Tämän vuoden SuomiAreenassa myös nuoret on otettu entistä enemmän huomioon. Uudella Laivalavalla tubetetaan, robotetaan ja muun muassa sometetaan. Tänään lavan ottivat haltuunsa kuitenkin koodarit.
Musiikkia, tekoälyä, luovuutta ja ohjelmointia. Kaikkea tätä oli jaossa ja sovellettavissa SuomiAreenan avajaispäivänä nuorisolle kohdennetulla Laivalavalla. Yksi helppo keino päästä mukaan koodauksen eli ohjelmoinnin maailmaan on tehdä se musiikin kautta.
– Tässä kirjoitetaan koodia, joka muuntuu sitten musiikiksi. Eli esimerkiksi voi tehdä tämmöisiä luuppeja, jonka sisään kirjoitetaan nuotteja tai valmiiksi kirjoitettuja sämplejä. Sitten kun oot saannut kappaleen valmiiksi, niin olet huomaamattomasti oppinut jo oikeaa koodikieltä, Veera Pohjola koodauskursseja järjestävästä Mehackitista kertoo.
Aiempaa koodausosaamista ei vaadita, vaan ohjeiden avulla pääsee alkuun.
– Pariin otteeseen oon koodannut, mutta en kyllä kauheasti. Vähän randomilta kuulostaa, mutta on tämä ihan hauskaa, musiikkikoodausta kokeilleet Telma ja Mii kertovat.
Osaksi opetusta
Koodaus tulee tulevana syksynä osaksi peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Ohjelmoinnista ei tulee omaa oppiainettaan, vaan aikaa sen opetukselle otetaan matematiikan tuntijaosta.
Opetusalan ammattijärjestössä ohjelmointi nähdään hyvänä lisänä peruskoulun sisältöön.
– Se varsinainen koodaus ei ole se juttu, mutta se opettaa päättelemään ja se on hyvä perusta osata. Itse olen ihan varma, että se tuottaa myös tietoteknistä osaamista, josta varmasti niin henkilöt kuin Suomikin hyötyy, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.
Koodaus vei mukanaan
Etelä-Tapiolan lukion oppilas Juuso Heikkilä on koodannut ala-asteelta lähtien.
– Löysin netistä kaikenlaista mielenkiintoista materiaalia koodaamisesta ja siitä kuinka sitä tehdään.
Parasta ohjelmoinnissa on nähdä kuinka koodikieli muuttuu toimivaksi ohjelmaksi.
– Se, että voi luoda itse uutta ja hallita tietokonetta. Jotenkin se veti vaan mukanaan ja kun näkee, että se itsetehty koodi toimii, Juuso Heikkilä sanoo.
Harrastuksesta on ollut hyötyä jopa siinä määrin, että Juuso on saanut siitä itselleen kesätyön.
– Olen ollut yrityksessä koodaamassa tällaista maanmittaukseen liittyvää ohjelmaa, joka tuottaa niin sanottua metatietoa tämän kyseisen yrityksen tuottamaan aineistoon. Se oli ihan oikea, hyödyllinen ohjelma, jonka sain tehtyä, Juuso kertoo.
Ammattia koodauksesta Juuso ei itselleen kuitenkaan halua. Mielessä ovat sen sijaan diplomi-insinööriopinnot Aalto-yliopistossa.
– Kyllä siinäkin varmaan koodausta jollain tapaa tulee mukana olemaan, mutta koodaria minusta ei varmaankaan tule.