Näin kohtalokas salmonellavirhe tapahtui – 4 000 kanaa kärsi seuraukset

Laboratorion virhe koitui 4000 kanan kohtaloksi 0:45
Katso videolta tapauksen taustat.

Virheellinen positiivinen salmonellanäyte koitui 4 000 kanan kohtaloksi Lappeenrannassa kesällä. Laboratorion selvitys kertoo, mitä tapahtui.

Näytteen tutkineen laboratorion mukaan Kuorttisen kanalan näytteen ja vertailunäytteen välillä tapahtui ristikontaminaatio, kun näytteitä käsiteltiin laboratorion samassa biosuojakaapissa samaan aikaan.

Saastuminen on voinut tapahtua joko pisaran myötä tai työntekijän käsien tai työskentelypinnan kautta.

Kuorttisen luomukanala kertoi heinäkuun alussa tuskastaan väärän positiivisen salmonellatuloksen kanssa. 

Tilan omistajat Kaisa ja Janne Rautakannel joutuivat toukokuussa lopettamaan kaikki 4 000 kanaansa positiivisen salmonellanäytteen takia. Myös 100 000 munaa piti hävittää ja tilalta ei saanut myydä mitään kolmeen viikkoon. 

Kesäkuussa kanala sai Ruokavirastolta viestin, jossa kerrottiin, että tilalla ei ole koskaan ollutkaan salmonellaa, vaan laboratoriossa oli tapahtunut virhe. Eurofins Scientific Finland ei ole julkisuuteen kommentoinut tapahtunutta virhettä.

Janne Rautakannel arvioi aiemmin MTV Uutisille, että lopulliset tappiot laboratorion virheen takia tulee olemaan reilusti toista miljoonaa. 

Näin virhe tapahtui

Eurofins Scientific Finland Oy:n Ruokavirastolle toimittaman selvityksen mukaan kanalanäytteen saastuminen tapahtui, kun vertailunäytettä pipetoitiin koeputkiin biosuojakaapin sisällä ja samana päivänä kanalanäytteen näytepussi avattiin samaisessa kaapissa.

Mahdollista laboratorion mukaan on, että saastuminen on tapahtunut joko vertailunäytteen näytepussin avaamisen yhteydessä biosuojakaapissa tai kun työntekijä käsitteli vertailu- ja kanalanäytteitä.

Näytepussin avaamisen aikana pussista on voinut vapautua pisaroita kaapin sisälle, jossa siis myös kanalanäytettä pidettiin. 

Molempia näytteitä käsitellyt työntekijä on voinut myös siirtää salmonellaa joko käsiensä tai työskentelypinnan kautta kanalanäytteeseen.

Vertailunäytteiden esirikasteet sisältävät suuren pitoisuuden salmonellaa, joten vähäinenkin kontaminaatio on voinut johtaa virhepositiiviseen tulokseen, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä nostetaan myös esille, että laboratorio oli maaliskuussa 2024 muuttanut uusiin tiloihin, jonne oli suunniteltu myös erillistä huonetta alkutuotannon näytteiden käsittelyä varten. Erillisen tilan sekä erillisen biosuojakaapin tarkoituksena on vähentää kontaminaation riskiä. 

Tilaa ei kuitenkaan otettu käyttöön, sillä huoneeseen ei ollut hankittu vielä biosuojakaappia. Syytä hankinnan toteuttamisen viivästymiselle ei selvityksessä kerrota.

Lisäkoulutusta ja suljettava jäteastia

Laboratorion mukaan on "ilmeistä", että vertailututkimusten testausprosessia tulee muuttaa tapahtuneen vuoksi.

Vertailunäytteiden esirikastepusseihin kiinnitetään jatkossa merkkitarra, jonka perusteella ne tunnistetaan paremmin.  Myös näytteiden siirrostukset tullaan suorittamaan erillisenä eränä ja vasta muiden saman päivän näytteiden käsittelyn jälkeen.

Näytteistä vapautuvia aerosolien muodostumista halutaan ehkäistä, ja uuden ohjeistuksen mukaan käytetyt pipetit laitetaan suljettavaan jäteastiaan avoinna olevan jätepussin sijaan.

Laboratorio kertoo myös aloittaneensa henkilöstönsä lisäkoulutuksen sekä laboratorion olosuhdevalvonnan tihentämisen. Aiemmin pinta- ja laskeumanäytteitä otettiin laboratoriossa kuusi kertaa vuodessa, eli käytännössä joka toinen kuukausi, kun nyt muutosten myötä se tullaan suorittamaan joka kuukausi.

Myös maaliskuusta asti suunniteltu erillinen tila alkutuotannon näytteiden analysointiin otetaan käyttöön. Suunniteltu aikataulu uuden tilan ja uuden biosuojakaapin käyttöön on vuoden 2024 loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat