Haluatko säästyä dementialta? Älä laiminlyö tätä päivittäistä toimea

0:36imgVideolla kerrotaan yleisimmät syyt sille, miksi suussa maistuu metalli tai veri.
Julkaistu 09.07.2021 13:47

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Aiempia tutkimuksia yhdistelevä meta-analyysi vahvistaa, että hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen kannattaa. Se voi nimittäin suojata kognitiivisten eli tiedollisten toimintojen heikentymiseltä. Hampaiden harjaamisen lisäksi hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin.

Huono hammashygienia ja suussa muhiva tulehdus on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua lukuisiin eri tauteihin, myös muistisairauksiin. Uusi meta-analyysi vahvistaa käsitystä, jonka mukaan hampaista huolehtiminen edistää myös aivojen terveyttä.

New Yorkin yliopiston tutkijat perehtyivät 14 eri tutkimukseen, joihin osallistui yhteensä yli 34 000 henkilöä ja lähes 4700 henkilöä, joiden tiedolliset toiminnot olivat heikentyneet.

Analyysi osoitti, että hampaattomuus lisäsi kognitiivisen heikentymän sekä dementian riskiä, vaikka muut altistavat riskitekijät otettiin huomioon. Jokaisen hampaan menettämisen myötä riski kognitiivisten toimintojen heikentymiseen ja dementiaan sairastumiseen kasvoi, tutkijat kertovat tiedotteessaan.

Riski ei kuitenkaan ollut merkittävä sellaisilla iäkkäillä henkilöillä, jotka käyttivät hammasproteeseja. Tämä vihjaa, että oikein ajoitettu hammashoito suojaa tiedollisten toimintojen heikkenemiseltä.

Löydökset ilmestyivät The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine -julkaisussa.

Lue myös: Alzheimeriin sairastunut neurologi kertoo, miten taudin etenemistä voi hidastaa – "Suurimmalla osalla ei ole hajuakaan..."

Näin tutkijat selittävät ilmiötä

Tutkijoilla on eri teorioita huonon suun terveyden ja heikentyneen aivoterveyden välistä yhteyttä selittämään.

Esimerkiksi hampaattomuus voi vaikuttaa pureskelukykyyn, mikä saattaa vähentää mahdollisuuksia syödä terveellistä ruokaa ja saada niistä aivoterveydelle olennaisia ravintoaineita. Hammasproteesit puolestaan auttavat potilasta syömään hyvin.

Lue myös: Tällainen ruokavalio pienentää riskiä monen suomalaisen suussa muhivaan tulehdukseen – kansantauti altistaa sydänsairauksille

Suun tulehdustila voi myös heijastua aivojen tulehdustilaan ja tiedollisten toimintojen heikkenemiseen. Hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava ja hoitamattomana hampaiden menetyksiin johtava parodontiitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta ja haitalliset bakteerit voivat siirtyä suusta verenkiertoon.

Parodontiitin on todettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, joihinkin syöpiin, diabetekseen sekä Alzheimerin tautiin.

Huono suun terveys voi olla osin seurausta myös heikosta sosioekonomisesta asemasta, jonka on osoitettu olevan yhteydessä ikääntyneiden terveyspalvelujen käyttöön ja muistisairauslääkkeiden käytön aloitukseen myös Suomessa.

Huolehdi hammashygieniasta ja käy hammaslääkärissä

Hammas- ja suusairaudet ovat hyvin yleisiä, muistuttaa Hammaslääkäriliitto. Usein krooniset suun tulehdukset ovat oireettomia tai vähäoireisia, minkä vuoksi ne pääsevät etenemään salakavalasti.

Hoitamattomana parodontiittiin johtava ientulehdus syntyy, jos hampaan pinnalle kertyy riittävästi bakteeripeitteitä eli plakkia. Hyvä suuhygienia on ientulehduksen ehkäisyn ja hoidon kulmakivi.

Hampaat tulisi harjata aamuin illoin pehmeällä harjalla. Hammasvälit pitäisi puhdistaa päivittäin ennen toista hammaspesua. Tupakointi kannattaa lopettaa sekä suun että aivojen terveyden vuoksi.

Jos ientulehduksesta kertovat oireet – ikenien turpoaminen, punoittaminen ja vuotaminen – eivät lakkaa viikon sisällä, on syytä käydä hammaslääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Harjaatko hampaasi keltaisiksi? Hammaslääkäri varoittaa pesuvirheestä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Videolla hammalääkäri kertoo viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

0:46img

Lähteet: New York University, CNN, JAMDA, Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset