Laboratorion virhe koitui 4 000 kanan kohtaloksi: "Seurasimme kyyneleet silmissä"

0:45imgKatso lyhyesti videolta, mistä tapauksessa on kyse!
Julkaistu 02.07.2024 20:00

Sini Törrönen

sini.torronen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Petteri Hiltunen

petteri.hiltunen@mtv.fi

Lappeenrantalaisen luomukanalan kohtaloksi koitui laboratorion armoton virhe. 

Kuorttisten luomukanalan yli 4000 kanaa jouduttiin lopettamaan turhaan virheellisen salmonellanäytteen vuoksi. 

Kaisa ja Janne Rautakannel kertoivat tilan Facebook-sivuilla kesäkuun alussa, että heidän kanalassaan todettiin toukokuussa salmonellaepäily. 

– Heti epäilyn jälkeen läänineläinlääkäri määräsi meidän munat ja kanat myyntikieltoon salmonellan leviämisen estämiseksi, he kirjoittavat Facebook-päivityksessä.

– Seurasimme kyyneleet silmissä, kun nuorten kanojen elämä päättyi liian aikaisin, päivitys jatkuu.

Tilan mukaan tilaukset olivat jäissä kolmen viikon ajan, kun kunnaneläinlääkärit ja Ruokavirasto ottivat tilalla lisänäytteitä. Tila sai puhtaat paperit toukokuun viimeisenä päivänä, ja luvan jatkaa toimintaansa. 

– Myö selvitään, mutta hinta sille on kova. Osaa taloudellisista tappioista emme saa ikinä takaisin. Henkisistä puhumattakaan, tila kirjoitti Facebookiin kesäkuun alussa.

Vahinko ehti tapahtua, vaikka tautia ei ollutkaan

Tapahtumat tekivät kuitenkin täyskäännöksen, kun kesäkuussa Rautakannet saivat uuden sähköpostin ruokavirastolta. 

Tilalla ei koskaan ollut salmonellaa. Laboratoriossa oli tapahtunut virhe. 

Rautakanteleet jakoivat pysäyttävän sähköpostin maanantaina Facebookissa: 

"Ruokaviraston jatkotutkimusten ja omien selvitystemme perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että tähän raporttiin liittyvä salmonellatulos on aiheutunut laboratoriossa tapahtuneesta virheestä. Virheellisen tuloksen on ilmeisesti aiheuttanut toisesta salmonellapositiivisesta näytteestä tapahtunut kontaminaatio."

0207-kanalaviestiRautakanteleet jakoivat pysäyttävän sähköpostin maanantaina Facebookissa.

Ilmeisen järkyttyneet tilan omistajat jatkoivat Facebookin puolella kertomalla kokemuksestaan. 

– Virheellisen tuloksen takia myö menetettiin yli 4 000 parhaassa muninnassa ollutta luomukanaa. Meille ei saanut tulla uudet tiput kasvamaan. Myö ei saatu myydä mitään kolmeen viikkoon. Meidän aikataulut ja suunnitelmat meni roskikseen.

Aivan järjettömän työmäärän lisäksi tämä on aiheuttanut valtavat taloudelliset ja henkiset tappiot. Meillä on kylmä rinki hanurissa, kun emme tiedä miten selviämme eteenpäin, Facebook-päivitys jatkuu.

Rautakanteleet ottivat lain vaatimat rutiininäytteet itse ja lähettivät ne laboratorion tutkittavaksi. Laboratorio ilmoitti salmonellaepäilystä, minkä eläinlääkäri seuraavana päivänä vahvisti.

– Pyysimme moneen otteeseen, että meiltä otettaisiin uudet näytteet, Kaisa Rautakannel sanoo MTV:lle.

Sen sijaan toinen testi toisessa laboratoriossa tehtiin ensimmäisessä laboratoriossa kontaminoituneesta näytteestä, josta väärä positiivinen tulos oli tullut. Sama virhe aiheutti molemmat positiiviset tulokset.

Omistajilla oli alusta asti voimakas epäilynsä kanojensa tilanteesta.

– Kanat voivat todella hyvin, ja tuntui todella oudolta, että salmonellaa olisi jostain päässyt livahtamaan, Janne Rautakannel sanoo.

Kuorttisten luomukanalaTila kertoo olevansa Suomen vanhin luomukanala.Janne Rautakannel

Suuret tappiot, naurettavat korvaukset

Virheellisen testituloksen myötä tila menetti 4 000 luomukanaa, 100 000 munaa ja kolmen viikon myynnit. Suorat tappiot ovat Janne Rautakanteleen mukaan joitakin satoja tuhansia euroja.

– Rajoitteiden takia emme kuitenkaan saaneet uutta kanaryhmää kasvamaan. Lopulliset tappiot tulevat olemaan reilusti toista miljoonaa.

Rautakanteleet kertovat saaneensa ensin rahaa voimassaolevasta salmonellavakuutuksestaan. Tämä maksatus kuitenkin keskeytyi, kun kävi ilmi, ettei salmonellaa ollut.

Tilalla on liiketoiminnalleen muitakin vakuutuksia, mutta toistaiseksi on epäselvää, mistä rahaa lopulta saadaan.

– Nyt selvitellään kuka se oikea maksaja on, ja miten se saadaan maksamaan, Janne Rautakannel kuvailee.

Näytteen ottanut laboratorio on myöntänyt virheen tapahtuneen, mutta ei Rautakannelten mukaan ole silti ottanut tapahtuneesta vastuuta. Oletettavasti korvausvaatimusten pelossa.

– Olemme tehneet reklamaation ja ilmaisseet, ettemme ole tarjottuun summaan tyytyväisiä.

Lakiin muutos?

Ruokavirastosta kerrotaan MTV:lle, että sillä on oma laboratorio tiettyjä salmonellatutkimuksia varten, mutta omavalvontatutkimukset tehdään yleensä muissa laboratorioissa. Tällaisia laboratorioita on tällä hetkellä 12.

Virheellinen positiivinen tulos tuli Eurofins Scientific -laboratoriolta. Ruokaviraston mukaan vastaavia virheitä ei ole aiemmin kyseisessä laboratoriossa tapahtunut.

Korvauskysymykseen virasto ottaa kantaa vain valtion osalta.

– Lainsäädäntö ei velvoita toimijaa eläinten lopettamiseen, joten eläintautilainsäädännön perusteella valtio ei korvaa eläinten lopettamisesta aiheutuneita vahinkoja. Toimija voi hakea vahingonkorvauksia oikeusteitse.

Rautakanteleet haluaisivat tapahtuneen vuoksi muutoksen salmonellalakiin. Heidän mielestään Suomen salmonellalaki on yksiselitteinen ja raju salmonellatartunnan löytymisen jälkeen.

– Aluehallintovirasto antaa saman tien päätöksen salmonellan leviämisen estämiseksi, mikä käytännössä on täydellinen myynti- ja ostokielto tilalle. Päätös voidaan purkaa vain, kun AVI ei enää epäile salmonellaa. Käytännössä tämä tarkoittaa eläinten lopettamista ja saneeraustoimien aloittamista, he kirjoittavat Facebookissa.

Rautakanteleet haluaisivat, että salmonellaepäilyn jälkeen eläinlääkäri kävisi mahdollisimman nopeasti tilalla ottamassa viralliset näytteet.

– Omavalvontanäytteet on otettava kaikilla eläintiloilla. Missä sitten on vastuu, jos näytteessä on virhe, Kaisa Rautakannel kysyy?

Lue myös: Kananmunista löytyi suolinkaisia – pitääkö olla huolissaan?

Turun sairaaloissa epäillään salmonellaepidemiaa

Maatalousyrittäjillä on suuria vaikeuksia investoiniten rahoittamisessa

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous