukaan apu on kuitenkin ensisijaisesti miesvoimaa ja rahallinen merkitys on melko vähäinen. Järjestö hyötyy kuitenkin siitä, että osa lähtijöistä maksaa itse kulujaan. Tyypillisesti he maksavat oman matkansa ja tuovat mukanaan pienen määrän käteistä.
Amerikkalaisen NBC-kanavan lähteiden mukaan vierastaistelijat tienaavat Isisin riveissä eniten: jopa 1000 dollaria kuukaudessa. Professori Gunter arvioi, että järjestön taloudellisten resurssien tiukentuessa se saattaa pyrkiä eroon joistain vierastaistelijoista ja heidän aiheuttamistaan kustannuksista. Palaajat voivat toisaalta lisätä terrorismin riskiä lähtömaissaan.
Sosiaalisessa mediassa kerätään rahaa
Yhdysvaltain ulkoministeriön arvion mukaan Isisin alueiden ulkopuolelta kerätyn tulon osuus on pieni, mutta toiminta saattaa olla lisääntymään päin.
FATF-järjestö huomauttaa, että sosiaalisen median ja joukkorahoituksen rooliin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Isis on aktiivisesti läsnä muun muassa viestipalvelu Twitterissä ja toteuttaa siellä ammattimaisia markkinointioperaatioita. Yhdysvaltain ulkoministeriön arvion mukaan järjestöllä ja sen tukijoilla on noin 46 000 Twitter-tiliä. Rahapyyntöjä on esitetty Twitterin kautta ja maksuista on voitu sopia esimerkiksi Skype-verkkopuhelun avulla.
Viranomaiset ja sosiaalisen median yhtiöt ovat saaneet terrorismin vastaisessa taistelussa apua hakkeri- ja aktivistiryhmä Anonymousilta. Viimeisin sodanjulistus ryhmältä kuultiin Pariisin terroritekojen jälkeen. Ryhmää edustava tili tiedotti tänään puoliltapäivin, että operaatiossa on saatu nurin jo 5500 Isisiin liittyvää Twitter-tiliä.