Tuhansien kanojen kuoleman aiheuttaneella laboratoriolla kymmeniä rikkeitä – Porvoon kaupunki purkaa sopimuksen

Laboratorion virhe koitui 4000 kanan kohtaloksi 0:45
Katso myös: Laboratorion virhe koitui 4000 kanan kohtaloksi

Kohtalokkaan virheen tehnyt laboratorio on syyllistynyt useisiin rikkeisiin. 

Aiemmin kesällä uutisoitiin, kuinka Lappeenrantalainen Kuorttisen luomukanala joutui lopettamaan tuhansia kanoja salmonellalöydöksen vuoksi. Testi osoittautui kuitenkin virheelliseksi, ja virhe oli tapahtunut sen analysoineessa laboratoriossa.

Kyseinen Eurofins Scientific -laboratorio on syyllistynyt myös suureen määrään sopimusrikkeitä, minkä takia Porvoon kaupunki on päätynyt purkamaan sopimuksen sen kanssa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti.

Terveydensuojelusuunnittelija Maarit Lönnroth sanoo MTV Uutisille, että rikkeitä on kirjattu noin 150 kappaletta. Hän kuitenkin huomauttaa, että lukemassa osa näytteistä esiintyy useaan kertaan.

Lönnrothin toimialaa on ympäristöterveydenhuolto, mistä Porvoon kaupunki vastaa Itä-Uudenmaan osalta.

Eurofinsillä on useita toimialoja ja lukuisia laboratorioita eri puolilla Suomea. Porvoon kaupunki on käyttänyt samaa Helsingissä sijaitsevaa laboratoriota pitkään. Ennen viime vuotta se ei vielä ollut Eurofinsin omistuksessa.

– (Vuodelta) 2015 on meillä ensimmäiset tulokset sieltä, Lönnroth sanoo.

Vita laboratoriot -yhtiö myi kyseisen Helsingin toimipisteen Eurofinsille vuonna 2023. Tämän jälkeen alkoivat ongelmat.

– Meidän kohtaamamme ongelmat ovat johtuneet pääasiassa tiedonsiirrosta. Jos on esimerkiksi tehty kymmenen analyysia, niin vain yhdeksän tulosta on siirtynyt, Lönnroth kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ei vaaraa

Tulokset ovat välillä myös viipyneet matkalla, mutta Lönnroth huomauttaa, että ongelmista huolimatta varsinaista vaaraa tai haittaa ei kenellekään ole syntynyt.

– Poikkeavat tulokset olemme saaneet välittömästi puhelimitse.

Lappeenrannan kanojen lopettamiseen johtaneen virhetuloksen kaltaisia tapauksia ei Lönnrothin mukaan ole Porvoossa tullut vastaan.

– Meillä ei ole sellaisia ollut. Pääosin luotamme tuloksiin, eli sitä ongelmaa ei ole.

Ongelmat laboratorion kanssa ovat olleet riittävän suuria sopimuksen purkamiseen, mutta Lönnroth ei sulje pois Eurofinsin käyttöön palaamista myöhemmin.

– Olemme antaneet heille määräaikoja, milloin ongelmat pitäisi korjata, mutta niitä ei vielä ole pystytty korjaamaan riittävälle tasolle.

Laboratoriopalvelu on terveysviranomaiselle välttämätön. Lönnroth kertookin, että keskustelut asiasta käytiin etukäteen ennen sopimuksen purkamista, ja uusi laboratorio valittiin aikaisemman kilpailutuksen perusteella.

Porvoon kaupunki tiedotti sopimuksen purkamisesta tiistaina. Uuden palvelutuottajan käyttöön siirrytään syyskuun alussa.

– Viime vuodesta alkaen on ilmennyt lukuisia ja toistuvia tai jatkuvia puutteita palveluntuottajan sopimusvelvoitteiden täyttämisessä. Olemme antaneet palveluntuottajalle mahdollisuuden korjata epäkohdat, mutta näin ei ole tapahtunut, vt. kaupunginjohtaja Pekka Söyrilä sanoo tiedotteessa.

Vaikka kenellekään ei ole aiheutunut rikkeiden johdosta vaaraa, ovat ne tiedotteen mukaan aiheuttaneet kohtuuttoman määrän lisätyötä ja epävarmuutta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikä Eurofins?

Uuden laboratorion etsiminen vaikeutuu pienten toimijoiden lopettaessa, ja suurten ostaessa niitä itselleen.

Eurofins on maailmanlaajuinen laboratorioyritys, jolla on verkkosivujensa mukaan yli 900 laboratoriota 62 maassa.

Suomessa yhtiöllä on viisi eri toimialaa, toimipisteitä 23 paikkakunnalla, ja yli 600 työntekijää.

Vaikka Vita Laboratorioiden toimipiste siirtyi yhtiön omistukseen vasta viime vuonna, Eurofins on toiminut Suomessa pitkään. Eurofins Scientific Finland Oy on Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän mukaan perustettu vuonna 1998 Raisioon.

Eurofins on laajentanut toimintaansa Suomessa samalla kun pienempiä laboratorioita on lopettanut. Porvoossakin käytettiin paikallista laboratoriota, kunnes se sulki ovensa kymmenisen vuotta sitten.

Lappeenrannan Kuorttisen luomukanalan tapauksessa Eurofins on myöntänyt tapahtuneen virheen, mutta ei toistaiseksi ole suostunut sille esitettyihin korvausvaatimuksiin.

MTV Uutiset ei tiistai-iltaan mennessä tavoittanut Eurofinsin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat